ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στις 16 Ιουνίου 2016 η Τουρκία βυθίζεται στο χάος και διχοτομείται – Διαβάστε γιατί!

ΔΙΕΘΝΗ. - 5 Μάι 2016 - 13:11
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Η συνταγματική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισε την άρση της ασυλίας της πλειονότητας των Κούρδων βουλευτών που είναι μέλη της τουρκικής Βουλής.

Οι άρσεις των ασυλιών των Κούρδων βουλευτών αναμένεται να ψηφιστούν και από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο Εγιούπ Ντορού, εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι οι άρσεις ασυλιών μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία σε γενικευμένο εσωτερικό («εμφύλιο») πόλεμο.

«Ο συνασπισμός των τριών κομμάτων, του AKP [ισλαμιστές], CHP [Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – Κεμαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες] και MHP [Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος – ακροδεξιά, Γκρίζοι Λύκοι] επιχειρούν να άρουν την ασυλία των βουλευτών του HDP, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν όλα τα τμήματα και τις ομάδες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Τούρκων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Γιαζίντι, Αλεβιτών και χριστιανών», ανέφερε ο Ντορού σε δημόσια δήλωσή του.

«Η ολομέλεια θα συζητήσει το θέμα [της ασυλίας] στις 16 Ιουνίου. Εάν περάσει, 46 από τους 59 βουλευτές του HDP θα χάσουν την ασυλία τους και θα φυλακιστούν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η ήδη υπάρχουσα ένοπλη σύγκρουση στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας θα κλιμακωθεί περαιτέρω σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο που θα προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων» προειδοποίησε ο Ντορού.

Το HDP κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυτικές χώρες να καταδικάσουν την απόφαση για άρση της ασυλίας των βουλευτών.

«Σε αυτή την κρίσιμη κομβική στιγμή για τη δημοκρατία στην Τουρκία και για την ειρηνική επίλυση της κουρδικής σύγκρουσης, καλούμε όλους του ανθρώπους και τους οργανισμούς που ενστερνίζονται τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες να αναλάβουν άμεση και ενιαία δράση, να υψώσουν τις φωνές τους και να δηλώσουν αλληλεγγύη στον αγώνα μας ενάντια στο επικείμενο πολιτικό πραξικόπημα εις βάρος του κοινοβουλίου και του HDP», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των συμπροέδρων του HDP.

«Το HDP θα συνεχίσει τον αποφασιστικό αγώνα του ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές που ο Ερντογάν και το AKP εκτελούν ώστε να εκμηδενίσουν τη δημοκρατική ζωή στην Τουρκία», πρόσθεσαν.

Από τον Ιούλιο του 2015 έχει φουντώσει ξανά το κουρδικό αντάρτικο στη νοτιοανατολική Συρία εξαιτίας της συνεργασίας του τουρκικού κράτους με τους τζιχαντιστές ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τους βουλευτές και τα μέλη του φιλοκουρδικού HDP ότι πίσω τους βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κουρδικό αγώνα, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική δράση» και για αυτό ο σουλτάνος θέλει να φυλακίσει όλους σχεδόν τους Κούρδους βουλευτές.

ΠΗΓΗ

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr