ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Εκτόξευση Gokturk 2: “Τουρκικά δορυφορικά μάτια”, πάνω από την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. - 19 Δεκ 2012 - 7:07

Οι Τούρκοι εκτοξεύουν τον πρώτο τους κατασκοπευτικό δορυφόρο στο Διάστημα. Η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TΑΙ) και το Ιδρυμα Ερευνών της γειτονικής χώρας (TUBITAK) ολοκλήρωσαν τη δημιουργία του δορυφόρου Gokturk-2, που κατά το 80% είναι τουρκικής
κατασκευής. O δορυφόρος μεταφέρθηκε στην Κίνα και εκτός απροόπτου θα εκτοξευθεί σήμερα, από το διαστημικό κέντρο Τζιουγκουάν.Ο δορυφόρος θα ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και το κόστος κατασκευής του ανήλθε περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Οι προεκτάσεις σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα είναι προφανείς. Ο πρόεδρος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Εταιρείας ΤUSAŞ Iμπραχίμ Κεσκίνερ ανέφερε πως «ο δορυφόρος θα μπορεί να συλλέγει στρατιωτικές εικόνες και πληροφορίες ενώ παράλληλα να μεταδίδει δεδομένα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, φυσικές καταστροφές και άλλα στοιχεία.
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Τουρκίας μπορεί να καταγράφει εικόνες με ευκρίνεια απόστασης 2,5 μέτρων σε μια ακτίνα 600 χιλιομέτρων και κάθε 93 λεπτά θα ολοκληρώνει την τροχιά του.
«Ουσιαστικά με τις ειδικές κάμερες του δορυφόρου μπορούμε να δούμε άνετα ένα αυτοκίνητο που προχωρά σε οποιοδήποτε δρόμο», αναφέρει ο πρόεδρος της TUSAŞ. Εκτός από αυτοκίνητα μπορούν να δουν και πολλά άλλα πράγματα που θα έπρεπε να ανησυχούν την Ελλάδα.

Στρατιωτικές πληροφορίες
Σύμφωνα με τον Κεσκίνερ οι στρατιωτικές εικόνες και πληροφορίες που συλλέγει ο Göktürk-2 θα μεταδίδονται με ειδικό κρυπτογραφικό σύστημα προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι πρώτες εικόνες θα αρχίσουν να αποστέλλονται ήδη στις αρχές Ιανουαρίου…Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν αναφέρει πως στόχος της Τουρκίας είναι η κατασκευή και άλλων δορυφόρων που θα καταγράφουν εικόνες με ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση. «Τώρα με τον Göktürk-2 θα μπορούμε να έχουμε εικόνες απ’ όλο τον κόσμο και με την τεχνολογία του θα τον εκμεταλλευτούμε και στρατιωτικά και πολιτικά», δήλωσε ο Εργκιούν και βέβαια οι γείτονες με το δορυφόρο αυτό θα μπορούν να καταγράφουντις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών.
Το ερώτημα,που αφορά στη χώρα μας, «τι θα “βλέπουν” οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω στο Αιγαίο και στη Θράκη και πώς θα εκμεταλλεύονται αυτές τις πληροφορίες», δυστυχώς έχει εύκολη απάντηση.Ο συγκεκριμένος δορυφόρος θα μπορεί να έχει εικόνες από την Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή και η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει έμπρακτα κάποιες από τις πληροφορίες που θα διαθέτει.
www.e-typos.com

ΠΗΓΗ

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr