ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

RIA Novosti : Η Δύση βρήκε τρόπο να νικήσει τη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ. - 10 Φεβ 2023 - 10:39

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – RIA Novosti, 1920, 09.02.2023

© RIA Novosti / POOL

Petr Akopov

Τα όνειρα για έναν κόσμο χωρίς Πούτιν συνεχίζουν να εμπνέουν τους δυτικούς ηγέτες – η μόνη διαφορά είναι πώς θέλουν να το επιτύχουν. Παρόλο που το στοίχημα για ένα εσωτερικό ρωσικό πραξικόπημα ή αναταραχή – που είχαν βάλει κάποιες αγγλοσαξονικές ελίτ, για να θυμηθούμε τα λόγια του Μπάιντεν ότι “ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία” – δεν απέδωσε, η πεποίθηση ότι ο Πούτιν όχι μόνο θα χάσει, αλλά και θα τιμωρηθεί, ζεσταίνει τις καρδιές των ηγετών του “ελεύθερου κόσμου”. Την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στο Λονδίνο. Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης ρώτησε τον Rishi Sunak αν συμφωνεί ότι ο Πούτιν και η συνοδεία του πρέπει να δικαστούν στη Χάγη, όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. “Αυτό θα ήταν απολύτως σωστό”, δήλωσε ο Sunak, προσθέτοντας ότι είχε ήδη συζητήσει με τον Zelensky τη βρετανική υποστήριξη για μια διεθνή ποινική δίκη των Ρώσων.Γενικά, η ιδέα μιας νοητής “Χάγης” (με βάση τη θέση δύο δικαστηρίων που συχνά συγχέονται – το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ και το άσχετο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το ΔΠΔ) ανακινείται συνεχώς τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση. Περιγράφουν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό και υπενθυμίζουν συνεχώς την εμπειρία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το ICTY δίκασε όσους, κατά την άποψη της επιτροπής, ήταν υπεύθυνοι για τα θύματα της αιματηρής διάλυσης της δημοκρατίας. Ο πιο διάσημος κατηγορούμενος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στη Χάγη πριν από την εκδίκαση της ποινής του. Επειδή ο Μιλόσεβιτς ήταν ο μόνος αρχηγός κράτους που παραπέμφθηκε σε διεθνές δικαστήριο (και το ίδιο το ICTY ήταν το πρώτο διεθνές δικαστήριο μετά τη Νυρεμβέργη), αυτό το προηγούμενο αγαπήθηκε πολύ από όλους τους αντι-Πουτινιστές.

Η ατυχία τους είναι ότι για να προσαχθεί ο Πούτιν και η ρωσική ηγεσία σε δίκη, το πολύ μικρό πράγμα που λείπει είναι η συγκατάθεση της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, πρέπει πρώτα να νικήσει κανείς τη Ρωσία (και μάλιστα στο πεδίο της μάχης), στη συνέχεια να επιτύχει την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα μας σε ένα καθεστώς μαριονέτας, μετά από το οποίο η νέα κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει ακόμα υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς δικαστηρίου – δηλαδή, στην πραγματικότητα, να παραιτηθεί πλήρως από την κυριαρχία του κράτους της. Διότι το ίδιο το ICTY δημιουργήθηκε σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο η Ρωσία ψήφισε το 1993, όταν η κυβέρνησή μας ήταν πλήρως αναμεμειγμένη στον εσωτερικό πολιτικό αγώνα και η εξωτερική μας πολιτική ήταν σχεδόν πλήρως υποταγμένη στη Δύση. Μόνο ο Μοραβέτσκι ή ο Κασπάροφ θα μπορούσαν να φανταστούν μια επανάληψη αυτής της κατάστασης (και χειρότερα, επειδή θα έπρεπε να ψηφίσουν για μια δίκη των δικών τους πολιτών). Αλλά τότε γιατί οι λίγο πολύ λογικοί δυτικοί ηγέτες μιλούν επίσης για το δικαστήριο του Πούτιν;

Τον περασμένο μήνα η Ανναλένα Μπέρμποκ μιλούσε για ένα δικαστήριο για την Ουκρανία όπου “η ρωσική ηγεσία δεν θα πρέπει να έχει ασυλία”, τώρα ο Σουνάκ. Το πιστεύουν πραγματικά οι ίδιοι; Η Berbock, μιλώντας στη Χάγη, πρότεινε τη δημιουργία ενός δικαστηρίου με βάση τον ουκρανικό ποινικό κώδικα, προσθέτοντας όμως διεθνή στοιχεία, καταγγέλλοντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να διωχθεί στο πλαίσιο του ΔΠΔ, επειδή η Ρωσία δεν το αναγνωρίζει.

Καταπληκτικό, ναι. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις δομές που έχουν δημιουργηθεί από τη Δύση και η Δύση δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα δικαστήριο υπό τον ΟΗΕ, διότι η Ρωσία (και μάλιστα η Κίνα) απλώς δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση. Ακόμη χειρότερα, ακόμη και οι δυτικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να δικάσουν τον Πούτιν: την Τετάρτη, η “διεθνής ομάδα έρευνας” που συστάθηκε από την Ολλανδία και την Ουκρανία για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing MH17 το 2014 ανέστειλε την ποινική έρευνα επειδή “έφτασε στα όριά της, όλα τα στοιχεία έχουν εξαντληθεί” (η Ρωσία είχε ήδη κριθεί ένοχη εκεί), ενώ δήλωσε ότι “ο Πούτιν έχει ασυλία ως αρχηγός κράτους, οπότε δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά σε αυτή την υπόθεση”.

Αδιέξοδο; Όχι, η Δύση θα συνεχίσει να μιλάει για μια “δίκη του Πούτιν”. Αλλά γιατί;

Πρώτον, επειδή αποτελεί στοιχείο του πληροφοριακού-ψυχολογικού πολέμου: Η Δύση είναι σίγουρη ότι αν τρομάζει συνεχώς τη ρωσική ηγεσία (και ευρύτερα τις ελίτ) με τη Χάγη, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει διάσπαση του κράτους και αλλαγή εξουσίας. Είναι σαφές ότι εμπνέονται από το σερβικό παράδειγμα, αφού το ίδιο το Βελιγράδι εξέδωσε τον Μιλόσεβιτς στη “διεθνή δικαιοσύνη”. Αλλά η Ρωσία δεν είναι Σερβία και ο Πούτιν δεν είναι Μιλόσεβιτς. Και η εμφάνιση του δικού μας Ζόραν Τζίντζιτς (πρωθυπουργός που αποφάσισε να εκδώσει τον πρώην πρόεδρο και στη συνέχεια εκτελέστηκε γι’ αυτό), έστω και στο πολύ μακρινό μέλλον, είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς. Μόνο αν η Ρωσία ως τέτοια δεν θα υπάρχει πλέον, αλλά τότε δεν θα υπάρχει κανείς να κρίνει τον Πούτιν. Όλοι θυμούνται τι είπε για έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία, έτσι δεν είναι;

Δεύτερον, η Δύση πρέπει να δείξει στους πολίτες της ένα αγωνιστικό πνεύμα: θα νικήσουμε, δεν θα υπάρξουν συμβιβασμοί με τη Ρωσία, θα πάμε μέχρι τέλους, θα βάλουμε τον Πούτιν στο κλουβί. Το πιστεύει αυτό το δυτικό κοινό; Αναμφίβολα, ένα μέρος της το κάνει – και αυτό δίνει στους σημερινούς δυτικούς ηγέτες έναν αέρα αναγκαίας αρρενωπότητας, αποφασιστικότητας.

Έτσι, για εμάς όλη αυτή η συζήτηση για μια “δίκη του Πούτιν” είναι σημαντική μόνο ως δείκτης της κατάστασης των ατλαντικών ελίτ: όσο περισσότερο μιλούν γι’ αυτό, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα. Μόνο η ιστορία θα καθορίσει το ρόλο και τη θέση του Πούτιν στα τρέχοντα γεγονότα, και όχι για πολύ καιρό, αλλά την κρίση της για όσους προσπαθούν τώρα να κερδίσουν πόντους από τα όνειρα ενός δικαστηρίου κατά της Ρωσίας και του προέδρου της, θα τη δούμε πολύ σύντομα, κυριολεκτικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι εκλογικοί κύκλοι στη Δύση είναι σύντομοι, και ο Πούτιν δεν θα θυμάται καν πόσους από αυτούς τους βαριά ονόματα του Ατλαντικού που επρόκειτο να τον ξεπεράσουν, να τον υπερκεράσουν ή να τον θέσουν εκτός νόμου έχει ήδη υποστεί. Και θα υπομείνει περισσότερα – ούτε καν στο σημείο να συγκαταβαίνει για να τους απαντήσει.

https://ria.ru/20230209/zapad-1850676957.html

https://www.tokoutsavaki.net/post/the-west-has-found-a-way-to-defeat-russia

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr