ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το Μήνυμα του Πούτιν, που μόλις έφθασε στη Δύση

ΔΙΕΘΝΗ. - 16 Μαρ 2018 - 20:50
Loading...

© RIA Novosti / Alexey Nikolsky Ο Ρώσος Πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στην ετήσια ομιλία στην Ομοσπονδιακή συνέλευση στη Κεντρική Αίθουσα εκθέσεων Manege
Andranik Migranyan, για το  RIA Novosti
Οι ηλικιωμένοι στην πρώην Σοβιετική Ένωση θυμούνται το μέγεθος του σοκ για  την  Σοβιετική ηγεσία και για  ένα σημαντικό κομμάτι της Σοβιετικής κοινωνίας, όταν ο Reagan ανακοίνωσε  το πρόγραμμα των

Star wars  στις αρχές της δεκαετίας του 80 του περασμένου αιώνα.
Πολλοί πίστευαν ότι η απειλή ενός τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ γίνεται πραγματικότητα όπου  στο άμεσο μέλλον οι Σοβιετικοί  διηπειρωτικοί πυρηνικοί πύραυλοι  θα μετατρέπονταν σε σκουπίδια, καθώς το νέο Αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας θα τους  κατέστρεφε  ακόμη και στο στάδιο της απογείωσης (εξόδου ) από την εκκίνηση.

Το Σοβιετικό σύστημα υπό την κυριαρχία του κομμουνιστικού κόμματος ΚΚΣΕ  είχε επιβαρυνθεί με  πολλά προβλήματα τα οποία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει, από την έλλειψη σαπουνιού και χαρτιού τουαλέτας στις  υπηρεσίες  έως την  στασιμότητα της οικονομίας και την εμφάνιση του μηχανισμού επιβράδυνσης στα σοβιετικά οικονομικά και πολιτικά συστήματα . Σε όλους  ήταν προφανής η  ανάγκη για εκσυγχρονισμό του Σοβιετικού κοινωνικού συστήματος, προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Δύση και πρωτίστως   τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της  Στρατηγικής Άμυνας του  Ρόναλντ Ρέιγκαν έγινε ο ισχυρότερος καταλύτης για μεταρρυθμιστικές και πυρετώδεις  μεταρρυθμίσεις στην εποχή της περεστρόικα του Γκορμπατσόφ που έληξε με την κατάρρευση μιας πυρηνικής υπερδύναμης. Όλοι σκέφτηκαν στη Σοβιετική Ένωση ότι η εφαρμογή του προγράμματος (Στρατηγικής Αμυντικής πρωτοβουλίας) (SOI) – είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ύπαρξη της χώρας και ότι κάτι  έπρεπε  να αντιταχθεί σε αυτό.

Δεν θέλω να πω ότι αυτό που  έδειξε ο Πούτιν στην ομιλία του για τα Ρωσικά επιτεύγματα στον τομέα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, είχε παρόμοιο αντίκτυπο στις αρχές των ΗΠΑ  και στην πλειονότητα του  πληθυσμού . Παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το  SOI του  Reagan, ο Πούτιν έδειξε δείγματα λειτουργικών όπλων.
Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν πετάξουν, χτυπήσουν  και εκραγούν , τότε αυτό το φαινόμενο έχει ήδη διαφορετική τάξη. Πρόκειται για μια απόδειξη του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών – και  προφανώς υπέρ της Ρωσίας. Μια προφανής ερώτηση γίνεται από τους πολιτικούς  και τους αναλυτές: γιατί ο Πούτιν τα εμφάνισε όλα  τώρα.

Το Μήνυμα του Πούτιν, που μόλις έφθασε στη Δύση - Εικόνα1 © Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Η εικόνα του Ρωσικού  υπερηχητικού συστήματος πυραύλων στρατηγικού σκοπού  με την  μονάδα  σχηματισμού  πτέρυγας

Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι προφανής. Τα τελευταία χρόνια,
η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχουν εκφράσει  σταθερά την δυσαρέσκεια τους για την συμπεριφορά της Ρωσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στη παγκόσμια σκηνή.
Η εδραίωση της εξουσίας, η ενίσχυση των κρατικών θεσμών, η αποκατάσταση της κυριαρχίας της χώρας και η επιστροφή της Ρωσίας στην υποκειμενικότητα της στις διεθνείς σχέσεις προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια των εταίρων μας στη Δύση. Θεωρείται ως εξέγερση ενάντια στην καθιερωμένη Σοβιετική τάξη στον κόσμο υπό Αμερικανική κυριαρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πρόσφατες Αμερικανικές πολιτικές – η Εθνική ασφάλεια, το πυρηνικό δόγμα και άλλα στρατηγικά έγγραφα της διεθνούς πολιτικής – η Ρωσία (μαζί με την Κίνα) θεωρούνται «ρεβιζιονιστικές  χώρες».

Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα τόσο με τη Ρωσική ηγεσία και τους  μεγάλους εμπειρογνώμονες στις διεθνείς υποθέσεις, υιοθέτησαν  μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, η ουσία της οποίας  είναι: να την  θέσουν  σε εφαρμογή, να την  απομονώσουν , να την εκθέσουν σε  μια σειρά από κυρώσεις για τους σκοπούς του  χρηματοπιστωτικού  και οικονομικού  στραγγαλισμού και να επιτύχουν   συντριπτική στρατιωτική – τεχνική υπεροχή, ιδίως μέσω της δημιουργίας ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας :  1) διαχωρισμός της ελίτ, 2)  της  ελίτ με την  εξουσία, 3) πρόκληση  δυσαρέσκειας στις μάζες, 3) διαχωρισμός του του Πούτιν και των μαζών , 4) να πραγματοποιήσει την αλλαγή του καθεστώτος και 5) να οδηγήσει στην εξουσία στη Ρωσία,  ανθρώπους που θα πραγματοποιήσουν τις  επιθυμίες της Ουάσιγκτον

Αλλά αυτή τη φορά, η Αμερικανική ελίτ αντιμετώπισε  στη Ρωσία αρκετά διαφορετικό ηγέτη και  είχε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια άποψη (τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία) ότι η απόδοση και η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και το ποιοτικό άλμα στη στρατιωτική τεχνολογία είναι για εγχώρια κατανάλωση και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι για να κερδίσει τις εκλογές, ο Πούτιν δεν θέλει διαδηλώσεις στη χώρα. Ο κύριος στόχος αυτής της επίδειξης – είναι οι ΗΠΑ και η Δύση. Αποσκοπεί  σε αυτό: Ναι, είστε πλούσιοι, έχετε πολύ υψηλότερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε να ξέρετε ότι δεν θα σας αφήσουμε να μας εκβιάσετε με τη στρατιωτική σας δύναμη και την απειλή ενός ποιοτικού χάσματος στην  στρατιωτικό-τεχνική  σφαίρα.
Αυτή είναι μια απόδειξη ότι ένα αγαπημένο σύνθημα του Reagan «ειρήνη μέσω δύναμης», το οποίο μοιάζει με σλόγκαν  που επανέλαβε ο Trump, αλλά στο σημερινό περιβάλλον δεν λειτουργεί. Αυτή είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι η Ρωσία την γλώσσα της δύναμης και των τελεσιγράφων δεν μπορεί να τις δεχθεί  και ότι οι ΗΠΑ και η Δύση στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια για να ξεπεράσουν το τεχνολογικό κενό και να προλάβουν τη Ρωσία στη στρατό -τεχνική σφαίρα.
Το Μήνυμα του Πούτιν, που μόλις έφθασε στη Δύση - Εικόνα2 © RIA Novosti / Γκριγκόρι Sysoev Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδίδει την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση του Κεντρικού Εκθεσιακού Χώρου «Manege»

Εκτός από την παρουσίαση στρατιωτικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, ο Πούτιν στο πρώτο μέρος του μηνύματος μίλησε πολύ για την ανάγκη να αυξηθεί η οικονομία της χώρας σε ποιοτικά νέο επίπεδο κατά τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτή η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, η μείωση της φτώχειας και η απότομη αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης θα έχει ως αποτέλεσμα την  αύξηση του μέσου όρου ζωής σε 80+ χρόνια.

Ορισμένοι αναλυτές είναι σκεπτικοί σχετικά με τις προοπτικές επίτευξης όλων των δηλωμένων στόχων του μηνύματος. Πολλοί Ρώσοι φιλελεύθεροι και επαγγελματίες  αντιπολιτευτές  λένε ότι το δεύτερο τμήμα των νεώτερων μοντέλων όπλων, αρνείται την ευκαιρία να επιτευχθεί  το πρώτο μέρος, το οποίο καθορίζει τις οικονομικές κατευθύνσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια. Χωρίς να μπω σε μια μακρά διαμάχη με τους υποστηρικτές αυτών των απόψεων, θέλω απλώς να σημειώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν καν να καταλάβουν αυτό που ειπώθηκε στο μήνυμα, και αναφέρθηκαν τα εξής: Τα  βασικά έξοδα για νέα όπλα έχουν ήδη γίνει, τα όπλα είναι ποιοτικά διαφορετικής τάξης και έχουν ήδη παραδοθεί στο στρατό, ή είναι στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία,  έχοντας εξασφαλίσει μια ποιοτική διακοπή των εξοπλισμών, η Ρωσία μπορεί για λίγο, ενώ οι  άλλοι θα προσπαθούν να την φτάσουν , να στείλει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την  άμυνα στην εκπαίδευση, τις ιατρικές υπηρεσίες, την επιστήμη και άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα  της ανάπτυξης της οικονομίας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και να επιτύχουν  τους στόχους  του μηνύματος  που θα εκδοθούν , πιθανότατα στα νέα   « διατάγματα». Η σημερινή κυβέρνηση θα γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης; Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι, θα  επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι,  μόνο σε μία περίπτωση: εάν ο ίδιος ο Πούτιν γίνει , πρωθυπουργός και πρόεδρος ταυτόχρονα. Ενώνοντας  την προεδρική διοίκηση και το κυβερνητικό  προσωπικό  σε μια ενιαία γροθιά και η συγκέντρωση  μιας νέας ομάδας φιλόδοξων νέων ερμηνευτών  θα προσπαθήσουν  να κάνουν   την απαραίτητη πρόοδο , χρησιμοποιώντας μεγάλη πολιτική εμπειρία και την αξιοπιστία του με το Λαό.

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter