• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home Slider

Τα ιδιωτικά της ιδιωτείας

2 έτη ago
in Slider, ΑΠΟΨΕΙΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

(Φωτ.: pixabay.com. Εικ.: ΧΚ)

Σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα σε αυτήν τη φιλόξενη στήλη, αναφέρθηκα στο ζήτημα των λεγόμενων «ιδιωτικών» πανεπιστημίων. Το άρθρο με τίτλο «Το παιδί με το μπαλόνι»1 είχε δημοσιευτεί στις 19 Απριλίου του 2016. Εξήγησα εκεί το τι είναι και πώς λειτουργούν στις ΗΠΑ αυτά τα ιδρύματα, από τα οποία όσα είναι άξια λόγου δεν είναι ιδιωτικά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μη κρατικά, κοινοτικά αυτοδιαχειριζόμενα ιδρύματα που λειτουργούν με το θεσμικό πλαίσιο και τα κριτήρια ποιότητας που ορίζει το κράτος. Τα πανεπιστήμια αυτά δεν έχουν ιδιοκτήτες ή μετόχους, αλλά λειτουργούν με μισθωτή διοίκηση, καθηγητές και προσωπικό. Η όποια κερδοφορία τους επενδύεται στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου.

Η μορφή αυτή των κοινοτικών σχολείων και σχολών ανώτερης εκπαίδευσης δεν είναι άγνωστη στον ελληνισμό.
Ο ελληνισμός του Πόντου, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, οργάνωσε ως κοινότητα με αυτόν τον τρόπο τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα περίφημα «Φροντιστήρια» και τα «Παρθεναγωγεία» της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης, που πρόσφεραν την ανώτερη εκπαίδευση σε αυτού του είδους την εκπαιδευτική (αυτο)οργάνωση. Τα αυτοχρηματοδοτούμενα σχολεία της κοινότητας, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία, κράτησαν ζωντανή και θαλερή την ελληνικότητα του πληθυσμού από την Άλωση μέχρι τον ξεριζωμό.

Αυτό βέβαια που κατόρθωσαν οι Έλληνες του Πόντου με την παιδεία που παρείχαν στους βλαστούς τους, είναι ‒δυστυχώς‒ ζητούμενο πια στη σύγχρονη Ελλάδα. Το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο προοδευτικά, συστηματικά και προγραμματισμένα υποβαθμίστηκε από το σύστημα του κομματικού φεουδαλισμού, το οποίο με την ανοχή ή τη συναίνεση του Έλληνα ψηφοφόρου διαφεντεύει τη χώρα.

Τα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια αποτελούν «ατμομηχανή» της προόδου μιας χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Μια τέτοια πρόοδος είναι απαραίτητη για την ισχύ των μητροπόλεων μιας αποικιοκρατικής ηγεμονίας. Δεν προβλέπεται, βέβαια, για τις αποικίες. Βλέπετε, εάν ενδυναμωθεί μια χώρα-αποικία, μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει την εθνική της ανεξαρτησία. Μια αυτοκρατορία, μια παγκόσμιας μορφής εξουσία δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια πράγματα… Ειδικά μάλιστα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας ο πολιτισμός υμνεί την ελευθερία. Γι’ αυτό, το «αριστεροδέξιο» σύστημα του κομματικού φεουδαλισμού που κυβερνά διαχρονικά τη χώρα μας, στο ρόλο ιθαγενή έπαρχου-κυβερνήτη της αποικίας, κρατά σφιχτοδεμένο στη μέγγενή του το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν το έχει αφήσει ποτέ να ανασάνει.

Τα μη κρατικά, κοινοτικά πανεπιστήμια θα ήταν μια κάποια λύση σε αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, όπως στις χαμένες πατρίδες της Ανατολής, έτσι κι εμείς σήμερα ζούμε σε συνθήκες μιας διαφορετικού τύπου κατοχής. Εάν η νομοθεσία το επέτρεπε, θεωρητικά θα υπήρχε η πιθανότητα κάποιοι Έλληνες ευπατρίδες να χρηματοδοτήσουν ως χορηγοί-ευεργέτες τη δημιουργία τέτοιων πανεπιστημιακών σχολών. Αυτές ενδεχομένως να αποτελούσαν τη βάση, ώστε σε βάθος χρόνου να δημιουργούνταν ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινοτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Αυτοί που ορίζουν τις τύχες της χώρας, βέβαια, δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Για να ποδηγετήσουν ένα τέτοιο μη κρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, θα έπρεπε να ξοδέψουν άφθονο πολιτικό κεφάλαιο και ενέργεια. Έτσι, φρόντισαν από νωρίς να εξαλείψουν αυτήν την προοπτική με το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο κομματικός φεουδαλισμός είναι όπως ένας πυγμάχος που συνεχώς ξυλοφορτώνει τον ελληνικό λαό, με τα δυο του χέρια· αριστερό και δεξί. Το άρθρο 16 ήταν ένα αριστερό ευθύ χτύπημα (ντιρέκτ). Τώρα φαίνεται ήρθε η ώρα για το δεξί πλάγιο χτύπημα, το κροσέ.

Πράγματι, η τρέχουσα κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόθεσή της να παρακάμψει το άρθρο 16 και να επιτρέψει την παρουσία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Έτσι, το αριστεροδέξιο πολιτικό σύστημα της χώρας ολοκληρώνει συνεργατικά την εντεταλμένη υπηρεσία του. Από τη μια ισχύει η συνταγματική απαγόρευση της ίδρυσης ενός κοινοτικού, μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού, αυτοδιαχειριζόμενου ακαδημαϊκού ιδρύματος. Από την άλλη, ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών σχολών στην Ελλάδα, αλλά μόνο από ξένους. Αφήνω μόνο του τον καλοπροαίρετο αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με τα συμφέροντα που υπηρετεί το πολιτικό σύστημα στην έρμη πατρίδα μας.

Αναρωτιέμαι σχετικά με το ποιος θα επωφεληθεί από την καινοτομία, τα ερευνητικά επιτεύγματα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που θα παράγει το ακαδημαϊκό προσωπικό στα ελληνικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων. Φαίνεται ότι οι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές θα παράγουν πλούτο και ισχύ για τις ξένες χώρες, όχι μόνο με τη μετεγκατάστασή τους σε αυτές (brain drain). Τώρα πια θα μπορούν να το κάνουν και… εντός έδρας.

Φαντάζομαι, επίσης, ότι δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεώσει κανείς το παράρτημα ενός ξένου πανεπιστημίου να επενδύσει τα κέρδη του, τα πλεονάσματά του, για την περεταίρω ανάπτυξή του στην Ελλάδα.

Είμαι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, ελληνικών, κοινοτικών, αυτοδιαχειριζόμενων πανεπιστημίων από Έλληνες και φιλέλληνες χορηγούς, εάν και όταν αυτή καταστεί δυνατή. Οι άξιοι Έλληνες επιστήμονες μπορούν στο μέλλον να τα στελεχώσουν επάξια και να τα καταστήσουν αυτάρκη και αυτοδύναμα. Αρκεί μέχρι τότε να επιβιώσουν στην αρένα του Κολοσσαίου, με τα θηρία της επικρατούσας νεοταξίτικης ψευδοαριστείας και της ψευτοδιανόησης των αποδομητών σε ρόλο θύτη, και τον ελληνικό λαό σε ρόλο αποχαυνωμένου θεατή.

____
1. Το άρθρο περιλαμβάνεται και στο: Θεόφιλος Πουταχίδης, Σαν παλιόψαθα των εθνών, εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2017.

pontosnews.gr

Tags: slide3
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Κ. Βαθιώτης: Το ποσοστό εκείνων που σπεύδουν να βγάλουν την εωσφορική ηλεκτρονική ταυτότητα με τον δαι-μοναδικό προσωπικό αριθμό ολίγον κατ’ ολίγον αυξάνεται.
Slider

Κ. Βαθιώτης: Το ποσοστό εκείνων που σπεύδουν να βγάλουν την εωσφορική ηλεκτρονική ταυτότητα με τον δαι-μοναδικό προσωπικό αριθμό ολίγον κατ’ ολίγον αυξάνεται.

by admin
3 λεπτά ago
Παπα-Ηλίας Υφαντής:  Τερατοπλασίες… «Από τους Αγίους Αναργύρους στον Homo Cyclopius»: Πώς το Αχόρταγο Κέρδος Τραυματίζει την Κοινωνία
Slider

Παπα-Ηλίας Υφαντής: Τερατοπλασίες… «Από τους Αγίους Αναργύρους στον Homo Cyclopius»: Πώς το Αχόρταγο Κέρδος Τραυματίζει την Κοινωνία

by admin
34 λεπτά ago
Η εκπληκτική κατάρρευση της κλιματικής απάτης – τεκμηριωμένη
Slider

Η εκπληκτική κατάρρευση της κλιματικής απάτης – τεκμηριωμένη

by admin
1 ώρα ago
Η βενζίνη στην Ελλάδα πρέπει να έχει ρινίσματα χρυσού. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες προκαλεί απογοήτευση
Slider

Η βενζίνη στην Ελλάδα πρέπει να έχει ρινίσματα χρυσού. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες προκαλεί απογοήτευση

by admin
2 ώρες ago
Next Post
BAS_4 : Απαλλαγή από το ψευτορωμέηκο #2_Η πλάνη της εξουσίας

BAS_4 : Απαλλαγή από το ψευτορωμέηκο #2_Η πλάνη της εξουσίας

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (6/2/2024)

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (6/2/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr