ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΡΚΚ ΞΑΝΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Οκτ 2014 - 7:50

Όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η περίφημη «ειρηνική διαδικασία» που είχε αρχίσει τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού κατέρρευσε ολοσχερώς και οι Κούρδοι βρίσκονται ξανά με το δάχτυλο στην σκάνταλη προοιωνίζοντας ένα καινούργιο αιματηρό εσωτερικό πόλεμο που αυτή την φορά απειλεί να κλονίσει εκ θεμέλιων την ίδια την Τουρκία.

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης του Κομπανί στην Συρία από τους φανατικούς Τζιχαντιστές, που έχουν στηριχτεί ανοιχτά από τον Ερντογάν, έδειξε για άλλη μια φορά την τουρκική υποκρισία που έχει εξοργίσει τους Κούρδους μέσα στην Τουρκία. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μέσα σε πέντε μέρες πάνω από σαράντα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε αιματηρές διαδηλώσεις σε όλη την τουρκική επικράτεια ενώ τουλάχιστον τρεις τουρκικές σημαίες καήκαν δημόσια, ενδεικτικό της μεγάλης κουρδικής οργής προκαλώντας μεγάλη ταραχή στο τουρκικό κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τουρκικό δημοσίευμα (21)Το ότι η γενικότερη κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από τα μέχρι τώρα πλαίσια που είχε καθορίσει η τουρκική κυβέρνηση, το φανερώνει και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, στις 11 Οκτωβρίου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του γνωστού πολέμαρχου του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαΐκ, με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο, «Silahli birliklerimizi Türkiye’ ye geri gönderdik», «Δηλαδή στείλαμε πίσω στην Τουρκία τα ένοπλα τμήματα μας». Το δημοσίευμα επικαλείται εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης από το γερμανικό κανάλι ARD, όπου σε συνέντευξη που έδωσε στον Γερμανό ανταποκριτή του καναλιού, Reinhard Baumgarten, ο Κούρδος οπλαρχηγός και από τους αρχηγούς του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαΐκ, ανέφερε με σαφήνεια ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να αφήνει το ελευθέρα τα τουρκικά στρατεύματα να επεμβαίνουν εκτός συνόρων στην Συρία καις το Ιράκ, (tezekere), όταν κρίνεται πως απειλούνται τα τουρκικά συμφέροντα, «σπάει» οριστικά τις μέχρι σήμερα συμφωνίες μεταξύ των Κουρδών και της Τουρκίας για εκεχειρία και είναι προάγγελος νέων πολεμικών συγκρούσεων μέσα στο τουρκικό έδαφος μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων. Ο Τζεμίλ Μπαΐκ από το αρχηγείο του ΡΚΚ στην πόλη Kandil του βορείου Ιράκ, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως η απόφαση της Τουρκία να αποκτήσει δικαιοδοσία εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΡΚΚ και είναι αιτία επανέναρξης του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ. Όσον αφορά την αιματοχυσία του Κομπανί, ο Μπαΐκ επέρριψε εξ ολόκληρου την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση που εξέθρεψε τα τελευταία χρόνια τους Τζιχαντιστές και κατηγόρησε ανοχτά την τουρκική υποκρισία που από την μια εμφανίζεται ότι πολεμά τους Τζιχαντιστές και από τη άλλη τους έχει ενισχύσει με όπλα και πολεμοφόδια ποντάροντας στην επικράτηση τους για να έχει ισχυρό λόγο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η απόφαση της τουρκικής βουλή, όπως αναφέρει με ξεκάθαρο τρόπο ο Τζεμίλ Μπαΐκ, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά των Κούρδων μέσα στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Οτσαλάν είχε δηλώσει ότι το Κομπανί θα θάψει την ειρηνευτική διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος της Τουρκίας. Η κατάσταση αυτή και οι δηλώσεις του Μπαΐκ έχει μεγαλώσει το άγχος της Άγκυρας στην προοπτική να ξαναγυρίσει στην δεκαετία του ενενήντα όταν καθημερινά γίνονταν αιματηρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κουρδών ανταρτών.

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και στην Κύπρο, γεγονός που δείχνει πόσο υπολογίζουν την ελληνική πλευρά ενώ την ίδια περίοδο έχουν τόσα μεγάλα προβλήματα στα ανατολικά σύνορα. Ας είναι καλά οι μνημονιακοί «σωτήρες» της Ελλάδας που αντί να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες που δε είναι ευνοϊκές για την Τουρκία, έχουν κάνει την χώρα ξέφραγο αμπέλι των τουρκικών προκλήσεων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr