• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΘΝΙΚΑ

ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ… Βρετανική «επιστράτευση» για την οριστική τουρκοποίηση της Κύπρου

9 έτη ago
in ΕΘΝΙΚΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Τα ηνία της διαχείρισης του Κυπριακού ανέλαβαν σε συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα οι Βρετανοί, που κινούνται δραστήρια στο παρασκήνιο.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η γραφειοκρατία του Φόρεϊν Όφις, ενόψει και της νέας πενταμερούς, δημιούργησε ένα συντονιστικό κέντρο με τις διπλωματικές της αποστολές σε Νέα Υόρκη (Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας, ρόλο στον αναπληρωτή Μ.Α. πρέσβη Peter Wilson), Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα για επαφές στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Ήταν πρόθεσή του να πραγματοποιήσει συναντήσεις και στην Αθήνα, πλην όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ τού διαμήνυσε πως αναμένεται να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο επαφές τις επόμενες ενδεχομένως ημέρες. Ως εκ τούτου θεωρείται εκ του περισσού μια συνάντηση με τον κ. Κιντ.

ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ… Βρετανική «επιστράτευση» για την οριστική τουρκοποίηση της Κύπρου - Εικόνα1

Σύμφωνα με πληροφορίες, Λονδίνο και Άιντα θέλουν να διαμορφώσουν συνθήκες προς την κατεύθυνση καθορισμού χρονοδιαγράμματος, έστω και άτυπου, για να κλείσει η διαδικασία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην επικείμενη πενταμερή Διάσκεψη ή, το αργότερο, μέχρι νωρίς τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι Βρετανοί, που έχουν την πατέντα των «ειδικών» στο Κυπριακό, θεώρησαν πως τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν δράση ενόψει και του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις, αλλά δεν επιδιώκουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτή τη φάση επιχειρούν να διαμορφώσουν διαδικαστικές φόρμουλες, αλλά φαίνεται να κινούνται με δυσκολία και χωρίς να μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Το έγγραφο Άιντα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο δεν προβλέπεται να είναι παρά ένα κείμενο γενικό, αόριστο με διατυπώσεις που δεν θα ενοχλούν κανένα. Άλλωστε, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν την πενταμερή. Θα παρουσιάζει τις θέσεις των πλευρών και τον τρόπο που μπορούν να συζητηθούν. Από την περιγραφή θα καθορίζεται και το όλο παιγνίδι της διαπραγμάτευσης χωρίς να θεωρείται ότι ο ΟΗΕ θα ασκεί επιδιαιτησία.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει ως γενική προσέγγιση πως στην πενταμερή δεν θα προσέλθουν οι εμπλεκόμενοι για να καταργήσουν το υφιστάμενο σύστημα Ασφαλείας, αλλά για να οικοδομήσουν ένα καινούργιο. Αυτό παραπέμπει σε μια λογική ίσων αποστάσεων ως προς τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων και το ζητούμενο είναι σε ποια πλευρά θα γέρνει το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σαφές πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η τουρκική πλευρά ερμηνεύουν τη Συμφωνία του Δείπνου πως θα πρέπει να γίνονται παράλληλες συζητήσεις για όλα τα κεφάλαια.

Η Αθήνα καθώς και η Λευκωσία διαμηνύουν πως θα επιμείνουν στην πρόταξη του θέματος της εξωτερικής πτυχής της Ασφάλειας και όχι στη συζήτηση των διαφόρων άλλων πυλώνων του κεφαλαίου αυτού που θα προσφέρουν διέξοδο στην Άγκυρα να μην «αγγίξει» την ουσία του θέματος. Η Λευκωσία διαμηνύει ακόμη πως εάν δεν έχει σαφή εικόνα για τη θέση της Τουρκίας στην Ασφάλεια, δεν μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της σε άλλα ζητήματα. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά αφήνει διάφορα ζητήματα να διαρρεύσουν ως προς τη στάση που θα τηρήσει στη Διάσκεψη και δημιουργεί την εντύπωση ότι θα διαφοροποιηθεί στα θέματα της Ασφάλειας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία δεν αποδέχεται πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Το ζητούμενο είναι η παρουσία στρατού, η οποία θα τη διευκολύνει στις στρατηγικές επιδιώξεις της, που είναι ο έλεγχος του νησιού. Στο Μοντ Πελεράν 3, οι Τούρκοι ήταν ξεκάθαροι: Επιμένουν στην παραμονή στρατευμάτων έστω και μικρού αριθμού, ο οποίος θα είναι συγκεντρωμένος σε μια (στρατιωτική) βάση. Θέλουν η βάση να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις βρετανικές που λειτουργούν στο νησί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει μεταφέρει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες πως η τουρκική φόρμουλα αφορά την αποχώρηση του 90% των τουρκικών στρατευμάτων με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. Ο αριθμός θα παρουσιαστεί ως εντυπωσιακός, ώστε να φανεί η μεγάλη κίνηση από πλευράς Άγκυρας.

Η ουρά, ωστόσο, της φόρμουλας είναι το ζουμί. Το υπόλοιπο 10%, που υπολογίζεται σχεδόν στις 5.000 στρατιώτες, θα αποχωρήσει εάν και εφόσον κριθεί (από την Τουρκία) πως έχει πλήρως εφαρμοστεί η συμφωνία. Η Άγκυρα σε περίπτωση που καθοριστεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητά όπως αυτό συνδεθεί με διαδικασία επαναξιολόγησης των δεδομένων με την Ελλάδα, ενδεχομένως και τη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά το θέμα του «δικαιώματος» επέμβασης, που ειρήσθω εν παρόδω δεν προβλεπόταν από τις Συμφωνίες του 1960, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει «ιδέες» με τις οποίες «διαφοροποιείται».

Όπως για παράδειγμα, να… προστατεύει το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Ένα άλλο επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι πως, ενόψει της διαχρονικής θέσης που εκφράζεται για «αποστρατιωτικοποίηση του νησιού», επιβάλλεται να υπάρχει μια ισχυρή χώρα, η οποία να προστατεύει το νησί από «εξωτερικούς εχθρούς» και πως αυτή θα είναι η Τουρκία.

Συνδέουν τη διάρκεια της πενταμερούς με τις γεωτρήσεις

Είναι σαφές πως η πενταμερής στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα δεν θα είναι το τέλος. Είναι, όμως, πρόδηλο πως η Τουρκία θα επιδιώξει να συνδέσει τη διαδικασία με το θέμα των γεωτρήσεων.

Γι’ αυτό και η διάρκεια της πενταμερούς ενδεχομένως να μην είναι άσχετη με αυτή την επιδίωξη. Να επιδιώξει, δηλαδή, η Διάσκεψη να συνεχίζεται όσο για να πλησιάσει την ημερομηνία που θα αρχίσει τη γεώτρηση η ΤΟΤΑΛ, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου.

Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, τυχόν αναβολή της γεώτρησης θα συνιστά αυτοχειρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα… αφήσει στην Ελβετία την κυριαρχία της.

Κώστας Βενιζέλος philenews

hellasforce.com

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες
ΕΘΝΙΚΑ

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες

by admin
4 ημέρες ago
ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος
ΕΘΝΙΚΑ

ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος

by admin
6 ημέρες ago
Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας
Slider

Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας

by admin
6 ημέρες ago
Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν
Slider

Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν

by admin
2 εβδομάδες ago
Next Post
Νικόλαος Σιαλμάς ο Ήρωας Υποσμηναγός που ανέδειξε τα Μιράζ! (video)

Νικόλαος Σιαλμάς ο Ήρωας Υποσμηναγός που ανέδειξε τα Μιράζ! (video)

Οι Δισεκατομμυριούχοι προετοιμάζονται για την Αποκάλυψη.

Οι Δισεκατομμυριούχοι προετοιμάζονται για την Αποκάλυψη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr