Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, και αναφέρονται διάφορα ονόματα. Πολλοί φιλελεύθεροι Καθολικοί ελπίζουν σε έναν ακόμα φιλελεύθερο Πάπα που θα συνεχίσει την κληρονομιά του Φραγκίσκου, ενώ πολλοί συντηρητικοί Καθολικοί απεγνωσμένα επιθυμούν έναν συντηρητικό Πάπα που θα οδηγήσει το Βατικανό σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Παράλληλα, ένα αμφιλεγόμενο έγγραφο που ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Βατικανού τον 16ο αιώνα, γνωστό ως «Η Προφητεία των Παπών», κερδίζει τεράστια προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Πάπας που θα εκλεγεί σύντομα θα είναι στην πραγματικότητα ο τελευταίος πριν την επιστροφή του Χριστού.
Θα προσπαθήσω να το εξετάσω βήμα-βήμα.
Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε «από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια»…
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής γιατρός του Βατικανού. Ήταν 88 ετών.
Το εγκεφαλικό προκάλεσε κώμα και «μη αναστρέψιμη κυκλοφορική κατάρρευση», είπε ο Δρ. Αντρέα Αρκαντζέλι, επικεφαλής του τμήματος υγείας του Βατικανού, σύμφωνα με πολλά μέσα.
Ο Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα στις 7:35 π.μ. στο Casa Santa Marta, το ξενώνα του Βατικανού όπου διέμενε.
Θυμάται ως «μεταρρυθμιστής» που συχνά έκανε πολύ αμφιλεγόμενες δηλώσεις.
Για παράδειγμα, πριν λίγους μήνες, δήλωσε δημοσίως ότι όλες οι θρησκείες «είναι δρόμοι προς τον Θεό» κατά την επίσκεψή του στη Σιγκαπούρη:
«Όλες οι θρησκείες είναι δρόμοι προς τον Θεό. Θα χρησιμοποιήσω μια αναλογία — είναι σαν διαφορετικές γλώσσες που εκφράζουν το θείο», είπε ο Φραγκίσκος τον Σεπτέμβριο στη Σιγκαπούρη. «Αλλά ο Θεός είναι για όλους και επομένως είμαστε όλοι παιδιά του Θεού».
Ο Φραγκίσκος απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή Καθολική διδασκαλία και σε άλλους τομείς.
Τώρα θα εκλεγεί νέος Πάπας και, σύμφωνα με το ABC News, η διαδικασία αυτή ξεκινά συνήθως «15 έως 20 ημέρες μετά τον θάνατο του Πάπα».
Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού (interregnum), όλοι οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών που είναι επιλέξιμοι καλούνται στη Ρώμη για την προετοιμασία της μυστικής σύγκλησης στο Παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Η σύνοδος αυτή ξεκινά συνήθως μεταξύ 15 και 20 ημερών μετά τον θάνατο του Πάπα. Οι καρδινάλιοι διαμένουν στο Domus Marthae Sanctae — ένα είδος ξενοδοχείου με τραπεζαρία εντός του Βατικανού. Σύμφωνα με την παράδοση, δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο (τηλεοράσεις, τηλέφωνα, υπολογιστές, εφημερίδες).
Το Κολλέγιο των Καρδιναλίων μπορεί να ρίχνει μέχρι και τέσσερις ψήφους τη μέρα για την εκλογή νέου Πάπα, με απαίτηση πλειοψηφίας δύο τρίτων. Μετά από κάθε ψηφοφορία, τα ψηφοδέλτια καίγονται και καπνός ανεβαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: μαύρος καπνός σημαίνει αποτυχία, ενώ ο λευκός ότι εξελέγη νέος Πάπας. Αν δεν εκλεγεί Πάπας μετά από τρεις μέρες, γίνεται παύση μιας ημέρας για περισυλλογή πριν συνεχιστούν οι ψηφοφορίες.
Η επικείμενη σύνοδος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα εκλεγεί.
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι υπέρ του Ιταλού Καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και θεωρείται ιδιαίτερα «επιδραστικός».
Ο Παρολίν είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους υποψήφιους με το όνομα «Πέτρος», και θα ήταν ο πρώτος Ιταλός Πάπας από το 1978.
Άλλος βασικός υποψήφιος είναι ο Καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε, που έχει αποκληθεί «ο Ασιάτης Πάπας Φραγκίσκος» λόγω των παρόμοιων απόψεών του.
Έχει επικρίνει τη «σκληρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι σε ομοφυλόφιλους, διαζευγμένους και ανύπαντρες μητέρες.
Τρίτος υποψήφιος είναι ο Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου από το Κονγκό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα συντηρητικός και θα ήταν ο πρώτος μαύρος Πάπας στην ιστορία.
Πολλοί εικάζουν ότι ένας από τους τρεις με το όνομα «Πέτρος» θα εκλεγεί, επειδή αυτό ταιριάζει με «την Προφητεία των Παπών».
Η «Προφητεία των Παπών» υποτίθεται πως γράφτηκε από τον Άγιο Μαλάχιο τον 12ο αιώνα και «ανακαλύφθηκε» στα αρχεία του Βατικανού τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Άρνολντ Βιόν.
Το έργο περιγράφει 112 λατινικά συνθήματα που αντιστοιχούν στους διαδόχους Πάπες, ξεκινώντας από τον Κελεστίνο Β’.
Ο τελευταίος Πάπας στη λίστα αποκαλείται «Πέτρος ο Ρωμαίος», και η προφητεία λέει τα εξής για την εποχή της ηγεσίας του:
«Κατά τη διάρκεια του τελικού διωγμού της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας θα βασιλέψει ο Πέτρος ο Ρωμαίος, που θα ποιμάνει το ποίμνιό του εν μέσω πολλών θλίψεων· μετά από αυτό, η πόλη με τους επτά λόφους θα καταστραφεί και ο τρομερός Κριτής θα κρίνει το λαό. Τέλος.»
Αν και πολλοί πίστευαν πως ο Φραγκίσκος ήταν ο «Πέτρος ο Ρωμαίος», δεν ταίριαζε πλήρως, καθώς δεν ονομαζόταν Πέτρος ούτε ήταν Ιταλός.
Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν όμως πληροί και τα δύο κριτήρια.
Φυσικά, όλες αυτές οι εικασίες μπορεί να είναι εντελώς ανυπόστατες, καθώς όπως αναφέρει ο Ρίκι Σκαπάρο, η αυθεντικότητα της «Προφητείας των Παπών» είναι «πολύ αμφισβητήσιμη».
Το έγγραφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1595, πάνω από 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Μαλάχιου, και πολλοί μελετητές το θεωρούν πλαστό, πιθανώς δημιουργημένο για να επηρεάσει τις παπικές εκλογές του 16ου αιώνα.
Οι περιγραφές του είναι ασαφείς και επιδέχονται πολλές ερμηνείες.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί πως το έγραψε πράγματι ο Άγιος Μαλάχιος.
Ωστόσο, αν τελικά εκλεγεί κάποιος με το όνομα «Πέτρος», πολλοί θα αντιδράσουν έντονα.
Προσωπικά, θα παρακολουθήσω με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πράγματι ζούμε σε έσχατους καιρούς, και επομένως είναι απολύτως πιθανό ο επόμενος Πάπας να είναι και ο τελευταίος.
Όσος χρόνος κι αν μας απομένει, όλοι μας πρέπει να ζούμε με αίσθηση επείγοντος και να προσπαθούμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στον κόσμο όσο ακόμα μπορούμε.






