ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μονόδρομος η εκ νέου αποστολή του πρωτότυπου cd Η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ θα δώσει απαντήσεις για τη Μαργαρίτα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 4 Δεκ 2012 - 4:56

Η ανταπόκριση των γαλλικών αρχών στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για, εκ νέου, αποστολή του πρωτότυπου ψηφιακού δίσκου (CD) με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», είναι μονόδρομος για να ξεδιαλύνει η θολή ατμόσφαιρα που δημιούργησε η… εξαφάνιση των
πραγματικών στοιχείων με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης και η δίχρονη αβελτηρία ελέγχου της λίστας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Αυτό επισημαίνεται από βουλευτές όλων των κομμάτων, μετά τον πολιτικό σάλο που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής ότι στελέχη του ΣΔΟΕ με τις καταθέσεις τους στους οικονομικούς εισαγγελείς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, εμπλέκουν στην υπόθεση την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, όσο και η κυρία Παπανδρέου αντέδρασαν στα δημοσιεύματα (του «ΘΕΜΑτος», αλλά και του «ΒΗΜΑτος», που φιλοξένησε αντίστοιχες πληροφορίες), προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου, ο οποίος –στην κατάθεσή του- μετέφερε λεγόμενα του γενικού διευθυντή σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Λέκκα, σύμφωνα με τα οποία «η γυναίκα με την κατάθεση των 500 εκατ. είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Ο κ. Στασινόπουλος, με χθεσινή δήλωσή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της κατάθεσής του και υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του να μεταφέρει στους οικονομικούς εισαγγελείς κυρίους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη όσα ειπώθηκαν σε σύσκεψη των στελεχών του ΣΔΟΕ στις 2 Οκτωβρίου 2012.

«Με συναίσθηση της ευθύνης μου και του καθήκοντός μου ως Προϊσταμένου του ΣΔΟΕ ενήργησα καταθέτοντας στον κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη “λίστα Λαγκάρντ”», ανέφερε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

«Είναι έργο της Δικαιοσύνης η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών και στην οποία αμέσως κατέφυγα μόλις ήρθε σε γνώση μου το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό παραδίδοντάς το σ΄αυτή αυτούσιο», συμπλήρωσε ο κ. Στασινόπουλος και κατέληξε: «Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, σεβόμενος την νομιμότητα και όσα το δικαιϊκό μας σύστημα επιτάσσει».

Επίσης, o διευθυντής ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ κ. Ευάγγελος Καραμάνος επιβεβαίωσε τη δική του κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα σχετικά με τα λεχθέντα στη σύσκεψη της 2ας Οκτωβρίου. «Τα όσα κατέθεσα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, αφορούν αληθή και μόνο γεγονότα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου και του υπηρεσιακού μου καθήκοντος», ανέφερε. «Δεν έχω αν προσθέσω, ούτε να αφαιρέσω κάτι άλλο», συμπλήρωσε.

Αντιθέτως, ο κ. Λέκκας στη δήλωσή του ανέφερε: «Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων “λίστα Λαγκάρντ”, ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό».

«Επίσης, ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα», προσθέτει ο κ. γενικός διευθυντής σχεδιασμού ελέγχου του ΣΔΟΕ, επικαλούμενος και το περιεχόμενο της δικής του κατάθεσής στον οικονομικό εισαγγελέα.

Εκτεθειμένος ο Παπακωνσταντίνου
Η εξέλιξη της υπόθεσης, πάντως, όπως έγραψε το «ΘΕΜΑ» της Κυριακής, εκθέτει τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον καθιστά υπόλογο για τους ολέθριους χειρισμούς του να μην παραπέμψει στα αρμόδια όργανα προς έρευνα την αυθεντική λίστα, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Αν είχε ακολουθηθεί το ίδιο και στη χώρα μας, θα έδινε τη δυνατότητα να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από όσους πράγματι έχουν καταθέσεις από φοροδιαφυγή, ενώ -κυρίως- θα είχε αποφευχθεί ο θόρυβος που ενοχοποιεί πρόσωπα που πιθανώς δεν ευθύνονται, δηλητηριάζει την εγχώρια κοινή γνώμη και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, οι χειρισμοί του οποίου είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να γίνουν αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής, είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι μετέγραψε το CD σε stick και το πρωτότυπο, όπως είπε, «το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διάσταση που λαμβάνει η υπόθεση καθιστά ακόμη επιβεβλημένη τη νέα αποστολή των πρωτότυπων στοιχείων από τις γαλλικές αρχές, οι οποίες όπως επισημαίνει και ο κ. Πεπόνης στην αναφορά του, που περιέχεται στη δικογραφία, έχουν ζητηθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά -άγνωστο γιατί- μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε «ιδιοτελείς σκοπιμότητες» στα δημοσιεύματα σχετικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», απάντησε τα εξής:

«Λυπούμαστε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τόσο γρήγορα τον πολιτικό πολιτισμό που διεκήρυττε και αντί για επιχειρήματα απαντά με ύβρεις και συκοφαντίες.

Καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας.

Το ΘΕΜΑ δημοσίευσε τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή -αφού προηγουμένως διασταύρωσε πλήρως τις σχετικές πληροφορίες- χωρίς να τοποθετηθεί στο αν η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει πράγματι ή όχι λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη απαντήσει: Είχε ενημερωθεί απ’ τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ; Γνώριζε το περιεχόμενό της; Συμφωνεί με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Θα απαντήσει επιτέλους δημοσίως επί του θέματος ή προτιμά να γίνει κάποιο… δημοψήφισμα για τον ρόλο του στην όλη υπόθεση; Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική για το πώς “εξαφανίστηκε” επί πρωθυπουργίας του η λίστα Λαγκάρντ;»

ΠΗΓΗ

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr