ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ARCO Δημήτρης … ΕΒΡΟΣ το μεγαλο λαθος της Κυβερνησης.

ARCO ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 28 Μάι 2020 - 20:51

Χριστος ανεστη

Χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα για να διευκρινιστεί επιτέλους ότι ελληνικό έδαφος δεν έχει καταληφθεί. Τι συνέβη, όμως;

Εισέβαλαν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος;

Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας Τουρκίας ορίζονται απο την κοίτη , δηλαδή την διαδρομή του ποταμού Έβρου. Με άλλα λόγια , τα σύνορα ορίζονται απο το μέσον του πλάτους του ποταμού. Ο ποταμός Έβρος ρέει σε μια πεδιάδα η οποία έχει αργιλώδες υπόστρωμα, δηλαδή μαλακό χώμα, με αποτέλεσμα ο ρους να μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον όγκο νερού.

Σύμφωνα με την συμφωνία του 1926 Ελλάδας Τουρκίας τα σύνορα ορίζονται απο τη μέση νοητή γραμμή που χωρίζει το ποτάμι .

Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα έχει κερδίσει κάποια στρέμματα εδάφους με τον παραπάνω θύλακα.

Στην συνθήκη της Λωζάννης το 1923 αποφασίσθηκε η διανομή της γεωγραφικής περιοχής της Θράκης ανάμεσα σε τρείς χώρες:
– στην Τουρκία που έχει το ανατολικό τμήμα (23.764 τ.χλμ) και τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την Κωνσταντινούπολη,
– στη Βουλγαρία που έχει το βόρειο τμήμα
– στην Ελλάδα που έχει το νοτιο-δυτικό τμήμα που είναι και το μικρότερο (8.580 τ.χλμ).

Η συγκεκριμένη διανομή αντικατόπτριζε τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις της περιόδου μεταξύ 1912-1923.

Από το 1926 έως σήμερα έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια και η μορφολογία του ποταμού έχει αλλάξει πολλές φορές εις βάρος της Τουρκίας όπως πχ στις Καστανιές όπου ο ρους, η κοίτη του ποταμού, έχει μετακινηθεί 5 χλμ βορειοανατολικά , δηλαδή μέσα στο Τουρκικό έδαφος και συνεπώς έχουν μετακινηθεί τα σύνορα.

Οι συχνές πλημμύρες του Έβρου είχαν ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των ετών, μεγάλες εκτάσεις που ανήκαν στην Ελλάδα να προσκολληθούν στην ανατολική πλευρά του Έβρου. Αντιστοίχως, τουρκικές εκτάσεις προσκολλήθηκαν στη δυτική πλευρά. Επίσης, οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα πολλά από τα ορόσημα της οριοθετήσεως του 1926 να καταστραφούν.

Ωστόσο οι Τούρκοι δεν αποδέχονται τις αλλαγές αυτές συνόρων και ενω το 1926 είχαν συμφωνήσει τα σύνορα να ορίζονται απο την κοίτη του ποταμού, σήμερα επιμένουν σε κάθε αλλαγή της κοίτης να παρουσιάζουν ως σύνορα την παλιά κοίτη του ποταμού.

Γιαυτό και 2018 είχαν συλλάβει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς στις Καστανιές, επειδή ενω αυτοί περιπολούσαν σε Ελληνικό έδαφος δυτικά της τωρινής κοίτης, έδαφος το οποίο οι Τούρκοι θεωρουν δικό τους, ανεξάρτητα εάν το ποτάμι ρέει πλέον 5 χλμ πιο ανατολικά.

Το 2011-12 τοποθετήθηκε στο χερσαίο τμήμα του τριγώνου Κάραγατς ένα φράκτης μήκους 10,3 χλμ. για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο και το χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό».

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει φράκτη σε όλα τα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων στα οποία υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο παράνομης εισόδου μεταναστών. Πρόκειται για τις περιοχές που είτε λόγω πλημμυρών είτε λόγω των ευθυγραμμίσεων του ποταμού τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας δεν ορίζονται από τον ρου του Έβρου αλλά είναι χερσαία.

Οι Τούρκοι δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή «Μελισσοκομείο/Κοτζά σοβάτ». Ζητούν από την Ελλάδα
(α) να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του φράκτη (όχι του συνόρου) και
(β) να μην ξεκινήσει οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής του φράκτη πριν την συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.
Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνορο στην περιοχή!

Σε κάθε παρόμοια αλλαγή του ρου του ποταμού η οποία επιφέρει δραστική αλλαγή της συνοριακής γραμμής οι Τουκοι κατα πάγια τακτική δεν αποδέχονται αυτόματα τα τετελεσμένα αλλά ζητούν με διαβήματα την διευθέτηση του θέματος με διμερείς συμφωνίες .

Έτσι και εφόσον η Ελληνική πλευρά αποδεχθεί την σύγκλιση διάσκεψης αυτόματα αποδέχεται ότι η συμφωνία του 1926 δεν ισχύει κι ότι τυχόν μεταβολές της συνοριογραμμής επιδέχονται ερμηνείας κατά περίπτωση.

Όταν η ελληνική πλευρά δέχεται το τουρκικό διάβημα και διασκέπτεται επ αυτού , ακόμα και τότε είναι σαν να ακυρώνει την συμφωνία ορισμού των συνόρων.

Ουσιαστικα η ΤΟΥΡΚΙΑ θελει επαναδιαπαργμάτευση συνθήκης της Λωζάννης που αφορά κυρίως ΑΙΓΑΙΟ,ειρηνικά μεσω Εβρου.

Αυτό είναι το έγκλημα της ελληνικής πλευράς.Να μην διανοηθεί και το πραξει.

Σε ένα θερμό επεισόδιο η Τουρκία θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα επιλέξει τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα το στήσει, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία του – με άλλα λόγια θα έχει υπέρ της το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Το επιχειρησιακό δόγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι συγκεντρωτικό στον υπερθετικό βαθμό, και εντελώς άκαμπτο. Για κάθε βήμα που θα κληθούν να κάνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (αεροπορικές, ναυτικές ή χερσαίες) που θα εμπλακούν στο θερμό επεισόδιο, θα πρέπει να ενημερώνουν πρώτα τα ανώτερα κλιμάκια και εκείνα με τη σειρά τους την ιεραρχική αλυσίδα μέχρι το ΓΕΕΘΑ και το γραφείο του υπουργού Άμυνας και ίσως και του πρωθυπουργού. Επομένως, έτσι όπως έχει δομηθεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων, τα πολιτικά πρόσωπα είναι αυτά που θα κληθούν ουσιαστικά να διαχειριστούν την κρίση, και να δώσουν εντολές στους στρατιωτικούς.

Οι τελευταίοι απλώς θα εισηγούνται και θα συμβουλεύουν, αλλά δεν θα μπορούν να δράσουν αυτόνομα, χωρίς πολιτική εντολή. Όπως απέδειξε και το πρόσφατο συμβάν με την εισβολή Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στον Έβρο, δεν υπάρχουν Κανόνες Εμπλοκής που να δίνουν έστω και το ελάχιστο περιθώριο ελευθερίας δράσης στους στρατιωτικούς, διότι πολύ απλά οι πολιτικοί ούτε καν διανοούνται να αφήσουν στα χέρια των στρατιωτικών αποφάσεις από τις οποίες μπορεί να κριθεί το πολιτικό τους μέλλον.

Επομένως και για να ρίξει ακόμη και μία τουφεκιά ένας Έλληνας στρατιώτης ή μία βολή ένα ελληνικό πλοίο ή αεροσκάφος, θα πρέπει όχι μόνο να ενεργοποιηθεί όλη η αλυσίδα ενημέρωσης, αλλά και να πάρει απόφαση το ανώτατο πολιτικό κλιμάκιο ελέγχου και να τη μεταβιβάσει ξανά προς τα κάτω.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Σημίτη το 1996, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθεί την ώρα του θερμού επεισοδίου να μάθει ποια είναι η πραγματική εικόνα, τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, τι δυνατότητες έχουν οι ένοπλες δυνάμεις μας, σε τι χρόνο μπορούμε να αντιδράσουμε, πώς εκτιμάται ότι θα αντιδράσει ο εχθρός και τι λένε σχετικά οι Αμερικανοί. Μέχρι να τον ενημερώσουν ο Α/ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων, και μέχρι να καταλάβει τι είναι αυτά που του λένε, ….

Αλλα τι να λέμε οταν τα νησιά τα προστατευεις με δογμα στεριάς.

Χρειάστηκε μια μόνο κίνηση των Τούρκων για να αποδειχθεί ότι ο Έβρος είναι… τρύπιος, κι ότι επί της ουσίας η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής κλιμάκωσης με τους γείτονες.

Στο μεταξύ, ο εξευτελισμός της Ελλάδας λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων, αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί των κ.κ Νίκου Δένδια και Μιλτ Βαρβιτσιωτη.

Πλέον, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβερνητική προπαγάνδα περί της δήθεν ηρωικής αντίστασης της Ελλάδας απέναντι στους επεκτατικούς τσαμπουκάδες του Ερντογάν στον Έβρο, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Αλλα οπως ηδη εχω γραψει οσο ηταν το κοκκινο μαγαζι του ΣΥΡΙΖΑ οι Τουρκοι αλωνιζαν στην Ελλαδα ενω ….με το ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ θα παρωμεν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Για οποιον δεν καταλαβε ΑΥΤΗ Η ΣΙΜΗΤΙΚΗ (Κωστας Σημίτης) Ν.Δ δεν εχει καμμια σχεση με την Ν.Δ και ο σημερινος Παπανδρεικος ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει καμια σχεση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εχασε το ηθικό πλεονέκτημα.

