ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ενεργειακή επένδυση με τη Ρωσία

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 14 Σεπ 2017 - 14:45
Loading...

© RIA Novosti / Gennady Melnik
Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού  της Ελλάδας για την συνεργασία με την Ρωσία  Δημήτρης Βελάνης. Φωτογραφία αρχείου 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 11 Σεπτεμβρίου  RIA Novosti, Gennady Melnik. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της και πιστεύει ότι η ενέργεια δεν πρέπει να εξαρτάται από την πολιτική. Την  γνώμη αυτή σε μια συνέντευξη με το  RIA Novosti εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος  του πρωθυπουργού της Ελλάδας  Αλέξη  Τσίπρα για τη συνεργασία με τη Ρωσία Δημήτρης  Βελάνης.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να οικοδομήσει έναν αγωγό φυσικού αερίου  μέσω της Ελλάδας  που θα είναι το δεύτερο σκέλος του ‘τουρκικού ρεύματος’ , αν υπάρχει συγκατάθεση της Επιτροπής και η εγγύησή της. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, προφανώς, δεν προχωρούν. Ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, Γιώργος Σταθάκης, το Σάββατο δεν μπόρεσε να απαντήσει σε τίποτα στον ανταποκριτή του  RIA Novosti σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας και επικεφαλής της Ρωσοελληνικής Διακυβερνητικής Επιτροπής Μαξίμ Σοκόλοφ, σε συνέντευξή του στο  RIA Novosti, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων με Έλληνες εταίρους στη Θεσσαλονίκη συζήτησε το θέμα ‘αλλά όλα δεν  εξαρτώνται από την  Ελληνική πλευρά.

Ενέργεια

‘Η Ελληνική πλευρά προχωρά  από πολλές  θέσεις: πρώτον, δεν μπορούμε να φανταστούμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.  Αυτό είναι δόγμα για μας.
Γνωρίζουμε ποια είναι η προσφορά από άλλες πηγές, αναγνωρίζουμε τον πλουραλισμό των ενεργειακών προμηθειών, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η πλησιέστερη πηγή ενέργειας, η φθηνότερη και πιο παραγωγική, είναι η προσφορά από τη Ρωσία.  Ήταν πάντα  και θα είναι πάντα, τουλάχιστον στην εποχή μας ‘, δήλωσε ο Βελάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάταιη  είναι η ανάμειξη της γεωπολιτικής με την ενεργειακή πολιτική.

‘Η ενέργεια είναι καθαρή οικονομία και τα ζητήματα εδώ μπορούν να επιλυθούν χωρίς πολιτική.’  Θεωρούμε ότι  είσοδος  της ενέργειας στην πολιτική είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος κάποιων ηγετών που το κάνουν και πίσω από όλα αυτά τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντά τους είναι κρυμμένα.  Θέλουμε να προστατεύσουμε τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το ζήτημα της παραλαβής ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και να παρασχεθεί φυσικό αέριο », δήλωσε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βελάνης. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προμηθευόταν και συνεχίζει να προμηθεύεται από την “Gazprom”.

‘Καμία άλλη ενέργεια – υγρή, υγροποιημένη, οποιαδήποτε – δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, μπορούν να ανακοινώσουν τις τιμές, να δηλώσουν τον τρόπο προμήθειας, ακόμη και να δηλώσουν πως χρησιμοποιούν τους πόρους αυτούς.
Είμαστε υπέρ της ταχείας απόσυρσης του θέματος από την πολιτική στην πραγματική οικονομία

Αυτό σημαίνει  γρήγορη   διαπραγμάτευση με όλους τους προμηθευτές. Η Ελλάδα βρίσκεται  στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης και χωρίς το φυσικό αέριο, θα μπορούσα να προσθέσω – χωρίς το  φθηνό αέριο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. , ‘δήλωσε ο Βελάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει συνεχώς για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

‘Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.  Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία ενδιαφέρονται για αυτό και έχουν υπογραφεί πρωτόκολλα προθέσεων.  Ενδιαφέρονται  για άλλες χώρες που γειτονεύουν με την Ελλάδα – Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία.  Όλοι ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων της ενέργειας τους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια προοπτική και αυτή η συζήτηση θα μετατραπεί από το πολιτικό επίπεδο σε ένα ενεργειακό, οικονομικό επίπεδο », είπε ο σύμβουλος.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο ΔΕΣΦΑ, απέκλεισε τις μη Ευρωπαϊκές εταιρείες που μπορεί επίσης να επηρεάσουν την τιμή.

‘Εάν κυριαρχούν οι  πολιτικές αποφάσεις, είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα, και σύντομα, το θέμα θα μπορούσε να φτάσει σε αδιέξοδο . Πιστεύουμε ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομίας, ‘δήλωσε ο Βελάνης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα εισέλθει  στην Ευρωπαϊκή αγορά  το πολύ φθηνό Ρωσικό ΥΦΑ.

Επενδύσεις 

Ο Βελάνης είπε επίσης ότι η Ελλάδα προτίθεται να προσελκύσει επενδύσεις από όλες τις χώρες, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία.

Χθες στη συνέντευξη Τύπου ένας δημοσιογράφος πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αλλάξει την πολιτική του προς τις επενδύσεις από την Κίνα και να προσελκύσει Ευρωπαϊκές επενδύσεις. Ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα προτίθεται να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Το ερώτημα τώρα εξετάζει εάν υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια με τη Ρωσία, ο Βαλάνης, δήλωσε: ‘Ναι, εξετάζοντας τα έργα, ίσως να μην είναι Ρωσικά αλλά να με διεθνή κλίμακα και χαρακτήρα’.

«Η Ρωσία δεν έκλεισε ποτέ από μόνη της, είναι μέλος της διεθνούς αγοράς και υπάρχουν εταιρείες με ρωσικά συμφέροντα που έρχονται στην Ελλάδα από την Αμερική, από την Ευρώπη, ποιος μπορεί να την περιορίσει και ποιος τοποθετεί φίλτρα στις επενδύσεις αυτές; να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η επένδυση δεν έχει διαβατήριο ή χρώμα », δήλωσε ο σύμβουλος.

Ευρωασιατική  οικονομική Ένωση ( ΕΚΑΕ)

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο αυτής της λογικής και φιλοσοφίας διεξάγεται και ένα επιχειρηματικό φόρουμ «η Ευρασιατική οικονομική ένωση – στην  Ελλάδα: μια νέα γέφυρα συνεργασίας και ανάπτυξης».

‘Αυτή είναι μια προσπάθεια να επεκταθούν οι αγορές και οι σφαίρες επιρροής τους. Σήμερα συμμετείχαν στο φόρουμ οι φιλικές χώρες – της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, και όλες  έχουν προοπτική », δήλωσε ο Βελάνης.

Σημείωσε ότι τώρα  με τις χώρες αυτές υπάρχει ένας  μικρός κύκλος εργασιών και η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή τους.
«Χαιρετίζουμε το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις  συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στην  έκθεση με Roskongres -… Μια μεγάλη ρωσική οργάνωση, η οποία διοργανώνει διεθνή φόρα Πρόκειται για  μια διεθνή  οικονομική πολιτική, στην οποία θα συμμετέχουμε συνεχώς Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια επέκτασης των αγορών μας  «, κατέληξε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

https://ria.ru
tokoutsavaki.blogspot.gr

Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτωσης ; Υπάρχει λύση … ΕΔΩ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter