• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο κίνδυνος απώλειας Αιγαίου και κοιτασμάτων «σπρώχνει» εξοπλισμούς: Ποια προγράμματα «κλείνουν» σε 12 μήνες

7 έτη ago
in ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
0
Ο κίνδυνος απώλειας Αιγαίου και κοιτασμάτων «σπρώχνει» εξοπλισμούς: Ποια προγράμματα «κλείνουν» σε 12 μήνες
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας

Δύο κύρια προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού των οποίων η υλοποίηση έχει καθυστερήσει του πρώτου δεκαπέντε χρόνια και του δεύτερου δέκα χρόνια, βρίσκονται στον προθάλαμο τελικής υπογραφής τους (αν όλα πάνε καλά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα, περιλαμβανομένης και της κυβερνητικής αλλαγής στις εκλογές είτε γίνουν εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, είτε Μάιο).

Το πρώτο πρόγραμμα είναι η προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Type 214 κλάσης «Παπανικολής» και του εκσυγχρονισμένου Type 209/1200 ΩΚΕΑΝΟΣ και το δεύτερο είναι η προμήθεια 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R  από τα αμερικανικά αποθέματα.

Η μη υλοποίηση του πρώτου έχει μειώσει δυνητικά την απόδοση μάχης των υποβρυχίων Type 214 κατά 60% και την επιβιωσιμότητά τους κατά 70% αφού οι παλαιές τορπίλες SUT που χρησιμοποιούν τα καθιστούν εύκολα εντοπίσιμα, ενώ εκτοξεύονται και από πολύ μικρότερες αποστάσεις από αυτές των σύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου.

Το ΠΝ, λόγω της απουσίας των τορπιλών εκμεταλλεύεται επιχειρησιακά σε πολύ μικρότερο ποσοστό τα νεότευκτα υποβρύχια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τορπίλες βαρέως τύπου, ακόμα και αν το πρόγραμμα «τρέξει» θα παραδοθούν ταυτοχρόνως με την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πρώτων τουρκικών υποβρυχίων 214TN μη επιτρέποντας στο ΠΝ να αξιοποιήσει την υπεροχή του.

Αν είχαν παραδοθεί έστω πριν πέντε χρόνια, πολλά σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Το πρόγραμμα θα κυμανθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει ταυτοχρόνως και την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών για τα εν λόγω υποβρύχια, τα οποία στερούνται ακόμα και αυτού του αυτονόητου συστήματος.

Υποψήφιες τορπίλες για τις οποίες έχουν παρουσιαστεί προτάσεις είναι η αμερικανική Mk48 Mod6 που όμως δεν συγκεντρώνει σχεδόν καμία πιθανότητα, η γαλλική F21 που έχει προσφερθεί και ως δωρεάν αντισταθμιστική παροχή στην προμήθεια γαλλικών φρεγατών και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες, ενώ έχει αντιγραφεί και από τους… Κινέζους, η γερμανική Seahake και η ιταλική Black Shark Advanced.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια 4 ελικοπτέρων MH-60R ανθυποβρυχιακού πολέμου, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα «αρχαία» ΑΒ-212ASW τα οποία πλέον δεν βλέπουν καν στο ραντάρ τους τα νέα χαμηλής παρατηρησιμότητας τουρκικά σκάφη.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και αρχικό πακέτο υποστηρίξεως σε ανταλλακτικά (FOS).

Η Lockheed Martin, στον έλεγχο της οποίας έχει περιέλθει η Sikorksy, προσφέρει ευνοϊκό μακρόχρονο πρόγραμμα αποπληρωμής και υπόσχεται μείωση 20% εφόσον η σύμβαση ανατεθεί σε συγκεκριμένο χρονικό όριο που έχει θέσει, αλλά το σημαντικότερο σε ότι αφορά την προμηθεύτρια εταιρεία είναι ότι «έχει τις άκρες» σε όλους τους Κλάδους του ΥΠΕΘΑ και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μόλις άλλαξε η ιδιοκτησία της εταιρείας που κατασκευάζει τα ελικόπτερα (η Lockheed Martin αγόρασε την Sikorski) προωθήθηκε το πρόγραμμα που καθυστερούσε πάνω από δέκα χρόνια.

Υπάρχει κι ένα σημαντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με το δεύτερο πρόγραμμα δηλαδή αφορά και αυτό την Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) και προορίζεται να αποκαταστήσει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των υπαρχόντων 11 ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk στο μέλλον.

Πρόκειται για σύμβαση FOS ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου.

Ολα έχουν προωθηθεί στην ΓΔΑΕΕ, μετά την επιτελική επεξεργασία τους, προκειμένου να προχωρήσει αυτή σε τελικές διαπραγματεύσεις κι εν συνεχεία στην κατάρτιση σχεδίων συμβάσεως προς υπογραφή.

https://youtu.be/J1RLKPiS24c

pronews.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”
Slider

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”

by admin
3 ημέρες ago
Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»
Slider

Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»

by admin
1 εβδομάδα ago
Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ

by admin
2 εβδομάδες ago
Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026
Slider

Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026

by admin
2 εβδομάδες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Αρμαγεδδών στον Περσικό – Ακραία σχέδια για χρήση πυρηνικών κατά Ιράν – Σοκ από Trump σε μυστική σύσκεψη στις ΗΠΑ

Αρμαγεδδών στον Περσικό – Ακραία σχέδια για χρήση πυρηνικών κατά Ιράν – Σοκ από Trump σε μυστική σύσκεψη στις ΗΠΑ

5 ημέρες ago
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση κατά του pride – «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά»

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση κατά του pride – «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά»

2 ημέρες ago
Αντρέας Μαρτσιλιάνο: Το Μάθημα του Μπέλφαστ

Αντρέας Μαρτσιλιάνο: Το Μάθημα του Μπέλφαστ

1 ημέρα ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • Το βρώμικο αναψυκτικό που σας σκοτώνει – 70 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, “ισοδύναμο με 19 ντόνατς”

    Το βρώμικο αναψυκτικό που σας σκοτώνει – 70 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, “ισοδύναμο με 19 ντόνατς”

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • Εκτός από τους αεροψεκασμούς, σύννεφα, ίσως και σκόνη απο τα βουνά μας!!!

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Σνάιντερ προειδοποιεί: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν είναι μια μεγάλη απάτη!

    24 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ | Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΥ

    17 shares
    Share 7 Tweet 4
  • ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΚ για Μητσοτάκη τον αποτελείωσε ο μέγας Εφοπλιστής

    16 shares
    Share 6 Tweet 4

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr