ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ…

ΕΘΝΙΚΑ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 27 Αυγ 2017 - 10:22
Loading...

Θέλει ρόλο- κλειδί η Τουρκία στο αέριο της Κύπρου – Ποιος ο στόχος και πότε θα γίνουν οι τουρκικές κινήσεις

Η Άγκυρα θα αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με κουρδικό και γερμανικές εκλογές και μετά ενδεχομένως να ασχοληθεί με το Κυπριακό, σημειώνουν ξένες διπλωματικές πηγές.

Μέχρι τότε η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εδραιώσει με διάφορους τρόπους την παρουσία της στο νησί. Είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία έχει συγκεντρωμένη την προσοχή της στο κουρδικό ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα διενεργηθεί εντός Σεπτεμβρίου από τους Κούρδους του Ιράκ.

Η Άγκυρα επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αποτρέψει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και πρωτίστως την ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Κι αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Την ίδια ώρα αναμένει και τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου). Το ζητούμενο, όχι μόνο για την Άγκυρα αλλά και την Ε.Ε., είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί το κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης και μετά τις γερμανικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν πως και στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως οι όποιες κινήσεις υπάρξουν στο πεδίο των ευρωτουρκικών αναμένεται να γίνουν μετά τις εκλογές.

Σε σχέση με το Κυπριακό, εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι να έχει ρόλο-κλειδί στα ενεργειακά της περιοχής. Να έχει ρόλο, λόγο και μερίδιο στο φυσικό αέριο. Μέχρι τότε φαίνεται να αξιοποιεί πλήρως την περίοδο «περισυλλογής» στο Κυπριακό για να προωθήσει κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Δεν φαίνεται, πάντως, να προβαίνει σε κινήσεις που δεν θα της επιτρέψουν να έχει ρόλο στα ενεργειακά, στα οποία επενδύει πολιτικά και γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά. Για αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία δεν επιδιώκει δυο χωριστά κράτη, ούτε διχοτόμηση καθώς ο σχεδιασμός είναι ο στρατηγικός έλεγχος ολόκληρου του νησιού.

Σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά δεν ευνοεί διάφορα σενάρια και ιδέες που αναπτύσσονται εσχάτως στις ελεύθερες περιοχές από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες για μιας μορφής συμφωνημένης διχοτόμησης, καθώς θεωρεί πως δεν την εξυπηρετεί μια τέτοια ρύθμιση. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ένα σενάριο που δεν έχει εγκαταλειφθεί είναι αυτό της «ταϊβανοποίησης» των κατεχομένων, με ρόλο πρωταγωνιστικό της Τουρκίας (τουρκικό κεφάλαιο και πολιτικό έλεγχο) αλλά και αυξημένες διεθνείς σχέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Κώστας Βενιζέλος philenews
hellasforce.com

Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτωσης ; Υπάρχει λύση … ΕΔΩ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter