• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΛΛΑΔΑ

Τσαυτάρης: «Χρυσάφι» της ελληνικής γης τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά

12 έτη ago
in ΕΛΛΑΔΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

αρωματικά-αρτυματικά-φαρμακευτικά φυτά, καθώς υπηρετούν πιστά το τρίπτυχο: ποιότητα, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού σημείωσε ότι για χρόνια ο τομέας αυτός παρέμενε αναξιοποίητος, υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι μια από τις πλέον πλούσιες στη λεκάνη της Μεσογείου σε βιοποικιλότητα των σημαντικών αυτών καλλιεργειών.

«Εμείς γνωρίζουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας και γι” αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθειες να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες αυτές» τόνισε. «Η στροφή» πρόσθεσε «προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων που παράγει η ελληνική γη με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της, σηματοδοτεί την απομάκρυνση του κόσμου από ένα χημικά καθοριζόμενο μοντέλο, προς ένα περισσότερο βιολογικά φιλικό και αειφόρο, συνυφασμένο με φυσικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».

Τα αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά κατείχαν ανέκαθεν εξέχουσα θέση στους πολιτισμούς όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως φανερώνουν σχετικές καταγραφές που βρίσκονται σε παπύρους της εποχής των Φαραώ. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν αργότερα σε επόμενους πολιτισμούς των Ρωμαίων και των Ελλήνων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πληθώρα των φυτών αυτών ως αρτύματα-καρυκεύματα. Οι Κινέζοι είναι, επίσης, γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν τα φυτά αυτά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Πολλά από τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, χρησιμοποιούνται για την απομόνωση δραστικών ουσιών από τα αιθέρια έλαιά τους, τόσο στη φαρμακοβιομηχανία όσο και στη βιομηχανία των καλλυντικών (cosmetics), αλλά και ως αποξηραμένα (δρόγες – καρυκεύματα). Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα μας, λόγω των γεωμορφολογικών και βιοκλιματικών συνθηκών της, συνιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή τους με μια μοναδική βιοποικιλότητα που ξεπερνά τα 250 είδη αυτοφυών ειδών. Σημαντικά για τον ελληνικό χώρο θεωρούνται πολλά είδη όπως: Βασιλικός, Γλυκάνισος, Δίκταμος, Κρόκος, Μάραθος, Μέντα, Ρίγανη, Τσάι του βουνού κ.α.

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική του κλάδου, το υπουργείο, όπως αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, τόσο του πρωτογενούς, όσο και του δευτερογενούς (μεταποιητικού) τομέα των αρωματικών-αρτυματικών-φαρμακευτικών φυτών, μέσω της υπαγωγής τους σε όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, τυποποίηση, συσκευασία κλπ), αλλά και του αναπτυξιακού νόμου.

Στις προσπάθειες αυτές, ιδιαίτερη σημασία κατέχει η υλοποίηση δράσεων τεχνογνωσίας-εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Μακεδονίας-Θράκης έχει εγκαταστήσει πιλοτικούς-πειραματικούς αγρούς υπό την συστηματική του επίβλεψη.

Επιπλέον, την τελευταία περίοδο συστάθηκαν ομάδες εργασίας από το υπουργείο με αντικείμενο την προαγωγή του κλάδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της αγοράς και της μεταποίησης. Ήδη, δε, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για την αγορά των εν λόγω καλλιεργειών με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Καθοριστική εξέλιξη για τον κλάδο αποτελεί και η επικείμενη σύνταξη από το υπουργείο του τεχνικού κανονισμού για ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό αρωματικών-αρτυματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Η πολυδιάστατη σημασία της καλλιέργειας των αρωματικών-αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών θα αποτελέσει το αντικείμενο διημερίδας που οργανώνει το υπουργείο και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο αύριο και μεθαύριο στο Βοτανικό.

ΠΗΓΗ
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Σοκ στην Αθήνα: Νεκρός ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου – Ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
Slider

Σοκ στην Αθήνα: Νεκρός ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου – Ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

by admin
10 ώρες ago
Τουλάχιστο 3 εμβόλια COVID-19 είχε λάβει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Τα δύο πρώτα ήταν AstraZeneca
Slider

Τουλάχιστο 3 εμβόλια COVID-19 είχε λάβει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Τα δύο πρώτα ήταν AstraZeneca

by admin
20 ώρες ago
Ισπανός τουρίστας τα «χάνει» με το χάλι στο κέντρο της Αθήνας: «Δεν βλέπω ούτε έναν Έλληνα»! (βίντεο)
Slider

Ισπανός τουρίστας τα «χάνει» με το χάλι στο κέντρο της Αθήνας: «Δεν βλέπω ούτε έναν Έλληνα»! (βίντεο)

by admin
21 ώρες ago
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ Μητσοτάκη! ΣΟΚ με το νέο βιβλίο ΣΤ’Δημοτικού
Slider

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ Μητσοτάκη! ΣΟΚ με το νέο βιβλίο ΣΤ’Δημοτικού

by admin
2 ημέρες ago
Next Post
Τουρκία: Ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Τουρκία: Ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Και τώρα στο ΟΑΚΑ

Και τώρα στο ΟΑΚΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr