ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τσίπρας: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή άνω του 60% του χρέους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 13 Ιαν 2015 - 11:00
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Δεν είναι πρόθεσή μου να οδηγήσω τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα σε παραίτηση – Απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες – Θα ασκηθούν τα δικαιώματα του δημοσίου στις τράπεζες

(upd25)”Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική αλλαγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, 13 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη αλλαγή, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star και την εκπομπή στον ενικό.
“Οι Έλληνες πρέπει να ακούσουν επιχειρήματα και όχι στημένους μονολόγους”, τόνισε, για να προσθέσει πως “οι πολίτες ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον”.
Ερωτηθείς για τις συνεργασίες που θα κληθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, εάν δεν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί “με όσους αποδεχθούν ή ανεχθούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”.
Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως είναι αδιανόητο το ΚΚΕ να απέχει από αυτή την ιστορική στιγμή, τη στιγμή που η Ελλάδα οδεύει προς την εποχή της αριστερής κυβέρνησης.
“Ζητάμε τη στήριξη ή έστω την ανοχή του ΚΚΕ”, τόνισε, για να προσθέσει στη συνέχεια πως “Το ΚΚΕ μας επικρίνει, επειδή είμαστε ανταγωνιστικοί χώροι.
Θέλουμε συμμάχους που να μας ασκούν κριτική”.
Δεν θα κάνουμε υπόγειες συνεννοήσεις με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα”, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, το του Γ. Παπανδρέου, αλλά και Το Ποτάμι.
“Οι τοποθετήσεις του Θεοδωράκη φανερώνουν πως Το Ποτάμι διεκδικεί μία συμπληρωματική δύναμη στα πλαίσια των μνημονίων”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Τα κόμματα που λειτουργούν συμπληρωματικά στο μνημονιακό κατεστημένο αποτελούν παγίδα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, έσπευσε να υπογραμμίσει επίσης.
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο με τη ΔΗΜΑΡ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η διαφωνία με τη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει μία μετεκλογική συνεργασία.
“Ο διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ είχε στενά χρονικά περιθώρια για να βρίσκεται σε στέρεα βάση“, εξήγησε.
Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως “με τη ΔΗΜΑΡ υπήρξε μία ειλικρινής συζήτηση”.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως “χρειαζόμαστε ένα άνοιγμα με ισορροπίες και όχι μετεγγραφές της τελευταίας στιγμής”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απορρίψει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, δηλώνοντας πως ο λαός θα επιλέξει έναν αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ.
“Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι το σενάριο των διπλών εκλογών”, σημείωσε.
“Δεν διεκδικούμε την παλαιά έννοια της αυτοδυναμίας, αυτό που θέλουμε είναι μία ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτούμε”, πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό κόμμα, με ανανεωμένα ψηφοδέλτια σε ποσοστό άνω του 50%.
Ερωτηθείς για την κινδυνολογία περί απειλής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε για πολλοστή φορά πως το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό.
“Υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίων που επισημαίνουν πως δεν υπάρχει Grexit”, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως “Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται τη διάλυση της Ευρωζώνης”.
Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα“, διαβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας για να επιμείνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο διάλυσης της Ευρωζώνης.
Το σχέδιο διακυβέρνησής μας θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη”, δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκηνα υπάρξει Διεθνής Διάσκεψη, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους όλων των χωρών, όπως και της Ελλάδας.
Οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 50% παρά να χρεοκοπήσουμε και να μην λάβουν τίποτα, πρόσθεσε.
Όλη η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως οι προτάσεις μας δεν αφορούν τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά τη διάσωσή της, σημείωσε.
H Merkel δεν θα διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και δεν υπάρχει περίπτωση να μας πει “όχι“, υποστήριξε, με βεβαιότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν οι Ευρωπαίοι μας πουν “όχι”, εμείς θα επιμείνουμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι επαρκώς κοστολογημένο και θα χρηματοδοτηθεί μέσω εθνικών πόρων, σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας.
“Το πάρτι που γίνεται στις πλάτες του λαού τελειώνει”, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει πως το μνημόνιο στις 26 Ιανουαρίου θα αποτελεί παρελθόν.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν υπάρχει ανησυχία από τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό και όχι μνημονιακό πρόγραμμα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να θέσει σε διαπραγμάτευση τη δανειακή σύμβαση και ιδίως το σκέλος του χρέους.
“Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι δύο διαφορετικά πράγματα”, πρόσθεσε. 

Βεβαίως και θα πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο“, δεσμεύθηκε στη συνέχεια για να δηλώσει ωστόσο πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν θα τιναχθούν στον αέρα για 1,4 δισ. ευρώ.
Εστιάζοντας περαιτέρω στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό άνω του 60% και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
“Ζητάμε την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο κοινωνικά”, εξήγησε.
Ευρώ, δίχως άλλες θυσίες καθώς δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος”, ήταν η επίσημη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση “ευρώ πάση θυσία;”.
“Φτάνουν τόσες θυσίες.
Θέλουμε ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία“, διεμήνυσε.
“Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει ήδη ξεκινήσει”, υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να διευκρινίσει πως “Δεν προσφέραμε συναίνεση στον Σαμαρά γιατί το σχέδιό του ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα”.
Ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί μία ηθική και ιστορική υποχρέωση”.
Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνει“κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.
“Κανένα σπίτι δεν θα βρεθεί στα χέρια τραπεζίτη”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως “Δεν είναι πρόθεσή μου να οδηγήσω τον Γ. Στουρνάρα σε παραίτηση“.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον διοικητή της ΤτΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι μου για τον Γ. Στουρνάρα επιβεβαιώθηκαν”.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αδιανόητο ο διοικητής της ΤτΕ να λέει πως οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα.
Ο διοικητής της ΤτΕ δεν πρέπει να έχει πολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα περί ρευστότητας είναι εκτός θεσμικού πλαισίου.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Γ. Προβόπουλος αντιμετώπισε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους εν συγκρίσει με τον Γ. Στουρνάρα.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για ελάχιστες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ διεμήνυσε πως είναι απόλυτα εγγυημένες οι καταθέσεις στις τράπεζες.
Οι δηλώσεις τρόμου και φόβου αποσταθεροποιούν την οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “Θα ασκήσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες, από τη στιγμή που το κράτος είναι βασικός μέτοχος”.
Το χρέος των τραπεζών αποτελεί ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στη δημιουργία περιουσιολογίου “για να μπορούμε να δούμε ποιος είναι και ποιος δεν είναι”.
Με το περιουσιολόγιο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φορο-αποφυγής, συμπλήρωσε.
Κληθείς να παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο φορολογικός συντελεστής θα είναι προοδευτικός, με στόχο να φορολογηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν.
Στη συνέχεια δεν δίστασε να δηλώσει πως πλέον κανείς δεν πιστεύει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 15%.
Οι επενδυτές θα προτιμούσαν ακόμη και έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, υπό την προϋπόθεση να είναι σταθερός“, συμπλήρωσε για να σημειώσει πως “Θέλουμε ένα σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα”.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι επενδύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγκρίνει όσες συμφωνίες παραβιάζουν το δημόσιο συμφέρον“, πρόσθεσε.
“Οι συμφωνίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξεταστούν από την αρχή”, δεσμεύθηκε.
Το άνοιγμα της κάνουλας των τραπεζών προς την οικονομία συνιστά εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια εξέφρασε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος προς το συμφέρον των επόμενων γενεών.
Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η Τουρκία πρέπει να υποχωρήσει και να αποδεχθεί πως πρόκειται για εισβολή στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Οι Ευρωπαίοι δεν επέδειξαν αλληλεγγύη στην Κύπρο, σημείωσε.
Ταυτόχρονα τόνισε πως “θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό γιατί αποτελεί βασικό σημείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
“Για να υπάρξει ΑΟΖ απαιτείται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, υπογράμμισε στη συνέχεια για να καταστήσει σαφές πως “Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”.
Έπρεπε να υπάρχει ήδη ΑΟΖ σε συμφωνία με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Αλβανία, δεν δίστασε να σχολιάσει.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του μεταναστευτικού παραδέχθηκε πως πρόκειται για πρόβλημα ευρωπαϊκό, πρόβλημα παγκόσμιο.
Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια και καταστολή, διεμήνυσε, καταθέτοντας στον αντίποδα πρόταση η ευθύνη των μεταναστών να κατανέμεται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Πρέπει να διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον καταμερισμό της ευθύνης των μεταναστών, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση απάντησε πως δεν έχει χαθεί ακόμη η ευκαιρία για τη συνταγματική αναθεώρηση.
“Θα υπάρξει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής”, 
δεσμεύθηκε.
Το μεγαλύτερο εθνικό θέμα είναι πως σκοτώνουμε τη νεότητα,
 προειδοποίησε τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Η συλλογική και μετοχική δημοκρατία ποτέ δεν έβλαψε, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ευτυχής που έχει αυτή την εσωκομματική αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr