ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

CNN: οι ΗΠΑ σε πλήρη ταχύτητα σπεύδουν να χρεοκοπήσουν — και η Ουάσιγκτον δεν ξέρει πώς να το σταματήσει

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Μαΐ 2019 - 23:00
Loading...
Το υλικό παρουσιάζεται στην επανεμφάνιση από το INoTV
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια απειλή πρωτοφανούς χρεοκοπίας, που προκαλείται από την ανάγκη να μειωθεί ο προϋπολογισμός κατά $100.000.000.000, αν το Κογκρέσο δεν κάνει συμφωνία για αυτό το λογαριασμό μέχρι τον Οκτώβριο, γράφει το CNN.
Όπως σημειώνει το κανάλι, αν και αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή και η Ουάσιγκτον έχει επίγνωση της επικείμενης καταστροφής, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την

πρόληψή της από τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν το θέμα ως μοχλό πίεσης για  άλλα θέματα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι καθοδόν για μια δυνητική οικονομική κρίση, και κανείς στην Ουάσιγκτον δεν ξέρει πώς να το σταματήσει, γράφει το CNN.

Ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες διαφωνούν σχετικά με την μομφή  , δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη δημοσιονομικής συμφωνίας ή την επέκταση των δανειοδοτικών εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, είναι εφικτό ένα πολύ δυσάρεστο σενάριο: η αναγκαστική μείωση του προϋπολογισμού κατά $100.000.000.000 και μια πρωτοφανή αθέτηση του κρατικού χρέους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων.

Όλοι γνωρίζουν για αυτή την επικείμενη καταστροφή, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για να αποτρέψει μια καταστροφή. «Αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές της καρικατούρας: ένα αμόνι κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου,» είπε στο CNN, ένα μέλος του Κογκρέσου. «Όλοι βλέπουμε,» Έι, θα σε συντρίψει, «αλλά κανείς δεν ξέρει πώς να το αποτρέψει.»

Εξάλλου,αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος είναι σε σύγκρουση με το θέμα, καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο είναι δυσαρεστημένοι μεταξύ τους, ούτε είναι σαφές τι πρόκειται να κάνουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα τελευταία σημάδια της κρίσης στο Κογκρέσο ήταν πολύμηνες οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια σε Πολιτείες που επλήγησαν από τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Είναι σύνηθες και για τα δύο μέρη να επιτύχουν συναίνεση για τέτοια θέματα αρκετά εύκολα, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν δυνατόν λόγω των μη συνδεδεμένων προβλημάτων με αυτό το ζήτημα.

«Αν δεν μπορούμε να το χειριστούμε, τι θα κάνουμε με πιο σοβαρά προβλήματα; -αναρωτιόταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής πιστώσεων Ρίτσαρντ Σέλμπι. «Ελπίζω να μην είναι προάγγελος μελλοντικών γεγονότων.»

Για σχεδόν δέκα χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αιωρείται από τη μία φορολογική και χρηματοπιστωτική κρίση στην άλλη. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από διάρκεια ρεκόρ διακοπής της κυβέρνησης τον χειμώνα , οTrump έχει πλέον γίνει ένα «σκοτεινό άλογο,» του οποίου απρόβλεπτο στυλ έχει γίνει η μάστιγα του Κογκρέσου. Για πολλούς μήνες, ο πρόεδρος αγωνίστηκε με τους δημοκρατικούς, επειδή υπήρχε διαμάχη για την κατανομή των επιδοτήσεων για το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο επλήγη από φυσικές κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Σέλμπι, ειδικότερα, υπενθύμισε ότι εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση των δημοσιονομικών περιορισμών στις αυθαίρετες δαπάνες — δηλαδή για τυχόν έξοδα, εκτός από το κρατικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης — τότε τον Οκτώβριο οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυτόματα Θα μειωθούν κατά $100.000.000.000. Το 2017, το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για δύο χρόνια για την αύξηση αυτών των περιορισμών. Εάν οι νομοθέτες δεν εγκρίνουν την επόμενη αύξηση, ο προϋπολογισμός θα επανέλθει στο επίπεδο του 2011.

Οι νομοθέτες και νωρίτερα κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο των απίστευτα δύσκολων διαπραγματεύσεων, ξαφνικά βγάζοντας τα περιβόητα «κουνέλια από ένα καπέλο» την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα, παρά το χειμερινό Shutdown, το 2018, η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού προχώρησε απίστευτα ομαλά και το 75% της κυβερνητικής δραστηριότητας χρηματοδοτείται μέσω τυποποιημένων μηχανισμών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις επιδοτήσεις σε Πολιτείες που πλήττονται από φυσικές καιρικές συνθήκες , οι διαπραγματεύσεις για το όριο του δημόσιου χρέους έχει αυστηρές προθεσμίες. Επιπλέον, η αποτυχία του είναι γεμάτη με όχι ολιγότερο σοβαρές συνέπειες. Για τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα, αυτό το φιάσκο θα σημαίνει σημαντική μείωση της χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων. Οι δημοκρατικοί , από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δεχθούν εξίσου οδυνηρές περικοπές στις δαπάνες για τις εγχώριες ανάγκες. Σύμφωνα με πολλούς νομοθέτες και τους βοηθούς τους, τους οποίους μίλησε το CNN, αυτοί οι όροι τείνουν να βιάζουν και τις δύο πλευρές και η προοπτική αδυναμίας πληρωμής του δημόσιου χρέους δεν ευνοεί και τα δύο μέρη.
 Ωστόσο, η Shelby ανησυχεί μήπως οι συνάδελφοί του και ο Λευκός Οίκος δεν δίνουν επαρκή προσοχή στην απειλή αυτή.
Σύμφωνα με τον Σέλμπι, έθεσε το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού γεύματος με τους Ρεπουμπλικάνους, και πρόσθεσε ότι αυτός και το προσωπικό του δούλεψαν ήδη πάνω σε ένα έγγραφο που απέδειξε σαφώς τον επικείμενο κίνδυνο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Mnuchin κάλεσε τους νομοθέτες να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους, και όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο, αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον μοχλό της πίεσης, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση για τόσο καυτά θέματα όπως η μετανάστευση.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Tom Cole είπε ότι η προειδοποίηση του Σέλμπι πρέπει να ακουστεί και στα δύο σπίτια του Κογκρέσου. «Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση ως μοχλό πίεσης, αλλά νομίζω ότι δεν είναι», ανέφερε ο πολιτικός. «Κάθε φορά που προσπαθούν να κάνουν αυτό, καταλήγει να σταματάει το έργο της κυβέρνησης.»

CNN
https://russian.rt.com/inotv/2019-05-13/CNN-SSHA-na-vseh-parah
https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/05/cnn.html#more

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter