ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Financial Times: «Ο Ντράγκι δε θέλει να βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα – Ποια «γεράκια» του ζητούν να κόψει τον ΕLA»

ΑΡΓΥΡΗ ΞΕΡΡΑ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. - 24 Ιούν 2015 - 10:06
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Ο Ντράγκι κρατάει το όπλο, αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει. Άλλα μέλη του Συμβουλίου τη; ΕΚΤ έχουν, όμως, άλλη άποψη και του ζητούν να το κάνει άμεσα.

Στα ενδότερα της Φρανκφούρτης εδώ και καιρό αναπτύσσονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις. Η πρώτη ενδιαφέρεται να μην πάρει μέρος στο πολιτικό παιχνίδι και να μην προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα και η δεύτερη που ζητάει πιο άμεσες και δραστικές λύσεις.

Οι Financial Times γράφουν γι’ αυτή τη μάχη χαρακωμάτων:

«Η οικονομία είναι το όπλο. Η πολιτική είναι να ξέρεις πότε θα τραβήξεις την σκανδάλη», είχε γράψει ο Μάριο Πούζο, ο συγγραφέας του Νονού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει παρουσιάσει τον θεσμό που διοικεί ως ανεξάρτητο από τις πολιτικές αψιμαχίες που έχουν ξεσπάσει κατά την διάρκεια της διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί το μονοπώλιο στο τύπωμα ευρώ και αποφασίζει ποιος θα τα πάρει. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μένουν στην ζωή από την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να αναγκαστεί να τραβήξει την… σκανδάλη.

Μέχρι τώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο τους απολύτως απαραίτητους πόρους για να την βγάλουν ως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί ώστε να αποφύγει «να βάψει τα χέρια της με αίμα».
Από τον Φεβρουάριο ως και την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε κάθε εβδομάδα αιτήματα για αύξηση του ορίου της ποσότητας των έκτακτων δανείων που μπορεί να προσφέρει για να προστατέψει τις τράπεζες της από τις εκροές καταθέσεων. Αυτό άλλαξε την περασμένη Παρασκευή όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρότεινε τα εβδομαδιαία αιτήματα να αντικατασταθούν με καθημερινά.

Η κίνηση δημιουργεί πίεση στους πολιτικούς να βρουν μια συμφωνία που θα καθορίσει αν η νομισματική ένωση θα επιβιώσει στην σημερινή της μορφή. Την Δευτέρα, η Αθήνα κατέθεσε τις πρώτες ουσιαστικές παραχωρήσεις μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές.

Αυτήν την εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση στον ELA, πραγματοποιούσε κάθε ημέρα τηλεδιάσκεψη.

Μέχρι τώρα έδωσε το πράσινο φως για να αυξηθεί το όριο κατά 2 δισ. ευρώ την Δευτέρα και λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ την Τρίτη. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται τώρα στα 89 δισ. ευρώ. Νέα τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με το Συμβούλιο να βασίζεται στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές στο Eurogroup.

Η απόφαση να προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ανακούφιση σε καθημερινή βάση δεν είχε σαν στόχο μόνο να πιέσει τους πολιτικούς. Καθώς η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε να μετατραπεί σε μαζική φυγή, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, με τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις τα μέλη του Συμβουλίου παραμένουν ενημερωμένα για την κατάσταση στις τράπεζες, λαμβάνοντας πληροφορίες για το ποσό που αποσύρεται κάθε ημέρα.
Λαχταρούν να πυροβολήσουν

Ορισμένοι στο Συμβούλιο, που αποτελείται από τα έξη μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τους 19 επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, λαχταρούν να «πυροβολήσουν» την Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουν συνταχθεί με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, στις εκκλήσεις να επιβάλλει η ΕΚΤ κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα μέσω της άρνησης μιας αύξησης του ορίου για τον ΕLA, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πολύ ακραίο σενάριο. Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει κανονισμούς που υπονομεύουν την ενιαία αγορά παρά μόνο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Αν βρεθεί μια συμφωνία την Τετάρτη, οι νομισματικοί φρουροί της ευρωζώνης θα γλυτώσουν από την ανάγκη να τραβήξουν την σκανδάλη.

Αλλά κάποια από τα «γεράκια» του Συμβουλίου είναι απαισιόδοξοι για το κατά πόσον μια συμφωνία μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Υποστηρίζουν πως η θεωρητικά ανεξάρτητη ΕΚΤ θα καταλήξει σύντομα σε αυτό που ένα πρόσωπο που είναι κοντά στις διαβουλεύσεις περιέγραψε ως μια «απελπιστική» θέση.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr