ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: Δεύτερη φορά «λουκέτο» στο κράτος

ΔΙΕΘΝΗ. - 9 Φεβ 2018 - 13:15
Loading...

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες μπαίνει «λουκέτο» στο ομοσπονδιακό κράτος. Οι ΗΠΑ σε νέες… περιπέτειες και όλοι περιμένουν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Κογκρέσο δεν μπόρεσε να τηρήσει την προθεσμία για την ανανέωση της χρηματοδότησης που

απαιτείτο ώστε να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η προθεσμία τελείωσε τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση, μετά την εξέλιξη αυτή, ενημέρωσε τους δημοσίους υπαλλήλους να μην… πάνε για δουλειά την Παρασκευή αν πρώτα δεν μιλήσουν με τις υπηρεσίες τους. Όπως τους έγινε γνωστό, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών -εν μέρει τουλάχιστον- θα ανασταλεί.

Δεύτερη φορά λουκέτο στις ΗΠΑ

Είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Είχε προηγηθεί η αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί.

Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου (σ.σ. στα… πρώτα γενέθλια του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος)  και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Πως θα αποτραπεί το «λουκέτο»

Για να αποτραπεί το διαβόητο shutdown, η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.

Οι εργασίες της Γερουσίας άρχισαν ξανά στις 07:01 και αναμενόταν να γίνει μια νέα ψηφοφορία μία ώρα αργότερα (στις 08:00 ώρα Ελλάδας).

Αν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 60 ψήφοι και εγκριθεί, κατόπιν το νομοσχέδιο θα «πάει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως συναντά επίσης αντιστάσεις, για να υπερψηφιστεί πριν καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο.

Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να αποδειχθεί πολύ σύντομη. Όμως, «δείχνει» την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του GOP.

pentapostagma.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter