ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αυτές οι νέες αντιπροτάσεις της κυβέρνησης

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 21 Ιούν 2015 - 7:38
Loading...

πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι και τη Δευτέρα.

Στο αυριανό κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τα μέλη του για τις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να μεταβεί την Κυριακή στη βελγική πρωτεύουσα.

Με βάση κυβερνητικές πηγές, αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στους δανειστές:

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, την ώρα, όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από… αύριο κιόλας.

-Στο θέμα του ΦΠΑ η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και στην εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, με τη νέα πρόταση καλύπτεται από την Αθήνα το 0,43% των απαιτήσεων που έχουν οι δανειστές, την ώρα που αυτοί απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1%.

-Αναφορικώς με τις υψηλότατες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους

-Νέες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.

-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

-Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.

-Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα όσων επαγγελμάτων είναι ακόμα κλειστά.

Κατά την κυβέρνηση, πάντως, σημείο-κλειδί για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.

Ταυτοχρόνως, οι εταίροι τηρούν στάση αναμονής για τις νέες προτάσεις της Αθήνας, ενώ το πρώτο που θα κοιτάξουν στο νέο κείμενο που θα υποβληθεί είναι αν εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, τότε τη Δευτέρα στο Euro Working Group θα δοθεί το πράσινο φως για να λάβει τις αποφάσεις του αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η συμφωνία θα επικυρωθεί και στο επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων. Αν δεν πάνε, τότε όλα μετατίθενται για μετά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter