Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εξελίσσεται και επεκτείνεται όχι μόνο ως προς τα νέα οπλικά συστήματα και τους εξοπλισμούς που ενσωματώνονται στο οπλοστάσιό τους αλλά και σε αριθμούς, καθώς τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Στόλου, αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τη Μόσχα.
Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ο οποίος ανακοίνωσε την καθέλκυση και την ένταξη στην υπηρεσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, αρκετών νέων
πολεμικών πλοίων.
Ειδικότερα, τα ναυπηγεία σχεδιάζουν να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, επτά νέα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων υποβρυχίων, καθώς επίσης και επτά επισκευασμένα πλοία, εντός του 2019.
“Το 2019, το πρόγραμμα ναυπήγησης που έχει αναλάβει η United Shipbuilding Corporation (USC) προβλέπει την κατασκευή επτά πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων τριών υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια και ενός πετρελαιοκίνητου υποβρυχίου καθώς επίσης και την ολοκλήρωση των επισκευών σε επτά πολεμικά πλοία και σκάφη , δήλωσε ο Σόϊγκου αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
“Η ολοκλήρωση της κατασκευής και της παράδοσης των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Knyaz Vladimir και Kazan στο Πολεμικό Ναυτικό είναι έργα υψίστης προτεραιότητας για την United Shipbuilding Corporation, την Sevmash και άλλες εταιρείας σχεδίασης και κατασκευής, ενώ το σύνολο των εργασιών πρέπει και απαιτείται να ολοκληρωθεί φέτος” τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ο Shoigu.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτά τα πλοία θα καθορίσουν τις μελλοντικές προοπτικές του στόλου των υποβρυχίων στόλου, ενώ θα βοηθήσουν στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και θα ενισχύσουν τις θέσεις της στους ωκεανούς.
Τέλος, ο Σοϊγκου δήλωσε πως θα συζητηθούν όχι μόνο τα θέματα που σχετίζονται με την παράδοση των εν λόγω υποβρυχίων αλλά και η επισκευή του βαρέως πυρηνοκίνητου αντιτορπιλικού Admiral Nakhimov καθώς επίσης και οι προετοιμασίες για την κατασκευή πλοίων στο πλαίσιο blue-water navy.
Πηγή: TASS




