ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας για «no fly zone» στην Συρία: «Δεν έχουμε την δυνατότητα για κάτι τέτοιο»…

ΔΙΕΘΝΗ. - 6 Οκτ 2015 - 11:32
Loading...

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική δυνατότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επέβουν στην Συρία και απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Αγκυρας.

Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Τόνερ πώς «σε ότι αφορά στη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε, έχουμε γίνει ξεκάθαροι ότι δεν τη θεωρούμε απαραίτητη. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στο έδαφος. Χρειάζεται και αυτή πολύ υλικοτεχνική υποστήριξη και δεν έχουμε καμία διάθεση να μπλέξουμε», ήταν η συνέχεια των λεγομένων του.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί ξέκοψαν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα και εμμέσως πλην σαφώς τους προέτρεψαν να κάνουν και αυτοί το ίδιο εν όσω η Ρωσία έχει αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Εκτός και αν θέλουν να δουν τα ρωσικά Su-30 να ολοκληρώνουν αυτό που άφησαν στη μέση το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή απέναντι στα τουρκικά F-16.

Οι ΗΠΑ λοιπόν είπαν «όχι» στον Ερντογάν στη ζώνη ασφαλείας που θέλει από το 2014 να δημιουργήσει προκειμένου να εισβάλει στη Συρία δήθεν για να μπορούν να καταφεύγουν εκεί οι πρόσφυγες που κυνηγά το Ισλαμικό Κράτος. Εκεί η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες θα είναι ασφαλείς και δεν θα χρειάζεται να έρχονται στην Ευρώπη. Επιχειρήματα που κρίνονται αστεία.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία επιθυμεί με αυτή τη ζώνη να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά της (βόρεια της Συρίας). Και όχι μόνο αυτό, αλλά να επεκταθεί στη συνέχεια στη βορειοδυτική Συρία ασκώντας τον έλεγχο σε μία περιοχή κρίσιμη.

Του είπαν επίσης οι ΗΠΑ «όχι» και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που τη θέλει για να κυριαρχεί η Τουρκία και να χτυπά το Συριακό στρατό δίδοντας χώρο στους τζιχαντιστές ή προστατεύοντας τους. Άλλωστε τώρα είναι αργά για δάκρυα. Από τη στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε η Ρωσία όλα αυτά τελείωσαν. Τα ρωσικά αεροσκάφη είναι αυτά που ελέγχουν πλέον τα εναέρια σύνορα της Συρίας και φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές αυτό στην Τουρκία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα χαστούκια στον Ερντογάν ωστόσο άρχισαν να πέφτουν από την Κυριακή, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενέκρινε τις προτάσεις του στρατηγού Τζόσεφ Φ. Ντάντφορντ Τζούνιορ για ισχυροποίηση του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες περιλαμβάνουν απευθείας εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ.

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση ο Τούρκος Πρόεδρος ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες της Συρίας, για να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, έπαθε ταραχή και εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη οργή. Η ουσία είναι όμως πώς οι ΗΠΑ του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Ο πολύς Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται πώς πέφτει μέσα στο λάκκο που ο ίδιος έκσκαψε για άλλους. Νόμιζε πώς η υπόθεση της Συρίας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τα νέο-οθωμανικά του σχέδια, αλλά υπολόγιζε χωρίς τη Ρωσία.

pronews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Chat Box
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter