• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζουν έδαφος για τα ληγμένα γερμανικά γάλατα- Σκορδάς: Ακριβό το γάλα στην Ελλάδα

12 έτη ago
in ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μεταξύ των χωρών της ΕΕ διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ. Από το έγγραφο προκύπτει, ότι την τελευταία τριετία,
οι τιμές παραγωγού του εγχώριου αγελαδινού γάλακτος ακολουθούν σταθερά αυξητική πορεία, ενώ, την ίδια ώρα, η εγχώρια παραγωγή συρρικνώνεται.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο και σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η μέση τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο του 2013…
(τελευταία επίσημα στοιχεία), ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010 βρισκόταν στα 39,1 λεπτά το λίτρο. Η αυξητική τάση οφείλεται, κυρίως, στο συνδυασμό μειωμένης ελληνικής παραγωγής και αυξημένου κόστους εισροών στην ελληνική κτηνοτροφία, όπως αναφέρει ο κ. Σκορδάς.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, την τελευταία οκταετία, συρρικνώνεται, ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει. Από περίπου 742.000 τόνους παραγωγής, με ποσόστωση 820.000 τόνους προ οκτώ ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 627.000 τόνους παραγωγής, με ποσόστωση 870.000 τόνους. Εξάλλου, ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που, πριν μία δεκαετία, υπερέβαινε τις 8.500, σήμερα φθάνει μόλις τους 3.600.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει για το 2013 (Ιανουάριος- Νοέμβριος 2013) την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος (44,5 λεπτά/kg), πίσω μόνο από την Κύπρο (57,5 λεπτά/kg), τη Μάλτα (52,7 λεπτά/kg) και τη Φινλανδία (45,6 λεπτά/kg). Όσον αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, η μέση σταθμισμένη τιμή του αγελαδινού γάλακτος των χωρών της ΕΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα βρίσκεται στα 36,2 λεπτά το κιλό.

Όπως επισημαίνει στο σημείο αυτό ο κ. Σκορδάς, η διακύμανση των ελληνικών τιμών παραγωγού επηρεάζεται και από την τάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής του γιαουρτιού παράγεται από εισαγόμενο γάλα. Όταν οι ευρωπαϊκές τιμές είναι χαμηλές, πιέζονται οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, μέσω των εισαγωγών και είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τις δικές τους τιμές. Και το αντίστροφο. Από τα μέσα του 2013 παρατηρείται μία έντονη αυξητική τάση τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές τιμές παραγωγού, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά. Ωστόσο, η μέση τιμή παραγωγού στην Ευρώπη είναι διαχρονικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για την κατηγορία «Γάλα Νωπό Παστεριωμένο», η μεταβολή των λιανικών τιμών για το ίδιο χρονικό διάστημα ακολουθεί παρόμοια τάση με αυτή των τιμών του παραγωγού. Συμπερασματικά, οι λιανικές τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις διαχρονικά υψηλές τιμές παραγωγού, σε σύγκριση με τις άλλες αγροτικές χώρες της ΕΕ, οι οποίες από το επίπεδο του παραγωγού έως και της τελικής κατανάλωσης είναι από τις υψηλότερες από στην ΕΕ.

Ως προς τη διάκριση ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα υψηλής παστερίωσης- μακράς διαρκείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι είναι μία διάκριση που οδηγεί σε μία τεχνητή πόλωση της αγοράς και ότι η διάκριση μεταξύ παστεριωμένου που μπορεί να λέγεται φρέσκο των 5 ημερών και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, είναι μία διάκριση που σχετίζεται με την εμπορική επικοινωνία του προϊόντος. Επισημαίνει δε ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μόνο δυνητικά την αναφορά φρέσκο.

«Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός φρέσκο, η αγορά τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι περισσότερες επιλογές σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση τιμών.

Σημειώνει επίσης ότι, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ισχυρισμός «φρέσκο» δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, με θέμα «περίεργες αυξήσεις στις τιμές γάλακτος και στις τιμές προϊόντων γάλακτος υψηλής παστερίωσης».

Βεβαίως τα στοιχεία αυτά έχουν έναν μόνο στόχο. Να περάσουν ανώδυνα οι επιταγές της Τρόικας και να πίνει ο κόσμος τα ληγμένα γάλατα των Γερμανών για φρέσκα…
skeftomasteellhnika

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ; Έσκασε βόμβα με Σαμαρά Καρυστιανού
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ; Έσκασε βόμβα με Σαμαρά Καρυστιανού

by admin
17 ώρες ago
O κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει την ΝΔ στην εξουσία – Στις εθνικές εκλογές θα προκύψει ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα…
Slider

O κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει την ΝΔ στην εξουσία – Στις εθνικές εκλογές θα προκύψει ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα…

by admin
17 ώρες ago
Το εφιαλτικό σενάριο: 5% το κόμμα Σαμαρά και το 25% της ΝΔ φέρνουν παραίτηση Μητσοτάκη, δικαστήρια και πλήρη ακυβερνησία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εφιαλτικό σενάριο: 5% το κόμμα Σαμαρά και το 25% της ΝΔ φέρνουν παραίτηση Μητσοτάκη, δικαστήρια και πλήρη ακυβερνησία

by admin
19 ώρες ago
Πόσες πιθανότητες είχε να μην εμβολιαστεί το 23χρονο κορίτσι που εργάζονταν σαν αιμολήπτρια σε ιδιωτικό κέντρο στο Κορωπί; Αιφνίδιος Θάνατος στα Κουφονήσια
Slider

Πόσες πιθανότητες είχε να μην εμβολιαστεί το 23χρονο κορίτσι που εργάζονταν σαν αιμολήπτρια σε ιδιωτικό κέντρο στο Κορωπί; Αιφνίδιος Θάνατος στα Κουφονήσια

by admin
21 ώρες ago
Next Post
Δημ. Καζάκης: Έρχεται πολεμική προβοκάτσια!

Δημ. Καζάκης: Έρχεται πολεμική προβοκάτσια!

Πρωτοφανής ανακοίνωση Μόσχας προς ΗΠΑ: “Είναι παράνομη η βοήθεια που δίνετε στην Ουκρανία και θα υποστείτε συνέπειες”

Πρωτοφανής ανακοίνωση Μόσχας προς ΗΠΑ: "Είναι παράνομη η βοήθεια που δίνετε στην Ουκρανία και θα υποστείτε συνέπειες"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr