• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ

Tο πρόβλημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου

9 έτη ago
in ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Διήμερο συνέδριο με θέμα το πρόβλημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου σε συνάρτηση με την φιλοσοφία του Εγέλου (Georg Wilhelm Friedrich Hegel) και του Μαρξ (Karl Marx) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη στις δέκα το πρωί με τους χαιρετισμούς του διευθυντή του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης Peter Panes και του Γενικού πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Walter Stechel.

Η παρούσα θεματολογία αναφορικώς με τον Έγελο και τον Μαρξ “πιστώνεται” στον Θεόδωρο Πενολίδη, καθηγητή στη φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και ειδικού σε θέματα της γερμανικής ιδεοκρατικής φιλοσοφίας και στον διευθυντή του Ιδρύματος Γκαίτε, Peter Panes, ο οποίος έχει και ο ίδιος “πίσω” του σπουδές στην φιλοσοφία με πιο ειδικό αντικείμενο, μάλιστα, τη φιλοσοφία του Εγέλου.  Στην πρωτοβουλία του Θεόδωρου Πενολίδη και στη συνεργασία αυτών των δύο, οφείλεται επίσης και το πολύ πετυχημένο διήμερο διεθνές συνέδριο που έγινε, πάλι στον ίδιο χώρο, τον Ιανουάριο (Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου) με θέμα: “Johann Gottlieb Fichte, θεμέλιο της συνολικής επιστημολογίας” και συμμετοχή μελετητών της φιλοσοφίας του Γερμανού ιδεοκράτη φιλοσόφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην πρώτη συνεδρία του τωρινού συνεδρίου για τον Έγελο και τον Μαρξ, που περιλαμβάνει και τους χαιρετισμούς, του διευθυντού του Ιδρύματος και του προξένου θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στην νομική σχολή του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Στην πρώτη αυτή συνεδρία θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις “Η δομή της εγελιανής φιλοσοφίας” του Θεόδωρου Πενολίδη (στα γερμανικά), “Η έννοια της κριτικής της ιδεολογίας του Marx και του Hegel” του Krassimir Stojanov (στα γερμανικά) και “Έξοδος από την ζούγκλα με οδηγούς τον Hegel και τον  Marx: από τα πολιτικά δικαιώματα” (στα γερμανικά).

Η πρώτη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί και θα λήξει στις 13.30 το μεσημέρι. Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση.

Η δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα προεδρεύει ο Θεόδωρος Πενολίδης, θα ξεκινήσει στις 15.00 και θα  διαρκέσει έως τις 19.00. Στο πλαίσιο αυτής της απογευματινής συνεδρίας θα υπάρξουν οι ακόλουθες ανακοινώσεις: Βαγγέλης Μπαντέκας, “Ο φετιχισμός του εμπορεύματος – φαινόμενο και αντικειμενικότητα. Ο Marx στη συνάφεια της εγελιανής Λογικής” (στα γερμανικά), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, “Οι μορφές της υπεραξίας σύμφωνα με τον Marx και η εφαρμογή τους στην σύγχρονη πραγματικότητα” (στα γερμανικά), Δημήτρης Αθανασάκης, “Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο, να διαβάσουμε την Ηθική: ο σπινοζικός μαρξισμός του Λ. Αλτουσέρ” (στα ελληνικά), Κωνσταντίνος Ράπτης, “Η εγελιανή και η μαρξική διαλεκτική στον Herbert Marcuse” (στα ελληνικά). Μετά από κάθε ανακοίνωση θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση, ενώ στο τέλος θα γίνει “συγκομιδή της πρώτης ημέρας του συνεδρίου”.

Η τρίτη συνεδρία θα ξεκινήσει  την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Ράπτη και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανακοινώσεις: Θεόδωρος Πενολίδης, “Μεθοδολογικά προβλήματα της μαζικής κριτικής και οιικονομίας” (στα γερμανικά), Κώστας Σταμάτης, “Ελευθερία και δικαιοπρακτική ρύθμιση στη σκέψη του ώριμου Μαρξ” (στα ελληνικά), Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, “Από τον Foucault στον Marx: Η διπλή έννοια της ελευθερίας ως συντελεστή βιο-πειθάρχησης/εκμετάλλευσης και ως συντελεστή χειραφέτησης” (στα ελληνικά), Άρης Στυλιανού, “Ποια ανάγνωση του Κεφαλαίου του Μαρξ χρειαζόμαστε σήμερα” (στα ελληνικά).

Η τέταρτη συνεδρία θα αρχίσει στις 15.30 της Παρασκευής υπό την προεδρία του Δημήτρη Αθανασάκη και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανακοινώσεις: Δημήτρης Κόκορης, “Μαρξισμός και νεοελληνική λογοτεχνία: συνοπτικό διάγραμμα” (στα ελληνικά), Χάρης Σταμπουλής, “Η διαλεκτική ως κινούσα αρχή της έννοιας στην φιλοσοφία του Χέγκελ” (στα ελληνικά), Αναστάσιος Πενολίδης “Η κριτική του  νεαρού Μαρξ στην εγελιανή θεωρία του κράτους” (στα ελληνικά), Νικόλαος Χατζαράκης, “Νεκρή και ζωντανή εργασία στο Κεφάλαιο του Marx” (στα ελληνικά), Ηλίας Βαβούρας, “Φυσικό δίκαιο και ιστορικισμός: από τον Θουκυδίδη στον Marx” (στα ελληνικά).

Το συνέδριο θα κλείσει με τη συζήτηση της ολομέλειας και τα συμπεράσματα των εργασιών.

Μια πρώτη παρατήρηση επί της θεματολογίας: απουσιάζουν εκείνες οι εισηγήσεις – εξαιρουμένης του Δημήτρη Κόκορη– οι οποίες θα εστίαζαν στην πρόσληψη του Εγέλου και του Μαρξ από την ελληνική διανόηση. Αυτό, φυσικώς, δεν είναι λόγος να προκαταλάβουμε τους επίδοξους ακροατές: το επιτυχημένο συνέδριο για τον Fichte είναι ένα εχέγγυο για την επιτυχία και της νέας “σύλληψης” του Θεόδωρου Πενολίδη, η οποία φέρει τον τίτλο: “Hegel – Marx: Το πρόβλημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου”.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ελληνοτουρκικά: Χρειαζόμαστε ένα Νέο Ιστορικό Σχέδιο
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ελληνοτουρκικά: Χρειαζόμαστε ένα Νέο Ιστορικό Σχέδιο

by admin
3 έτη ago
ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ “ΕΥΚΟΛΕΣ” ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ “ΕΥΚΟΛΕΣ” ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ

by admin
3 έτη ago
ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : Ο ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : Ο ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

by admin
3 έτη ago
ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : ΦΟΒΟΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ : ΦΟΒΟΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

by admin
3 έτη ago
Next Post
Ένας Πρόεδρος Γκαντέμης που διαφεύγει την Δικαιοσύνη

Ένας Πρόεδρος Γκαντέμης που διαφεύγει την Δικαιοσύνη

Σκόπια- Εμπειρογνώμονες:  Από την ΕΕ, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις σε Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ

Σκόπια- Εμπειρογνώμονες: Από την ΕΕ, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις σε Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr