• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοκτονίες: Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία

11 έτη ago
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Φτώχεια, χρέη, ανεργία και μια θηλιά στο λαιμό για χιλιάδες συμπολίτες μας, την ώρα που η πολιτεία μέσω των μνημονίων επαφίεται σε πάσης φύσεως περικοπές με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε μία… δήθεν ανάπτυξη.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Οικονομική κρίση, λιτότητα, επαγγελματική αβεβαιότητα, δυσπραγία, μείωση των δαπανών για την υγεία, χρέη και ανεργία αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει εκτοξεύσει τις αυτοκτονίες στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από το 2007 έως το 2009 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 17%. Από το 2009 έως το 2010, κατά 25%, από το 2009 έως το 2011 κατά 36%, όπως προκύπτει από την έρευνα της PhD στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Εφης Σίμου.

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γ.Ραχιώτη, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών από το 2010 και μετά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα Ραχιώτη, ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε την περίοδο 2011- 2012 σε 4,56 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 3,37 στο οποίο συγκρατούνταν την περίοδο 2003-2010.

Η πορεία του δείκτη των αυτοκτονιών ακολουθεί τη γενικότερη δραματική κατιούσα στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη των Ελλήνων κυρίως μετά την εφαρμογή των μνημονίων.

Όπως αποδεικνύει ή έρευνα Σίμου, η οποία βασίστηκε στην επεξεργασία 39 ανεξάρτητων μελετών, ο τομέας της ψυχικής υγείας με δεδομένες τις δραματικές περικοπές λόγω μνημονίου επηρέασαν σημαντικά ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Τα τελευταία στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» (Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονιών) για την περίοδο 2014-2015 έρχονται με τη σειρά τους να επιβεβαιώσουν όσα εδώ και δεκαετίες παρατηρούν οι επιστήμονες εντός κι εκτός χώρας στα οποία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου με μια σειρά θεσμικών παραγόντων, κλείνουν εγκληματικά τα μάτια.

Όμως, εξίσου ενδιαφέρουσα όμως είναι και η έρευνα: «On the Empirics of a Modern Greek Tragedy» των Ν.Αντωνακάκη και A.Collins από του Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι: Η πτώση κατά 1% των κρατικών δαπανών ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,43% κυρίως στους άνδρες.

Ο Γ. Ραχιώτης και οι ερευνητές του παρατήρησαν πως για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας στους άνδρες ηλικίας 20-59 ετών, σχετίζεται με 0,19% αύξηση των αυτοκτονιών στους 100.000 κατοίκους.

austeritysuicides1

Η ομάδα του πληθυσμού που έχει πληγεί βαριά, όπως αυτή των συνταξιούχων με τις βάναυσες περικοπές των συντάξεων, σύμφωνα με την έρευνα Γ.Ραχιώτη, εμφανίζει εξίσου υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών (σε άτομα άνω των 65 ετών).

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φωτεινή Τσαλίκογλου, το 40 με 50% των ανέργων, δηλαδή ένας στους δύο έχει πληγεί από το «σύνδρομο ανεργίας». Τι σημαίνει αυτό; Ενας άνεργος νιώθει ότι όχι μόνον δεν έχει χρήματα για να μπορέσει να επιβιώσει, ότι δεν έχει «ταυτότητα», «αξιοπρέπεια». Νιώθει πως είναι εκτός της «κοινωνίας». Σε ένα περιβάλλον, όμως, έντονης οικονομικής και επαγγελματικής αβεβαιότητας, δε ξεφεύγουν από αυτού του είδους την ψυχική διαταραχή και εργαζόμενοι οι οποίοι φοβούνται μήπως έρθει η μέρα που θα τα χάσουν όλα… Η καθηγήτρια Τσαλίκογλου έχει χρησιμοποιήσει μία φράση που μάλλον τα εμπεριέχει όλα: «Αυτή η χρεοκοπία της βεβαιότητας συνοδεύεται και από μία χρεοκοπία στο θέμα της ψυχικής υγείας»…

Ακόμη σε πιο δεινή θέση, όμως, είναι νοσηλευόμενοι για ψυχιατρικές και ψυχολογικές διαταραχές σε νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και στις Φυλακές.

Η «Κλίμακα» κατέγραψε το 2012 μία αύξηση κατά 5% στις αυτοκτονίες εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 30% το 2013, 35% το 2014 και 30% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σε ότι δε αφορά στις αυτοκτονίες εντός Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων εδώ μάλλον επικρατεί άγνοια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι επισήμως φαίνεται να έχουν καταγραφεί δέκα αυτοκτονίες από το 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα, ωστόσο, με φορείς που δραστηριοποιούνται στις Φυλακές, αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

newsbomb

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μαζί κρατάμε την ελπίδα ζωντανή
Slider

Μαζί κρατάμε την ελπίδα ζωντανή

by admin
1 εβδομάδα ago
Ο πόλεμος στη παραδοσιακή οικογένεια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πόλεμος στη παραδοσιακή οικογένεια.

by admin
2 εβδομάδες ago
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Αντώνη Γεωργίου
Slider

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Αντώνη Γεωργίου

by admin
1 μήνα ago
Πάμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον Αντώνη από την Θεσσαλονίκη
Slider

Πάμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον Αντώνη από την Θεσσαλονίκη

by admin
1 μήνα ago
Next Post
Ποια συμφωνία έκλεισε ο Τσίπρας με τον Καμμένο αποκάλυψε ο Άδωνις

Ποια συμφωνία έκλεισε ο Τσίπρας με τον Καμμένο αποκάλυψε ο Άδωνις

ΕΦΟΔΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΞΠΡΕΣ! Θα ψάχνει και τα…στρώματα η εφορία – Έρχονται 101 νέα μέτρα -φωτιά

ΕΦΟΔΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΞΠΡΕΣ! Θα ψάχνει και τα…στρώματα η εφορία - Έρχονται 101 νέα μέτρα -φωτιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr