ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ραγδαίες εξελίξεις: Παραχωρούν ολόκληρες θαλάσσιες εκτάσεις στην Αλβανία;

ΕΘΝΙΚΑ. - 13 Φεβ 2018 - 21:50
Loading...

Του Άρη Δημόπουλου
Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καθόλου καλά σε κανένα από τα από τα τρέχοντα εθνικά θέματα, καθώς η κυβέρνηση έχει βαλθεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τα ανοικτά ζητήματα με Αλβανία και Σκόπια

με οποιοδήποτε κόστος.

Αυτή τη φορά ωστόσο το κόστος φέρεται να είναι ακόμη και παραχώρηση ολόκληρων θαλάσσιων εκτάσεων!

Ο λόγος γίνεται για μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα αλβανικά ΜΜΕ και υπάγεται σε μία διμερή συμφωνία για την ΑΟΖ Αλβανίας και Ελλάδας.

Το όλο παιχνίδι παίζεται φυσικά στο Βόρειο Ιόνιο, με την ελληνική πλευρά -σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά ΜΜΕ- να έχει συμφωνήσει για παραχώρηση μεγάλου μέρους των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2. Πλέον αυτές οι εκτάσεις θα περάσουν στην αλβανική πλευρά, κατά παραβίαση (ή ακύρωση) της καταρρέουσας συμφωνίας του 2009.

Θυμίζουμε πως τότε η ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήρθε σε συμφωνία με την τότε αλβανική ηγεσία για τις θαλάσσιες εκτάσεις βόρεια της Κέρκυρας, διατηρώντας ωστόσο επί χρόνια πάγιες τις ελληνικές θέσεις για την διατήρηση των παραπάνω οικοπέδων.

Το Top Channel όμως των Τιράνων μεταδίδει πως η Αθήνα έδωσε την συγκατάθεσή της για την παραχώρηση των θαλάσσιων αυτών εκτάσεων με την λεγόμενη » αρχή της ισοδυναμίας». Ως εκ τούτου οποιαδήποτε συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ θα υπάγεται στο διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα το αλβανικό Top Channel, επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές αποκαλύπτει:

«Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.

Η Ελλάδα εξάλλου θέλει μία γρήγορη λύση με την Αλβανία την οποία θα χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Αναμένουμε την απάντηση της Αθήνας στα δημοσιεύματα αυτά, που κάθε άλλο παρά αβάσιμα είναι, ιδιαίτερα μετά την προθυμία του Μαξίμου και προσωπικά του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, να κλείσει όλες τις «εκκρεμότητες» στα εθνικά ζητήματα.

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter