ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ήρθε η “εποχή των τυφώνων”

ΔΙΕΘΝΗ. - 10 Φεβ 2018 - 20:57
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Φωτογραφία: Mark Schiefelbein / AP / TASS
Κείμενο: Όλγα Σαμοφάλοβα
Στις Αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές είναι η δεύτερη κατάρρευση μέσα σε μια  εβδομάδα, η οποία επίσης εξαπλώνεται σε άλλα χρηματιστήρια. Είναι οι ίδιοι εκείνοι που δεν αποκλείουν ότι η

καινούργια κρίση  προκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Οι αναλυτές εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές του τι συμβαίνει και βλέπουν διαφορετικά σενάρια.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ με βάση τις συναλλαγές της  Πέμπτης υποχώρησαν πάλι – τώρα στο 3,8-4,2%. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο των φόβων των επενδυτών σχετικά με τη μεγάλη αστάθεια στις αγορές εν μέσω αυξανόμενων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της πιθανότητας επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Fed. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη πτώση για την εβδομάδα (τη Δευτέρα, οι δείκτες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,8-4,6%).

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης κατέστρεψαν σημαντικά ψυχολογικά επίπεδα, έχοντας χάσει περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης του 2018. Το βράδυ, ο δείκτης Mossbirzhi μειώθηκε κατά 1,15%, σε 2201 μονάδες, ο δείκτης RTS – κατά 1,6%, σε 1191 μονάδες. Ωστόσο, η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά δεν μειώθηκε  τόσο όσο η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ; Εκείνοι που προβλέπουν τα εξαιρετικά ανησυχητικά σενάρια είναι σωστά; Για παράδειγμα, μια ριζοσπαστική προοπτική μετά την πρώτη κατάρρευση τη Δευτέρα έκανε ο γνωστός οικονομικός εμπειρογνώμονας Eric Nyman, ο οποίος γεννήθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ, και τώρα εργάζεται διευθύνων σύμβουλος της Capital Times εταιρείας ουκρανικών επενδύσεων.

Προέβλεψε μετά τη διόρθωση του δεύτερου κύματος πωλήσεων πανικού, μετά την αναβάθμιση των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών, αναμένει τον Μάϊο  την  επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και το Νοέμβριο -την αρχή της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα μετατραπεί σε μια παγκόσμια κρίση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι όλοι έτοιμοι  να ψάξουν τις κρυφές έννοιες για να δουν τι συμβαίνει. «Αν και αυτό δεν είναι μια κρίση, ούτε μια καταστροφή, αλλά απλά μια διορθωτική υποχώρηση.
Εν τούτοις πρέπει  να παρακολουθούμε προσεκτικά την ανάπτυξή της “, πιστεύει η Άννα Μποντόβα από το Alpari.

“Ούτε  νέα κρίση ούτε   αναστολή ανάπτυξης της παγκόσμιας ή αμερικανικής οικονομίας  δεν μπορούμε να την πούμε. Οι μετοχές έχουν μειωθεί μόνο σε επίπεδα μηνιαίας στάθμης  και εξακολουθούν να είναι δαπανηρές για τα ιστορικά μέτρα”, – σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής του FxPro Αλέξανδρος Kuptsikevich.

«Η κρίση; Για τι μιλάς; Η οικονομία των ΗΠΑ αυξάνεται κατά περισσότερο από 3% ετησίως. Ο καθένας θα είχε μια τέτοια κρίση, με εξαίρεση, φυσικά, την Κίνα, η οποία αυξάνεται κατά 6% ετησίως. Μόνο η αγορά αποφάσισε να απελευθερώσει ατμό,  και είναι φυσιολογικό για τους επαγγελματίες – είναι έτοιμοι γι ‘αυτό, και είναι φοβερό για τους ερασιτέχνες – να  χάνουν χρήματα »- λέει ο διευθύνων σύμβουλος της  « IC Nord Capital »   Michael Khans.

Ο κυκλικός χαρακτήρας των αγορών συγκρίνεται  με τον ωκεανό: Ο Magellan, για πρώτη φορά στο ταξίδι από την Γη του πυρός προς τα νησιά των Φιλιππίνων  για τέσσερις μήνες έβλεπε ηλιόλουστες μέρες και ήρεμες θάλασσες και έτσι ονόμασε τον Ωκεανό Ειρηνικό.
Αλλά στην πραγματικότητα ο ωκεανός δεν είναι καθόλου ήσυχος όταν έρχεται η εποχή των καταιγίδων και των τυφώνων.
« Όταν στη δεκαεξάμηνη περίοδο ανάπτυξης και σταθερότητας στις αγορές, ξαφνικά υπάρχει μια καταιγίδα (διόρθωση), φαίνεται ότι υπήρξε κάτι το εξαιρετικό, αλλά δεν συνέβη τίποτα καταστροφικό, απλά ήλθε η εποχή των τυφώνων (διορθώσεις) που δεν διαρκεί για πάντα», εξηγεί ο Khans.

Τι συνέβη; Πριν από αυτό, η αγορά είχε αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πολύ ενεργά. Ο Αμερικανικός ευρύτερος δείκτης αγοράς S & P 500 αυξήθηκε κατά 40% σε 15 μήνες, μόνο τον Ιανουάριο του 2018 – κατά 10%. Αλλά μέσα σε επτά ημέρες ο δείκτης υποχώρησε κατά 10%, έπειτα με αύξηση 5%, και στη συνέχεια και πάλι σε δύο ημέρες μέχρι τα χαμηλά του έτους που εμφανίστηκαν πριν από τρεις ημέρες.
“Πρόκειται για μια  τυποποιημένη πριονωτή κίνηση  για την αγορά. Για 10 ημέρες υπήρξε μια πτώση από τα ψηλά μόνο κατά 10%. Κανονικά, θα έλεγα μάλιστα, μια μικρή διόρθωση. Οι επαγγελματίες που εργάζονται με μεγάλα διαστήματα, για παράδειγμα για ένα έτος και μισό, βλέπουν στις οθόνες τους το 30% των κερδών, όλα είναι εντάξει. Οι Αρχάριοι-ερασιτέχνες που εισήλθαν στην αγορά τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο – έχουν  μια απώλεια 10% », λέει ο Khans.

Ωστόσο, η καταιγίδα στις αγορές δεν θα περάσει χωρίς ίχνος. “Μπορούν να συμβούν νέες καταρρεύσεις. Συχνά, οι διορθώσεις αυτές είναι βαθύτερες από αυτές που είδαμε, αν και  απλώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο τομέας της πληροφορικής είναι ο πιο ευάλωτος τομέας, γιατί πριν από αυτό, έγινε ισχυρότερος από τους υπόλοιπους “, δήλωσε ο Kuptsekevich.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Khans, η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί στο επίπεδο των 2100-2070, το οποίο είναι λίγο περισσότερο από το 25% των υψηλών τιμών του Ιανουαρίου. “Αυτό είναι φυσιολογικό για την αγορά. Στην ιστορία, υπήρξαν πτώσεις βαθύτερες και πιο έντονες “, δήλωσε ο Khans. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στα τέλη Μαρτίου, πριν από την εποχή εκθέσεων, όταν η αγορά και πάλι, θα έχει μελετήσει  προσεκτικά τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου για τις 500 κορυφαίες εταιρείες από τις  κορυφαίες οικονομίες του κόσμου  και με  προβλέψεις  για το σύνολο του 2018, θα προσπαθήσει να εκτιμήσει την αξία των μετοχών τους.

Όσον αφορά τη Ρωσία, το πιο σημαντικό γι αυτή είναι η τιμή του πετρελαίου. Και παρόλο που το  Brent άφησε το υψηλό του στα 71 δολάρια και τώρα κοστίζει 64,5 δολάρια το βαρέλι, η διόρθωση ήταν μικρότερη από 10%. Και για τη Ρωσία, μια τέτοια τιμή είναι επίσης αρκετά καλή, επειδή ο προϋπολογισμός περιέχει τη μέση τιμή για ένα έτος των $ 40, και όλα τα παραπάνω είναι ένα υπερ-εισόδημα. “Η Ρωσία δεν έχει λόγο να πανικοβάλλεται “, λέει ο Μιχαήλ Khans.

Ωστόσο, υπήρχαν   φόβοι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να κρατήσει προσωρινά τα άλογα και να μην μειώσει ακόμα το βασικό επιτόκιο, όπως είχε προγραμματιστεί, έως ότου αυτή η αστάθεια στις αγορές πέσει. Ωστόσο, κατά την πρώτη συνεδρίαση του τρέχοντος έτους στις 9 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει τον βασικό συντελεστή, αλλά όχι πολύ – κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,5% ετησίως. Η ρυθμιστική αρχή δεν φοβάται, επειδή πιστεύει ότι ο πληθωρισμός φέτος θα παραμείνει κάτω από το 4%. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει στις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο κρατικό χρέος της Ρωσίας.

https://vz.ru
tokoutsavaki.blogspot.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…