ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ολική επαναφορά του σχεδίου Ανάν (και ακόμη χειρότερα) στην Κύπρο!

ΕΘΝΙΚΑ. - 8 Φεβ 2014 - 5:55
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΕδώ και κάποιους μήνες στην Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη εργάζεται πολύ σκληρά.

Όχι για να τσιμεντώσει όμως τα συμφέροντα των Κυπρίων, όχι για να επιδιορθώσει τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή οικονομία, αλλά για να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν.

Η παρέμβαση των Αμερικανών

Όπως αναφέρεται σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η ταχύτητα προς την τελειωτική συμφωνία για το περίφημο “κοινό ανακοινωθέν” των δύο πλευρών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικάνικη εμπλοκή στο ζήτημα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Κατόπιν και της αμερικανικής ώθησης στη διαδικασία μέσω των επαφών της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις επόμενες ημέρες και κατάληξη στη κοινή διακήρυξη εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και υποβολή προσχεδίου από την αμερικανική πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις επαφές με την Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ επιδίωξε να διασφαλίσει εγγύηση από πλευράς ΗΠΑ για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα, καθώς και μη παρενοχλήσεις από την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και τις σχετικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, ζήτησε όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση στην τουρκική πλευρά για αποδοχή των ε/κ προτάσεων όπως κατατέθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου.

Η κ. Νούλαντ στη δημόσια τοποθέτησή της ανέφερε ότι είχε εξαιρετικές συζητήσεις για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου, και πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένη, μετά από αυτές τις συζητήσεις ότι ο κάθε ηγέτης είναι προσωπικά δεσμευμένος να πετύχει πραγματική πρόοδο στις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τον τερματισμό της διαίρεσης αυτού του νησιού».

«Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την έντονή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία για μια κοινή δήλωση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση εποικοδομητικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, η κ. Νούλαντ επισήμανε ότι διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες για τη σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα και του αμερικανικού λαού για τη συνεχή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ώστε «να κάνουν θαρραλέα βήματα για να επουλώσουν τη διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων της Κύπρου».

Τι περιέχει όμως αυτό το “κοινό ανακοινωθέν;

Τα ουσιαστικά σημεία του ανακοινωθέντος, αυτά που δεν αναφέρονται στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την κατάρτιση ενός σχεδίου “λύσης” τύπου Ανάν, είναι δύο. Το πρώτο είναι αυτό που επί της ουσίας καθορίζει την μορφή ενός νέου κράτους που θα προκύψει και που θα αντικαταστήσει την κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία: Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο: “Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.”

Μιλάμε δηλαδή για μία defacto διχοτόμηση. Και για συνδιαχείριση του ομοσπονδιακού κράτους από τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους, δίχως όμως δικαίωμα του να επεμβαίνει στα εσωτερικά κάθε “κράτους”.

Ο Αναστασιάδης βάζει ταφόπλακα στην Ένωση!

Το σύγχρονο κυπριακό κράτος προέκυψε ως “συμβιβασμός” στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ένωση με την Ελλάδα. Και σήμερα έρχεται ο “δεξιός” Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης να βάλει οριστική ταφόπλακα όχι μόνο στην ένωση αλλά και στην κυριαρχία των Κυπρίων.

Το δεύτερο “ενδιαφέρον” μέρος του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ξεκάθαρα ότι: “Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

Είναι προφανές ότι το “κοινό ανακοινωθέν” είναι το πρώτο βήμα στην διαδικασία “ομοσπονδιοποίησης” του νησιού και την defacto διχοτόμησή του. Μία κατάσταση κατά πολύ χειρότερη της σημερινής καθώς επί της ουσίας οι Τουρκοκύπριοι μετατρέπονται σε συνδιαχειριστές ολόκληρου του νησιού.

Ο Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του κόμματός του, του Δημοκρατικού Συναγερμού – που δυστυχώς κατάφερε να κοροϊδέψει ακόμη και παλαιούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ – διαπράττουν μία εθνική προδοσία. Περιφρονούν την κληρονομιά όχι μόνον των μαχητών για την ελευθερία της Κύπρου, αλλά και την νεότερη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κύριος Αναστασιάδης δικαιούται να πεί σε κάποια ομιλία του ότι παρέλαβε κράτος και παρέδωσε “κοινότητα”, όπως άλλωστε αναφέρθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά πρόσφατα σε αμερικάνικο ανακοινωθέν.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter