• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κορυφαίοι οι Έλληνες πιλότοι στο ΝΑΤΟ – Έτοιμοι για νέες πρωτιές και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση (Βίντεο)

6 έτη ago
in ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
0
Κορυφαίοι οι Έλληνες πιλότοι στο ΝΑΤΟ – Έτοιμοι για νέες πρωτιές και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση (Βίντεο)
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Η σημασία του Tactical Leadership Programme για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Mε έξι μαχητικά F-16 Block 52+, περισσότερους από μια ντουζίνα πιλότους και ομάδα τεχνικών, όχι από μια Μοίρα αλλά και από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Σούδας, τις “Αλεπούδες” της 340 και τα “Αστέρια” της 343 Μοίρας, η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει για μία ακόμη χρονιά μέρος στο “Tactical Leadership Programme” (TLP). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αεροπορικά “σχολεία” της Συμμαχίας, το οποίο φιλοξενείται στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση στο Albacete.

Σημαντική λεπτομέρεια ξεχωριστής όμως σημασίας είναι ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επρόκειτο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να συμμετέχει με 4 μαχητικά. Ωστόσο, οι Ισπανοί διοργανωτές ζήτησαν από το ΓΕΑ ακόμη 2 αεροσκάφη για να ενσωματωθούν στην “Red Force”, την ιπτάμενη ομάδα δηλαδή η οποία έχει τον ρόλο των “εχθρικών” δυνάμεων.

Τα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσγειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ισπανία και από σήμερα ξεκινούν το υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δεκάδες απογειώσεις καθημερινά.

Στην πρώτη σειρά εκπαίδευσης του TLP 2020-1, εκτός από την Hellenic Air Force λαμβάνουν μέρος οι Πολεμικές Αεροπορίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και αμερικανικά αλλά και βρετανικά αεροσκάφη.

Συμμετέχουν συνολικά 650 άνδρες και γυναίκες, ιπτάμενοι και τεχνικοί. Η δύναμη των μαχητικών αποτελείται από Eurofighter, Rafale, F-16 και F-18. Στο TLP 2020-1 θα συνδράμουν επιπλέον ιπτάμενα ραντάρ Ε-3 AWACS από Γαλλία και Αγγλία όπως επίσης Αμερικανικά μεταγωγικά C-130 και MV22 Osprey. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της ισπανικής αεράμυνας αλλά και δυνάμεις αεράμυνας από τη Γαλλία με συστήματα Mamba,Crotale, Roland, Aspide και Mistral. Στον ηλεκτρονικό πόλεμο θα συνεισφέρουν και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Τέτοιες ασκήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ανώτατη πηγή από το ΓΕΑ. Παράλληλα, στέλνουν το μήνυμα στους γείτονες Τούρκους ότι τα “μπλε φτερά” περιλαμβάνονται πάντοτε μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στο Tactical Leadership Programme δεν βλέπει κανείς συχνά συμμετοχές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με την τελευταία να χρονολογείται περίπου το 2013.

Από τη μια πλευρά, προφανώς για να αποφύγει τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση με τα ελληνικά “γεράκια”, κυρίως στην air to air αναμέτρηση κι από την άλλη εξαιτίας του φόβου μήπως κάποιος ιπτάμενος της Τουρκίας, δεν επιστρέψει ποτέ πίσω στην πατρίδα του.

Στις πιο πρόσφατες ΝΑΤΟΙΚΕΣ ασκήσεις δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η συμμετοχή της Τουρκίας ήταν με διθέσια μαχητικά, ώστε πάντα ο ένας ιπτάμενος να ελέγχει τον άλλο.

Το σερί των “μπλε” Best Warrior

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιλότοι οι οποίο λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές σειρές του Tactical Leadership Programme έχουν κυριολεκτικά “κλέψει” τις εντυπώσεις και έχουν διακριθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Πέρυσι στο Albacete βρέθηκαν τα “Φαντάσματα” από την 337 Μοίρα με έδρα τη 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και με μαχητικά F-16 Block52+.

Η Μοίρα έπειτα από δύο εβδομάδες εξαντλητικών πτήσεων υψηλής δυσκολίας κατάφερε να αποσπάσει τον θαυμασμό όλων όσοι συμμετείχαν. Το επιστέγασμα ήταν η ανακήρυξη του Σμηναγού Βασίλη Κοντόπουλου ως “Best Warrior” της εκπαιδευτικής σειράς. Τον ψήφισαν όλοι οι ιπτάμενοι που έλαβαν μέρος στο TLP ως τον πιλότο που θα ήθελαν να τους οδηγήσει σε πραγματικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το 2018 ήταν η 331 Μοίρα με τα “Δελταπτέρυγα” Mirage 2000-5 από την “φωλιά” των Γαλλικών μαχητικών, την Τανάγρα, που έβαλε τη δική της σφραγίδα στο Tactical Leadership Programme. Best Warrior του TLP ανακηρύχθηκε ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης ενώ όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι κατάφεραν υψηλές επιδόσεις ειδικά σε σενάρια μάχης Air to Air όπου ήταν κυριολεκτικά ανίκητοι.

Τα “γεράκια” της Τανάγρας είχαν υποσχεθεί πριν απογειωθούν για την Ισπανία ότι θα κάνουν τα πάντα, όπως έχουν εκπαιδευτεί, χωρίς υπερβολές και με την ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τον Έλληνα αεροπόρο για να διακριθούν. Όταν γύρισαν είχαν αποκαλύψει εκείνη την υπόσχεση που είχαν δώσει, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια και η διάκριση ήταν στη μνήμη του συναδέλφου και συμμαθητή τους , Γιώργου Μπαλταδώρου που χάθηκε στα νερά της Σκύρου. Τρεις φορές συνολικά η 331 Μοίρα έχει πρωτεύσει σε TLP.

Ένας “Τίγρης” ήταν ο Best Warrior σε προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά του 2017. Ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης από την 335 Μοίρα , τους “Τίγρεις” του Αράξου, με τα πιο σύγχρονα μαχητικά τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα F-16 Block 52 adv.

Πέρα όμως από τις ατομικές διακρίσεις που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες αεροπόροι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, κάθε Πολεμική Μοίρα που εκπαιδεύεται στο TLP δίνει το δικό της στίγμα και δείχνει σε φίλους συμμάχους αλλά και σε εχθρούς ότι αξίζει ο Έλληνας αεροπόρος τον σεβασμό τους…

newpost.gr

Tags: slide4
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ

by admin
2 ημέρες ago
Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026
Slider

Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026

by admin
6 ημέρες ago
Πέθανε Ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας και 47χρονος αρχιλοχίας, πατέρας 4 παιδιών
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πέθανε Ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας και 47χρονος αρχιλοχίας, πατέρας 4 παιδιών

by admin
3 εβδομάδες ago
«Όποιος θέλει ας παραιτηθεί» και έρχονται ορδές ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις!
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Όποιος θέλει ας παραιτηθεί» και έρχονται ορδές ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις!

by admin
4 εβδομάδες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Σφοδρή επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο

Σφοδρή επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο

3 ημέρες ago
Από το 1877 (50 εκατομμύρια νεκροί) στο 2026 – Γιατί το “Godzilla El Niño” μπορεί να είναι η μεγαλύτερη επισιτιστική καταστροφή της ιστορίας

Από το 1877 (50 εκατομμύρια νεκροί) στο 2026 – Γιατί το “Godzilla El Niño” μπορεί να είναι η μεγαλύτερη επισιτιστική καταστροφή της ιστορίας

19 ώρες ago
Συγχαρητήρια στον Θέμη! Δεν πέρασε πουθενά…

Συγχαρητήρια στον Θέμη! Δεν πέρασε πουθενά…

6 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • Καλύτερο από το μέλι. Καρποφορεί για 60 χρόνια. Μεγαλώνει σε θάμνο — Γιατί δεν το γνωρίζεις;

    Καλύτερο από το μέλι. Καρποφορεί για 60 χρόνια. Μεγαλώνει σε θάμνο — Γιατί δεν το γνωρίζεις;

    29 shares
    Share 12 Tweet 7
  • ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΕΠΑΘΕ…

    34 shares
    Share 14 Tweet 9
  • ΕΜΒΟΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ… Ἀπίστευτο! Ἄλλα ἐμβόλια ἔκαναν οἱ πολιτικοὶ καὶ ἄλλα ὁ λαὸς!

    23 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Το CERN, η Κβαντομηχανική και η επιβεβαίωση του Λόγου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!

    26 shares
    Share 10 Tweet 7
  • Το παρδαλό δαιμόνιο

    16 shares
    Share 6 Tweet 4

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr