ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η περικύκλωση της Κίνας. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα συνασπισμό των εχθρών του Πεκίνου

ΔΙΕΘΝΗ. - 26 Απρ 2018 - 22:50
Loading...

© AP Photo / Jacquelyn Martin, Pool Σημαίες της Κίνας και της Ιαπωνίας πριν από την συνάντηση των επικεφαλής των διπλωματικών υπηρεσιών στο Πεκίνο της  Κίνας
Μόσχα, 26 Απριλίου  – RIA Novosti, Ιγκόρ Gashkov. Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου περνούν από δύσκολες στιγμές. Τον Απρίλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε ο Μιχαήλ Πομπέο – υποστηρικτής σκληρών μέτρων κατά της ΛΔΚ. Οι Αμερικανοί προσπαθούν τώρα να σχηματίσουν έναν

συνασπισμό χωρών που έχουν εδαφικές αξιώσεις κατά της  Κίνας.

Ποιος θα πάει ενάντια στην Κίνα;

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανο-Κινεζικές αντιθέσεις συγκεντρώθηκαν σταδιακά. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών έγιναν πιο έντονες, αν και ενισχύθηκαν οι οικονομικοί δεσμοί. Ο λόγος είναι η απροσδόκητα ταχεία ανάπτυξη της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας. Μια έντονη αλλαγή στην ισορροπία εξουσίας στη γη και στη θάλασσα τρομάζει την Ουάσιγκτον και η ΛΔΚ ζητά να θεωρηθεί η ίδια μια υπερδύναμη, με το οποίο  όλοι δεν συμφωνούν στις ΗΠΑ.
Η περικύκλωση της Κίνας. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα συνασπισμό των εχθρών του Πεκίνου - Εικόνα1 © AP Photo / Andy Wong Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού γεγονότος στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. 9 Νοεμβρίου 2017

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε σκληρές δηλώσεις για το Πεκίνο. Με την αντικατάσταση του Donald Trump, η ρητορική της Ουάσινγκτον έγινε εντελώς διαφορετική. Σύμβουλός του, Trump, για το εμπόριο  διορίστηκε ο  οικονομολόγος Peter Navarro, συγγραφέας του «Θάνατος από την Κίνα: Πώς η Αμερική έχασε τη βιομηχανική της βάση». 
Και ο  νέος Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο ανακοίνωσε το 2017 ότι αν μιλάμε για τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών, το κύριο πράγμα δεν είναι η Ρωσία ή το Ιράν, αλλά η Κίνα. 
Αφού επέλεξε ριζοσπαστικούς βοηθούς, ο Trump έστειλε ένα μήνυμα στο Πεκίνο: Ο Λευκός Οίκος είναι δυσαρεστημένος και έτοιμος να μιλήσει σε υψηλές αποχρώσεις. Ακολούθησαν τα πρώτα οικονομικά μέτρα. 

Για να συμπληρώσει τη στρατιωτική πίεση στον στρατό, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό χωρών που συνορεύουν με την Κίνα. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν καλά  τις παρατεταμένες εδαφικές διαμάχες του Πεκίνου με τους γείτονές του: την  Ιαπωνία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπουτάν, Μαλαισία. Στις χώρες αυτές, τα αντι-κινεζικά συναισθήματα είναι ισχυρά, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της κρατικής ρητορικής. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στοιχηματίσει στη μοναδική μεγάλη αγγλοσαξωνική δύναμη της περιοχής – την Αυστραλία.

Δράκος και καγκουρό

Από το τέλος του 2000 οι  Αυστραλοί  καταβάλλουν προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών στη Νοτιοανατολική Ασία με όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Κίνα.
Στην Πράσινη Ήπειρο, ακόμη θυμούνται  τη συμφωνία για την κοινή άμυνα της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, την οποία ολοκλήρωσε  με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία το 1971 – για τη συμμαχία κατά της Κίνας βρέθηκε, αν και εύθραυστη αλλά με νομική βάση.  Οι Αυστραλοί θα προσελκύσουν  την Ιαπωνία στις αμυντικές τους πρωτοβουλίες, ειδικά επειδή στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου συζητείται ενεργά το ζήτημα της αποκατάστασης ενός πλήρους στρατού. Και μετά τις εκλογές του 2017, ο Πρωθυπουργός Αμπε έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να ξεπεράσει την αντίσταση των ειρηνιστών.

Η προθυμία της  Κανμπέρα να συγκρατήσει την Κίνα οφείλεται στην αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της  Αυστραλίας. Παρά την απουσία γειτονικών κρατών , η χώρα αυτή κατάφερε να λάβει μέρος σε εννέα ένοπλες συγκρούσεις μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από το 2011, έχει συναφθεί συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη μιας Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αυστραλία. Ο μόνος πιθανός εχθρός στην περιοχή μπορεί να θεωρηθεί η ΛΔΚ. 

Η περικύκλωση της Κίνας. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ένα συνασπισμό των εχθρών του Πεκίνου - Εικόνα2 © AP Φωτογραφία / Ng Han Guan Το κορίτσι στο περίπτερο της κινεζικής εταιρείας CITIC στη Διεθνή Έκθεση Οικονομικής Πολιτικής στο Πεκίνο, Κίνα 

Ο φυσικός σύμμαχος της Αυστραλίας σε αυτό το θέμα είναι το Βιετνάμ. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, το Ανόι και το Πεκίνο αμφισβητούν την κυριότητα των νησιών Paracel και του Spratly Archipelago. Έχοντας χάσει την Σοβιετική βοήθεια, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ έκανε έκκληση για βοήθεια στην Ουάσιγκτον και έλαβε υποστήριξη. Ανεπίσημα, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους των ομαδικών  συμφερόντων του Βιετνάμ στην Αμερική έγινε ξεχνώντας  τις παρεκτροπές του παρελθόντος ο  John McCain.

«Οι Κινέζοι αισθάνονταν πρώτη φορά  ότι είναι  μια υπερδύναμη»

Σε συνεννόηση με την RIA Novosti, ο σινολόγος Αντρέι Νταβίντοφ, ένας κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις
«Παρά τα πάντα, οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν ιδιαίτερα αλληλένδετες, ο συνολικός κύκλος εργασιών είναι τεράστιος – 600 δισεκατομμύρια δολάρια.» Η ισορροπία , φυσικά, είναι υπέρ της Κίνας, η οποία προμηθεύει περισσότερο στις ΗΠΑ από εκείνα  που  εξάγει αυτή από τις ΗΠΑ. «Ο εμπορικός πόλεμος  που προσπαθεί να δοκιμάσει ο Trump δεν είναι πάρα πολύ σοβαρός , είναι μόνο η πρώτη προσπάθεια
Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της Κίνας είναι η ικανότητά της να εξάγει. Ένα τέτοιο κράτος δεν θα είναι απομονωμένο, είναι απαραίτητο για άλλες χώρες και, βεβαίως, θα φροντίζει πάντα για τον εαυτό του. «

Σύμφωνα με τον Davydov, ο ρόλος της νέας εικόνας του κινεζικού λαού παίζει επίσης ρόλο.
«Θα αναφέρω το παράδειγμα της Σαγκάης, ήταν μια εξαιρετικά αμερικανοποιημένη  πόλη, αλλά τώρα δεν το νοιώθουν έτσι». Οι Κινέζοι αλλάζουν και αναθεωρούν τις αξίες τους: αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τους εαυτούς τους ως πολίτες μιας υπερδύναμης, μιας κατάστασης παγκόσμιας σημασίας, και η στάση απέναντι στις ΗΠΑ, που προηγουμένως ήταν με θαυμασμό, τώρα γίνεται πιο ρεαλιστική και βασίζεται στην αυτοεκτίμηση », – λέει ο εμπειρογνώμονας.

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter