από τον Τάιλερ Ντέρντεν
Συγγραφέας: Γκόρντον Τσανγκ μέσω του Ινστιτούτου Gatestone,
«Με τα εμπορικά μας περιουσιακά στοιχεία, έχουμε παρατηρήσει πέντε διαφορετικά αντικείμενα στο διάστημα να ελίσσονται μέσα, έξω και γύρω από το ένα το άλλο με συγχρονισμό και υπό έλεγχο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων Διαστήματος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, Στρατηγός Μάικλ Γκέτλαϊν, στη 16η ετήσια διάσκεψη των Αμυντικών Προγραμμάτων McAleese στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια στις 18 Μαρτίου.
«Αυτό το ονομάζουμε εναέρια μάχη στο διάστημα. Εξασκούνται σε τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο διάστημα από τον έναν δορυφόρο στον άλλο».
Ο έντονος σχολιασμός του Γκέτλαϊν για την Κίνα σηματοδοτεί μια ρήξη με το παρελθόν. «Αυτό σημαίνει το τέλος του δυτικού-αμερικανικού-φιλελεύθερου ονείρου ότι τα έθνη αφήνουν τους πολέμους στη Γη για να συνεργαστούν στο διάστημα και να προάγουν την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φίσερ του Διεθνούς Κέντρου Αξιολόγησης και Στρατηγικής στο Gatestone μετά τις ευρέως δημοσιευμένες παρατηρήσεις του στρατηγού. «Η κομμουνιστική Κίνα έχει πλέον μεταφέρει τον πόλεμο στους ουρανούς, σε χαμηλή γήινη τροχιά, και πολύ πιθανόν, θα μεταφέρει τον πόλεμο στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτά. Οι ουρανοί δεν είναι πλέον ασφαλείς για τις δημοκρατίες».
Το διάστημα είναι πλέον ένας ιδιαίτερα αμφισβητούμενος τομέας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. «Λέγαμε στον εαυτό μας ότι θα είμαστε η κυρίαρχη δύναμη για πάντα», δήλωσε ο Μπράντον Βάιχερτ, συγγραφέας του βιβλίου «Κερδίζοντας το Διάστημα: Πώς η Αμερική Παραμένει Υπερδύναμη», στο Gatestone. «Επαναπαυθήκαμε σε αυτή την ιδέα για πάρα πολύ καιρό. Οι ανερχόμενες δυνάμεις, ιδίως η Κίνα και η Ρωσία, είδαν πόσο εξαρτημένοι ήμασταν από το διάστημα—και πόσο κακώς προστατευμένα ήταν τα συστήματά μας. Η πρόσβασή μας στο στρατηγικό υψηλό έδαφος απειλείται τώρα περισσότερο από ποτέ».
Όπως επισημαίνει ο Βάιχερτ, «η γραφειοκρατική αδράνεια και η έλλειψη οραματικής ηγεσίας και από τα δύο πολιτικά κόμματα» επέτρεψαν στην Κίνα και τη Ρωσία να αναπτύξουν ικανότητες που απειλούν την Αμερική στο διάστημα.
Υπήρξε και ένας ακόμα υπεύθυνος: Ο στρατός των ΗΠΑ δεν διαμαρτυρήθηκε όταν μπορούσε να δει ότι υπήρχε μια προφανής απειλή. «Υπήρχε μια ανεπίσημη συμφωνία μέχρι πρόσφατα ότι δεν πειράζαμε τα διαστημικά συστήματα του άλλου», είπε ο Γκέτλαϊν. «Δεν τα παρεμβάλλαμε, δεν τα παραπλανούσαμε, δεν τα χτυπούσαμε με λέιζερ, απλώς τα κρατούσαμε ασφαλή».
Γιατί οι ΗΠΑ ήταν τόσο ευγενικές; Οι πρόεδροι πίστευαν ότι, επειδή οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα διαστημικά περιουσιακά στοιχεία από άλλους, δεν ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής να πυροδοτήσει έναν αγώνα για την κατασκευή όπλων που θα καταστρέψουν αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, αυτή η άποψη, που φαινόταν λογική με την πρώτη ματιά, ήταν αφελής: Ήταν εμφανές ακόμα και τότε ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία μπορούσαν να δελεαστούν σε καλή συμπεριφορά. Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι θα έπρεπε να είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Υπήρχαν πολλά για τα οποία έπρεπε να προειδοποιήσουν. Για παράδειγμα, στις 11 Ιανουαρίου 2007, η Κίνα έδειξε τις προθέσεις της εκτοξεύοντας έναν τροποποιημένο πύραυλο DF-21 από το έδαφος για να καταστρέψει έναν παλιό κινεζικό μετεωρολογικό δορυφόρο.
Το 2022, ένας κινεζικός δορυφόρος «άρπαξε» έναν ανενεργό κινεζικό δορυφόρο και τον έσυρε σε μια «τροχιά νεκροταφείο».
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Φίσερ, η Κίνα είχε ήδη διαμορφώσει την μεγάλη τροχιακή της πλατφόρμα, τον Διαστημικό Σταθμό Tiangong, για στρατιωτικές αποστολές καθώς και για πολιτικές. Ένα από τα τμήματά του μπορεί να εκτοξεύσει είτε πολύ μικρούς δορυφόρους που μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αναχαίτισης είτε δορυφόρους που φέρουν ισχυρά όπλα λέιζερ και μικροκυμάτων που μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους σε πολλαπλές τροχιές.
Ποια ήταν η αμερικανική απάντηση στις προφανείς κινεζικές προόδους στις δυνατότητες διαστημικού πολέμου; Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τον Απρίλιο του 2022 ανακοίνωσε μονομερές μορατόριουμ στις δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων που εκτοξεύονται από το έδαφος, με την ελπίδα ότι άλλα έθνη θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Με αυτή τη στάση, δεν είναι περίεργο που η πρωτοπορία της Αμερικής στον διαστημικό πόλεμο—αν υπάρχει—μειώνεται.
Τώρα, η Κίνα προοδεύει γρήγορα στην κατασκευή διαστημικών όπλων. «Οι κινεζικές δυνατότητες ISR»—πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση—«γίνονται πολύ ικανές», είπε ο Γκέτλαϊν. «Έχουν περάσει από αυτό που αποκαλούσαμε “Αλυσίδα Θανάτου” σε “Πλέγμα Θανάτου”». Ένα Πλέγμα Θανάτου συνδυάζει δορυφόρους ISR με μια σειρά από οπλικά συστήματα.
Η κινεζική διάταξη φαίνεται εντυπωσιακή. Όπως επισημαίνει ο Φίσερ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει αναπτύξει επίγειους αναχαιτιστές ASAT—αντιδορυφορικούς—για να καταστρέψουν δορυφόρους τόσο σε χαμηλή γήινη τροχιά όσο και σε πολύ υψηλότερες μέσες γήινες τροχιές. Ταυτόχρονα, η Κίνα, όπως φαίνεται από τα σχόλια του Γκέτλαϊν, εργάζεται σε «συντροχιακούς» αναχαιτιστές, δορυφόρους που μπορούν να ακολουθήσουν, να πλησιάσουν, να συνδεθούν με ή να χρησιμοποιήσουν ρομποτικούς βραχίονες για να αρπάξουν άλλους δορυφόρους σε άχρηστες τροχιές.
Για το μέλλον, ο Φίσερ αναφέρει ότι η Κίνα αναπτύσσει μεγάλα, μη επανδρωμένα διαστημικά αεροπλάνα που μπορούν να επανεισέλθουν στην ατμόσφαιρα για να ελιχθούν προς μια νέα τροχιά και στη συνέχεια να επανεκτοξευθούν στο διάστημα για να αναπτύξουν ενεργειακά όπλα και πυραύλους. Ο ΛΑΣ φαίνεται επίσης να εργάζεται σε μεγάλες πλατφόρμες μάχης που μπορούν να επιτεθούν σε δορυφορικούς στόχους σε πολλαπλές τροχιές. Αναμένεται ότι ο κινεζικός στρατός θα αναπτύξει επίσης ομάδες μαχητικών δορυφόρων για να επιτεθούν στα μελλοντικά δίκτυα δορυφόρων της Σελήνης και του Άρη.
«Η πρόσφατη επίδειξη των κινεζικών δυνατοτήτων “εναέριας μάχης” στο διάστημα είναι μια ένδειξη ότι το Πεκίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βία στη Γη», λέει ο Βάιχερτ. «Στοχεύοντας ευαίσθητους στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός μπορεί να μας αφήσει κωφούς, βουβούς και τυφλούς, πολύ πριν χτυπήσει».
Οι Κινέζοι προφανώς σχεδιάζουν να τυφλώσουν όχι μόνο τον στρατό της Αμερικής αλλά και την αμερικανική πολιτική κοινωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα διαστημικά περιουσιακά στοιχεία. Σχεδόν τίποτα σύγχρονο στην Αμερική δεν θα λειτουργεί όταν οι Κινέζοι ολοκληρώσουν τις επιθέσεις τους στους ουρανούς.
Όπως είπε ο Βάιχερτ, «Ένα διαστημικό Περλ Χάρμπορ είναι προ των πυλών».






