ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΕΚΤ: Άφησε σταθερό τον ELA, αλλά αύξησε το “κούρεμα” των ενεχύρων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. - 6 Ιούλ 2015 - 22:02
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, ενώ διατήρησε σταθερό το όριο της έκτακτης ρευστότητας (του ELA) στα 89 δις. ευρώ που είχε καθορισθεί στις 26 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ, δεν ανακοίνωσε πόσο αύξησε το κούρεμα. Κάθε αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων περιορίζει τη ρευστότητα που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες από την ΤτΕ, καθώς το ύψος των ενεχύρων τους δεν είναι απεριόριστο. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές έλεγαν, ότι η απόφαση αυτή της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το επίπεδο της ρευστότητας που διαθέτουν και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την επάρκεια χρημάτων στα ΑΤΜ.
Ο ELA μπορεί να προσφέρεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με το κράτος (σ.σ.: ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το κούρεμα στα ενέχυρα που αποδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση που παρέχει μέσω του ELA”.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr