ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στον φορολογικό παράδεισο του νησιού Τζέρσι αναπαύονται τα χρήματα του Χαρδούβελη

HEKTOR. ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 8 Μαρ 2015 - 13:43

τους γνωστότερους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος κοσμεί τον άτλαντα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, μαζί με άλλους εξωτικούς προορισμούς, όπως το Βανουάτου, το Ναουρού, τα νησιά Κουκ, το Νιουέ, ο Μαυρίκιος, τα Κέιμαν και οι Παρθένοι Νήσοι.

«Τα πρακτορεία κρυμμένου χρήματος, όπως το νησί Τζέρσι, περιορίζουν την ικανότητα των κυρίαρχων κρατών – ειδικότερα των χωρών του Τρίτου Κόσμου που δεν διαθέτουν σοβαρή διοίκηση – να εισπράξουν φόρους…Το Τζέρσι είναι το βασίλειο των τραστ. Είναι μια δομή διαφύλαξης της περιουσίας…Το βρώμικο χρήμα συρρέει εν πλήρει ασυλία στα χρηματοκιβώτια του Τζέρσι, για να ξεπλυθεί και να ανακυκλωθεί στο Σίτι του Λονδίνου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τον φορολογικό αυτό παράδεισο ο Μαρκ Ρος, ο δημοσιογραφος και συγγραφέας των βιβλίων «Καπιταλισμός εκτός νόμου» και «Οι Banksters» (εκδόσεις Μεταίχμιο), αναλύοντας τους τρόπους τους οποίους μετέρχονται όσοι χρησιμοποιούν τόπους-«πλυντήρια», είτε για να αποφύγουν τη φορολόγηση στις πατρίδες τους είτε για να «εξαφανίσουν» ταχυδακτυλουργικά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σ’ αυτό το νησί, μαθαίνουμε ότι έστειλε να αναπαύονται σε ασφάλεια τις καταθέσεις του ο κ. Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και πρώην τραπεζίτης. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τη νομιμότητα ή μη της πράξης του, αφού γι’ αυτό καλούνται να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές (λέμε τώρα!). Ωστόσο, το πολιτικό και οικονομικό προσωπικό της χώρας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι εμφορείται από το δόγμα «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». «Διατηρούσα την οφ σορ για τα παιδιά μου» είχε δηλώσει ο πρώτος διδάξας, Γιώργος Βουλγαράκης. Τώρα, με τη σειρά του ο κ. Χαρδούβελης αποδεικνύεται ότι την ίδια ώρα που καθησύχαζε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες και τούς καλούσε να μην «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους, ο ίδιος είχε ήδη φυγαδεύσει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Και μάλιστα μέσω της HSBC, η οποία, όπως έδειξαν τα Swissleaks, είναι ο εξπέρ στην οργάνωση και διευκόλυνση της φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Χαρδούβελης είναι ηθικά υπόλογος μπροστά στον ελληνικό λαό, τον οποίο με περισσή υποκρισία νουθετούσε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η τυραννία των τραπεζιτών είναι ένα θέμα ουσίας για τη δημοκρατία, αφού έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι. Χαρδούβελης, Στουρνάρας, Προβόπουλος, Παπαδήμος και πάει λέγοντας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται επί πολλά χρόνια στο προσκήνιο και έχουν σημαντική ευθύνη – μαζί με τους ομοκρέβατούς τους πολιτικούς – για την πορεία και χρεοκοπία της χώρας. Τόσο την οικονομική όσο και την ηθική. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να βάλει το χέρι επί τον τύπον των ήλων και να ζητήσει ευθύνες απ’ όλους αυτούς τους «αξιοπρεπείς κυρίους»;

Θα τολμήσει να ασκήσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποτελεί – διεθνώς και στην Ελλάδα – την πηγή των δεινών και της κρίσης; Ιδού η Ρόδος!

Τασος Τσακιρογλου

efsyn.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr