Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι αν η κυβέρνηση δεν κάνει σημαντικές οπισθοχωρήσεις, αλλά και αν και η Ευρώπη δεν δεχθεί διαφοροποιήσεις τότε η ρήξη είναι αναπόφευκτη που θα έχει συνέπειες και για τη χώρα αλλά και για την πολιτική επιβιωση της ίδιας της κυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον «Ελεύθερο Τύπο» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Plan B του Μαξίμου είναι ένα σχέδιο αλα… ΓΑΠ. Με δεδομένα τη σκληρή σύγκρουση με την Ευρώπη, το θολό τοπίο που διαγράφεται στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο να πέσει στον τοίχο του αραγούς μετώπου των Ευρωπαίων εταίρων, το Plan Β του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να φέρει τον τίτλο «δημοψήφισμα».
Είναι η ίδια σκέψη που προσπάθησε να ψελλίσει ο ΓΑΠ πριν δεχθεί τα ομαδικά πυρά των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το περίφημο 44% της εκλογικής του νίκης και να καταπέσει με ηχηρό τρόπο από την διακυβέρνηση της χώρας.
Για δημοψήφισμα εξάλλου έκανε πρόσφατα λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος, υπενθυμίζοντας αυτό το σενάριο στο Μέγαρο Μαξίμου ως μια ενδεχόμενη διέξοδο, στην κρίση με τις Βρυξέλλες.
Έχοντας στο συρτάρι το σενάριο του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση χωρίς να έχει πει το παραμικρό δημόσια, θα ζητήσει την πρόταση των Ευρωπαίων και στη συνέχεια θα την θέσει ενώπιον του ελληνικού λαού ως δημοψήφισμα. Εάν η πρόταση των Ευρωπαίων θεωρηθεί πολιτικά διαχειρήσιμη θα ενθαρρύνει το «ναι» ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα αποθαρρύνει τους πολίτες από την καταψήφισή της, ρίχνοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την ευθύνη των αποφάσεων στους Έλληνες.
ΠΗΓΗ