Δυστυχώς, η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν θυμίζει σε τίποτα την κεντροδεξιά παράταξη των αρχών και αξιών που κάποιοι υπηρέτησαν με συνέπεια.Γκομενες και κολητοί απο το πουθενά εγιναν υπουργοι που αν ηταν στον Ιδ Τομέα το πολύ να εφταναν σε θεση γραμματέα επιχειρησης. Στην επιστολη παραιτησης στην Ν.Δ ειχαμε γραψει :

Kυρία Ντόρα Μπακογιάννη και το εννοούμε το κυρία απευθυνόμαστε …..

Δεν θα ψηφίσουμε ΝΔ στις επόμενες εκλογές και ούτε θα κάνουμε μάγκα τον τζάμπα μάγκα Κούλη.

Ο Κούλης μπορεί να εκφράζει το Μαρινάκη ένα μεγάλο μέρος της διαπλοκής αλλά εμάς δεν με εκφράζει αυτή η ΝΔ τόσο απλά.

Και όσοι χαίρονται με τις στημένες δημοσκοπήσεις θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους μετα τις εκλογές.

Καλύτερα να χάσει αυτή η ΝΔ με τον ανεκδιήγητο Κούλη στις εκλογές γιατί αν κερδίσει αυτή η ΝΔ θα ξεφτιλιστεί εντελώς η ΝΔ.

Ήττα της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές σημαίνει αίσθημα ευθύνης και αυτοσυντήρησης δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Όσοι σκέφτεστε να στηρίξετε Κούλη θα το μετανιώσετε πίκρα μετά και ο νοών νοείτω.

Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία και ούτε όλοι έχουμε το ίδιο όραμα.

Άλλοι ονειρεύονται ένα πατριωτικό δεξιό ευρωπαϊκό κόμμα και άλλοι αρκεί να κυβερνάει η όποια ΝΔ για να στρωθούν στη μάσα και το βόλεμα.

Καλώς λοιπόν για τα “θέλω” του καθενός αλλά όχι με εμάς νεροκουβαλητές σας.

Όχι στη δική μας πλάτη.

Πιστεύουμε να γίναμε κατανοητοί.

Μαλλον …επαληθευτήκαμε.Οσο για τον υπουργό μεσω ΗΠΑ θα μαθει οτι μαγκιές ΤΕΛΟΣ.Τα λογια ειναι φτωχεια.
Αυτη η Ν.Δ θυμίζει ένα κλειστό club αυλικών που λιβανίζουν τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον, μη τυχόν και απωλέσουν την θεσούλα και τα προνόμιά τους.

Οσο για το πλουσιοπαιδο κ Κυρ Μητσοτάκη για να γραψω την αληθεια δεν τα παει ασχημα απλα λαθος τον ενημερωνουν και μεταφραζουν λαθος τα γενόμενα τα γλυφτρωνια που τον περιτριγυρίζουν.

Ας προσέξουν γιατί το 2009 το ΠΑΣΟΚ και ο τότε αρχηγός του Γιώργος Παπανδρέου κέρδισαν πανηγυρικά τις εκλογές, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών υποστήριζε ότι θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργός, φτάνοντας στο σημείο να τον συγκρίνουν με τον αείμνηστο πατέρα του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιθανότατα να τον ξεπεράσει κιόλας.

Τότε ήταν η εποχή που ξεκίνησε η αναδιοργάνωση του κράτους, κάτι σαν το επιτελικό κράτος του κ Κυριάκου Μητσοτακη.

Μήπως σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική;

ΟΧΙ…

Ία ιδια και απαράλλακτη. Ο κ Μητσοτάκης κυρίαρχος του παιχνιδιού χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος και είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ας προσέξουν γιατί ο πανίσχυρός Γιωργος Παπανδρέου του 2009 έπεσε από την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία!!!

Την μια ημερα ειχαμε τον ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕ 42% Πρωθυπουργό τον κ Παπανδρέου και το αλλο πρωί ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ τον κ Παπαδήμο.Ο κ Παπανδρέου αναγκασθηκε να παει διακοπές στην Κοστα Ρικα.

Οσο γαι τους Αρχηγούς Γενικών επιτελειων απλα….υπαρχουν σαν μολυβενια στρατιωτάκια αλλα θα πρεπει να γνωρίζουν οτι >Τα βίντεο με τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αναχαιτίσεις και οχι τα FAKE πρέπει να διοχετεύονται όταν πράγματι υπάρχει λόγος και όχι ως χολυγουντιανό προπέτασμα καπνού.

ΑRCO Δημητρης Η πικρή αληθεια για τον εγκλωβισμο Τουρκικου F16 απο ελληνικο Mirage.

Δεν ειναι τσιρκο Μεντρανο οι Ε,Δ.

Αληθως ανεστη.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr