• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την Συμφωνία του Μονάχου στην Τουρκία του Ερντογάν

8 έτη ago
in ΑΠΟΨΕΙΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

20 Φεβρουαρίου 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ εκφωνεί λόγο στο Ράιχσταγκ, στον οποίο τονίζει μεταξύ άλλων πως πρέπει να προστατευθούν 10 εκατομμύρια Γερμανοί που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα του Ράιχ. Στις 12 Μαρτίου 1938, 20 ημέρες μετά, ο γερμανικός στρατός εισβάλει στην Αυστρία χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση. Αμέσως κηρύσσεται η ενσωμάτωση της Αυστρίας στο Γερμανικό Ράιχ. Τον Μάιο του ιδίου έτους ο Χίτλερ δηλώνει πως πρέπει να καταληφθεί η Τσεχοσλοβακία για να προστατευθούν τα 3 εκατομμύρια Γερμανοί Σουδήτες. 

Ο Χίτλερ, αρχηγός του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, βρισκόταν στην εξουσία από το 1933. Κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανεκκινήσει την βαριά βιομηχανία και την οικονομία της χώρας. Να περιορίσει στο ελάχιστο την ανεργία και να μηδενίσει τον πληθωρισμό, προσφέροντας και κοινωνική μέριμνα στον λαό. Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο, γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής. 

Παράλληλα επανεξοπλίζει με ότι πιο σύγχρονο την Γερμανία και εγκαθιδρύει ένα μιλιταριστικό και καταπιεστικό καθεστώς με διακρίσεις και διώξεις κατά συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, Εβραίων, κομμουνιστών, τσιγγάνων και ομοφυλόφιλων. 

Στις 13 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποιεί δημοψήφισμα στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Σαάρ, η οποία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κάτω από γαλλική εντολή. Το δημοψήφισμα είναι συντριπτικά υπέρ της Γερμανίας και το Σαάρ ενσωματώνεται στο Γερμανικό Ράιχ. 

Η Τσεχοσλοβακία ήταν μία νέα χώρα που είχε προκύψει το 1918 από την διάλυση της Αυστροουγγαρίας. Είχε συνάψει συμμαχίες με την Γαλλία και με την Σοβιετική Ένωση. Οι συμμαχίες αυτές σε τίποτα δεν την βοήθησαν να αποφύγει τον διαμελισμό και την κατάκτησή της. 

Στην Γαλλία πρωθυπουργός  ήταν ο Εντουάρ Νταλαντιέ, ριζοσπάστης και διορατικός, είχε προβλέψει με ακρίβεια όλη την συνέχεια. Τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν τον παρέσυρε στην πολιτική του κατευνασμού του Χίτλερ και με την εικόνα στο μυαλό του των εκατομμυρίων νεκρών του 1ου Π.Π. συμφώνησε. 

Η Σοβιετική Ένωση με ηγέτη τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν) ήταν διστακτική στο να συνδράμει την Τσεχοσλοβακία. Επικαλέστηκε την άρνηση της Πολωνίας και της Ρουμανίας στην διέλευση σοβιετικού στρατού από το έδαφός τους. Ακόμα υποπτευόταν μία συμπαιγνία των «δυτικών» κατά την οποία θα συμφωνούσαν όλοι μαζί να επιτεθούν κατά της ΕΣΣΔ. Για αυτόν κυρίως τον λόγο δέχθηκε εύκολα, λίγο αργότερα το σύμφωνο με την Γερμανία (Ρίμπεντροπ – Μολότωφ). 

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν πηγαινοέρχεται Βρετανία – Γερμανία προσπαθώντας να κατευνάσει τον Χίτλερ. Όσο προσπαθεί να «μην αγριέψει το θεριό» τόσο οι απαιτήσεις του Χίτλερ ανεβαίνουν. Ο Χίτλερ συνεχίζει ακάθεκτος τους εμπρηστικούς λόγους του. Τελικά δέχεται να αναβάλει για… 24 ώρες την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία και καλεί σε σύνοδο στο Μόναχο. Φθάνουν οι Νταλαντιέ και Τσαμπερλέν, φθάνει και ο Μπενίτο Μουσολίνι με τον υπουργό των εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο. 

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 αρχίζει η σύνοδος στο μέγαρο Φύρερμπαου, στο Μόναχο. Η Τσεχοσλοβακία δεν είχε κληθεί, δεν είχε ερωτηθεί, είχε επιδεικτικά αγνοηθεί. Ο Χίτλερ είναι ανένδοτος στις απαιτήσεις του. Δέχεται μόνο την σύσταση διεθνούς επιτροπής που δημιουργείται μέσα σε 24 ώρες, η οποία θα… επιβλέπει την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία. Η συμφωνία του Μονάχου περιλαμβάνει 8 άρθρα με  άμεσο ισχύ. Υπογράφεται και μία συμφωνία Βρετανίας – Γερμανίας στην οποία εκφράζεται η επιθυμία επίλυσης των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα. 

Οι ηγέτες επιστρέφουν στις χώρες τους. Τα πλήθη τους περιμένουν ζητωκραυγάζοντας. Ο Νταλαντιέ φθάνει στο Παρίσι και τα πλήθη τον αποθεώνουν, γυρίζει και λέει στον γραμματέα του «Οι ανόητοι, αν ήξεραν τι επευφημούν!». 

Την επομένη 1 Οκτωβρίου 1938 ο Γερμανικός στρατός εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία. Ένα τμήμα της, τα θεωρούμενα σουδητικά εδάφη ενσωματώνονται στην Γερμανία. Με πρωτεύουσα την Πράγα δημιουργείται το γερμανικό προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας. Με πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα ακόμα δημιουργείται το κράτος της Σλοβακίας, ένας δορυφόρος της Γερμανίας με πρόεδρο τον επίσκοπο Γιόζεφ Τίσο. Σύμμαχος της Γερμανίας, ουσιαστικά όμως μία κατεχόμενη χώρα. Όπως η Ελληνική Πολιτεία με τις κατοχικές κυβερνήσεις το 1941-1944. 

Με την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας γειτονικές χώρες έσπευσαν να αρπάξουν το κάτι τις τους. Η Ουγγαρία κατέλαβε περιοχές της νότιας και ανατολικής Τσεχοσλοβακίας. Η Πολωνία ενσωμάτωσε την περιοχή του Τσεσύν. Μετά από 11 ακριβώς μήνες η ίδια η Πολωνία είχε την ίδια ακριβώς τύχη, την εισβολή της Γερμανίας και τον διαμελισμό. 

Ογδόντα χρόνια αργότερα 2640 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά. Ένας άλλος ηγέτης, εκλεγμένος και αυτός, με διάφορα τεχνάσματα αυξάνει την εξουσία του και καταδιώκει τους επικριτές του. Στοχοποιεί υποτιθέμενους εχθρούς του έθνους. Διαμορφώνει μια νέα επεκτατική θεωρία, του νεο-οθωμανισμού. Πολιτική του είναι να καταστεί η Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη, και γιατί όχι και παγκόσμια. Οι γύρω χώρες πρέπει να καταστούν δορυφόροι της. 

Η χώρα του όταν πριν από 100 χρόνια διαλύθηκε σαν Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν σταμάτησε να ονειρεύεται τα περασμένα μεγαλεία και να επιδιώκει την επαναφορά τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του (ή τους) το πρώτο βήμα έγινε όταν το 1922 ρίξανε, λένε, στην θάλασσα τους καφίρηδες Ρωμιούς. Το δεύτερο βήμα έγινε όταν προσάρτησαν πάλι, το 1938 την Αλεξανδρέττα ή Χατάυ. Το τρίτο βήμα όταν το 1974 με την αποκαλούμενη «επιχείρηση ειρήνη» εισέβαλαν στην Κύπρο και ίδρυσαν ένα κράτος – μαριονέτα στον βορρά. Από τότε διακαώς επιδιώκουν με κάποια συμφέρουσα λύση να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το υπόλοιπο τμήμα του νησιού. Το τέταρτο βήμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η παρούσα φάση αποκαλείται «επιχείρηση ελαία». Οι σχεδιασμοί όμοιοι με αυτούς του Αδόλφου Χίτλερ πριν 80 χρόνια. Με συμφωνίες ετερόκλητες και ανίερες. Με προφάσεις διάφορες και κατηγορίες εν πολλοίς αβάσιμες. Καταλαμβάνεται και ενσωματώνεται ένα τμήμα της χώρας, της Συρίας. Τίθεται υπό τον έλεγχο άμεσα ή έμμεσα το άλλο τμήμα. Η συγκυβέρνηση (condominium) είναι ευπρόσδεκτος. Εξ άλλου οι συνένοχοι στο μοίρασμα της λείας (joint venture) είναι πλέον ελεγχόμενοι. 

Η ρητορική του τέως δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως, τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, νυν Προέδρου της Τουρκίας και ίσως επίδοξου σουλτάνου της Νεοθωμανίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται κάθε ημέρα και περισσότερο, με εμπρηστικούς λόγους κατά της Ελλάδας και κατά της Κύπρου. Αμφισβητεί εν ισχύ συνθήκες, όπως της Λωζάνης. Δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, όπως το δίκαιο της θαλάσσης, την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νήσων ή την ΑΟΖ των νήσων ή ότι άλλο θεωρεί ότι δεν τον συμφέρει. Ζητάει ελληνικά νησιά και κάθε τι που επειδή θέλει να το αρπάξει προσπαθεί να βρει κάποιο επιχείρημα (ανυπόστατο) πως είναι δικό του. Απειλεί ακόμα πως θα αιματοκυλίσει όποιους του αντισταθούν. 

Στην δύση προσπαθούν να τον κατευνάσουν. Κάποιοι δηλώνουν πως είναι πολύτιμος σύμμαχος. Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμαζέψει την κατάσταση όσο ακόμα μπορεί να συμμαζευτεί. 

Την συνέχεια της ταινίας του 1938 όλοι την ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια. Για την συνέχεια του 2018 τίποτα δεν ξέρουμε και μόνο εικασίες και φανταστικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. 

Ο Θεός βοηθός. 

Δημήτρης Περδίκης

Tags: slide
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Γεώργιος Αποστολάκης: Ψηφιακή Επαγρύπνηση. Η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής εγρήγορσης
Slider

Γεώργιος Αποστολάκης: Ψηφιακή Επαγρύπνηση. Η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής εγρήγορσης

by admin
2 ημέρες ago
Διονύσης Μακρής: Τι κρύβεται πίσω από τη Συμφωνία με το Ιράν!
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διονύσης Μακρής: Τι κρύβεται πίσω από τη Συμφωνία με το Ιράν!

by admin
2 ημέρες ago
ΠΑΓΙΑΤΗΣ: «ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ στον Εξωδικαστικό!» – Τι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ για Δάνεια, Funds και Κατασχέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΑΓΙΑΤΗΣ: «ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ στον Εξωδικαστικό!» – Τι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ για Δάνεια, Funds και Κατασχέσεις

by admin
2 ημέρες ago
Ένας “Θαυμαστός Νέος Ανάποδος Κόσμος” στον οποίο υπάρχει “Γυναικοκτονία” αλλά όχι η “Ανδρoκτονία”
Slider

Ένας “Θαυμαστός Νέος Ανάποδος Κόσμος” στον οποίο υπάρχει “Γυναικοκτονία” αλλά όχι η “Ανδρoκτονία”

by admin
2 ημέρες ago
Next Post
Η πλήρης αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής του κατευνασμού και η κατάρρευση του «ιδεολογήματος» του Ελληνικού δόγματος αποτροπής

Η πλήρης αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής του κατευνασμού και η κατάρρευση του «ιδεολογήματος» του Ελληνικού δόγματος αποτροπής

Η πραγματική «υπερθέρμανση» χτυπάει την Τουρκία

Η πραγματική «υπερθέρμανση» χτυπάει την Τουρκία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr