ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Δημήτρης Αλεξόπουλος : Άτλας θεωριών συνωμοσίας που αποδείχθηκαν πραγματικές – μέρος Β’

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ. ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ. - 19 Δεκ 2018 - 19:34
Loading...

Δημήτρης Αλεξόπουλος : Άτλας θεωριών συνωμοσίας που αποδείχθηκαν πραγματικές – μέρος Α’

Συνεχίζουμε τη παράθεση των θεωριών συνωμοσίας που αποδείχθηκαν απολύτως αληθινές.

5)Σχέδιο πυρηνικών όπλων «Μανχάταν» : Το σχέδιο Μανχάταν ήταν το κωδικό όνομα για ένα πρόγραμμα που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας. Το έργο διεξήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιελάμβανε τη συμμετοχή του

Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Επιχείρηση «Μανχάταν» η πρώτη ατομική βόμβα

Επικεφαλής του σχεδίου ήταν ο Αμερικανός φυσικός J. Robert Oppenheimer. Οι ρίζες του προγράμματος έγκεινται στους φόβους των επιστημόνων από τη δεκαετία ήδη του ’30 επειδή η ναζιστική Γερμανία ερευνούσε επίσης τα πυρηνικά όπλα. Γεννημένο από ένα μικρό ερευνητικό πρόγραμμα το 1939, το σχέδιο Μανχάταν απασχόλησε τελικά περισσότερους από 130.000 ανθρώπους και κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσα αξία).

Συνέβαλε στη δημιουργία πολλαπλών παραγωγικών και ερευνητικών χώρων που λειτουργούσαν μυστικά.

Με το σύνολο των εμπλεκομένων, αυτό το καθιστά ως μία από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία.Ολόκληρες πόλεις χτίστηκαν για σύντομες χρονικές περιόδους, απασχολώντας εκατοντάδες ανθρώπους, όλες υπό άκρα μυστικότητα.Η κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη του σχεδίου,τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ανέφεραν ποτέ κάτι σχετικό και οι πολίτες δεν είχαν ιδέα για πάνω από 25 χρόνια.

Η έρευνα του έργου πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από τριάντα τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις κύριοι χώροι έρευνας και παραγωγής του έργου ήταν η εγκατάσταση παραγωγής πλουτωνίου στο σημερινό χώρο Hanford στη πολιτεία της Ουάσινγκτον,οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Oak Ridge του Τενεσί και το εργαστήριο έρευνας και σχεδιασμού όπλων, γνωστό σήμερα ως Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό. Το σχέδιο Μανχάταν διατήρησε τον έλεγχο της παραγωγής όπλων από τις ΗΠΑ έως τον σχηματισμό της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας τον Ιανουάριο του 1947.

6)Επιχείρηση «Αίαντας» : Για χρόνια, η Βρετανία είχε μια αδιαμφισβήτητη εμπορική συμφωνία με το Ιράν σχετικά με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας αυτής. Η Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου ήταν βασικά μια γιγαντιαία μηχανή χρήματος για το αγγλικό κομμάτι της και πηγή δυσαρέσκειας το ιρανικό λόγω των ασύμφορων όρων συνεργασίας που έδινε τη πίττα στους βρετανούς και τον σκύλο πεινασμένο στους πέρσες.

Όλα αυτά άλλαξαν το 1951, όταν το Ιράν εθνικοποίησε τα πετρέλαια και το ιρανικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Μωχάμεντ Μοσάντεκ ως πρωθυπουργό. Ο Μοσάντεκ πίστευε στην κοσμική εξουσία-κάτι που δεν είδαν με καλό μάτι οι σιίτες κληρικοί-και ήταν σχετικά εθνικιστής με πατριωτικά συναισθήματα.Δημοκρατικά εκλεγμένος και φιλοαμερικανός,αλλά άτυχος αφού η Δύση είδε την εθνικοποίησή των κοιτασμάτων ως φιλοκομμουνιστική κίνηση Καθώς τα συγκεκριμένα πετρέλαια ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της British Petroleum.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μωχάμεντ Μοσάντεκ δικάζεται λίγο μετά την ανaτροπή του απ΄την CIA

Σε απάντηση για την εθνικοποίηση η σύμμαχος της Βρετανίας Αμερική ανέτρεψε τον Μοσάντεκ και στήριξε την επιστροφή του Σάχη του Ιράν, ενός από τους πιο βάναυσους δικτάτορες που ο κόσμος είχε δεί ποτέ.Το 1979 ένας εξαγριωμένος ιρανικός λαός ανέτρεψε και τον Σάχη αντικαθιστώντας τη μοναρχία μ’ένα θεοκρατικό καθεστώς. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσουν όλα μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ και να οδηγηθούν σε ολική έξωση απ΄τη χώρα και τα πετρέλαια της.

7)Επιχείρηση «Συνδετήρας» :Ήταν το κωδικό όνομα της επιχείρησης στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών OSS (αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες-πρόγονος της CIA)το 1945,για τη πρόσληψη,μεταφορά και εγκατάσταση Γερμανών πυραυλικών επιστημόνων από τη Ναζιστική Γερμανία στις Η.Π.Α. Ο Πρόεδρος Τρούμαν εξουσιοδότησε την επιχείρηση τον Αύγουστο του 1945 ωστόσο διέταξε ρητώς να αποκλειστεί οποιοσδήποτε επιστήμονας ή μηχανικός που θα βρισκόταν «ότι ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος ή ενεργός υποστηρικτής του» .

O επικεφαλής των ναζί επιστημόνων του σχεδίου «συνδετήρας» Βέρνερ Φον Μπράουν

 

Αυτό περιελάμβανε τους Wernher von Braun, Arthur Rudolph και τον Hubertus Strughold, οι οποίοι ήταν επίσημα εγγεγραμμένοι ως Ναζί αξιωματικοί ή πολιτικά μέλη του κόμματος και που αναφέρονταν ως «απειλή για την ασφάλεια των Συμμαχικών Δυνάμεων». Όλων τα μητρώα εκκαθαρίστηκαν για να δουλέψουν στις ΗΠΑ.Δημιουργήθηκαν ψεύτικα βιογραφικά και εργασιακά προφίλ έτσι ώστε να εμφανιστούν ως «καθαροί». Οι συνδετήρες που συγκρατούσαν τους φακέλους με τις νέες ταυτότητες τους,έδωσαν το όνομα στην επιχείρηση.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter