ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μετά την αποτυχία στο Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα κάνει το επόμενο βήμα (;)

ΕΘΝΙΚΑ. - 12 Φεβ 2018 - 9:56
Loading...

Του Γιώργου Φαρμάκη

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει με τον τρόπο που ήθελε το Σκοπιανό. Οι Σκοπιανοί τελικά δεν δέχονται να αφαιρέσουν από το σύνταγμά τους τις αλυτρωτικές τους βλέψεις. Βέβαια η αλήθεια είναι

ότι η Ελληνική αλλά και η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβήθηκαν την αντίδραση των Ελλήνων με τα δύο συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι 2 εκατομμύρια ελλήνων στάθηκαν απέναντι από τις πολιτικές της αλλά προφανώς δεν τα κατάφερε.

Όπως όλα δείχνουν η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα καταφέρει να προχωρήσει παρακάτω στο θέμα της ονομασίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι το Σκοπιανό θα αποτύχει διότι όλα έγιναν γρήγορα και ο κόσμος αντέδρασε. Για αυτό τον λόγο το επόμενο βήμα που θα κάνει (η κυβέρνηση) θα είναι πιο διακριτικό. Εδώ και κάποιο διάστημα Αθήνα και Τίρανα βρίσκονται σε συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση των Τσάμιδων από την χώρα μας, την άρση του εμπόλεμου μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας και την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι Αλβανοί θεωρούν ότι υπάρχει αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα και διεκδικούν ολόκληρα κομμάτια Ελληνικής Γης.

Η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι προτίθεται να αναγνωρίσει τους Τσάμηδες αλλά ότι θα το κάνει για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για να δώσει «αλυτρωτικό αέρα» στους Αλβανούς. Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, μας κοροϊδεύουν μάλλον.

Όπως προανέφερα είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος για το εμπόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «παλεύουν» για την άρση του. Όταν το 1940 η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα, μέσα στον Ιταλικό στρατό υπήρχαν και Αλβανικά τάγματα και για αυτό τον λόγο η Ελλάδα έθεσε σε ισχύ την κατάσταση του εμπόλεμου, φυσικά και η Αλβανία είχε κάνει το ίδιο αφού θεωρούσε εχθρικές όσες χώρες πολεμούσαν εναντίον της Ιταλίας η οποία είχε τον έλεγχο της Αλβανίας. Η άρση του εμπόλεμου τυπικά δεν έχει αρθεί ούτε από την πλευρά της Ελλάδας, ούτε από την πλευρά της Αλβανίας.

Ένα ακόμα αγκάθι στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις είναι το θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες. Η Αλβανία πιστεύει ότι η συμφωνία που είχε γίνει το 2009 δεν την συμφέρει και ότι ουσιαστικά πρόκειται για ξεπούλημα αφού η Αλβανία συμφώνησε μόνο και μόνο για να έχει πολιτική υποστήριξη από την Ελλάδα.

Αφού λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση από ότι φαίνεται απέτυχε να «λύσει» με τον τρόπο που ήθελε το Σκοπιανό, τώρα θέλει να δώσει ότι μπορεί στους Αλβανούς. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει μπροστά στην Αλβανική επεκτατικότητα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.

Η Αλβανία θέλει να μπει στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να βάλει φρένο στις προσπάθειες της Αλβανίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οπότε η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό χαρτί στα «χέρια της». Το θέμα είναι αν αυτό το χαρτί θα το παίξει η κυβέρνηση ή αν θα πάει κατευθείαν να δώσει στην Αλβανία ότι ζητάει.

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter