Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν κρέμεται πλέον από μία κλωστή, μετά από μία δραματική εξέλιξη που απειλεί να βυθίσει ξανά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στη φωτιά.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εκεχειρίας δύο εβδομάδων με το Ιράν. Λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη αυτή δήλωση, το Ισραήλ εξαπέλυσε το πρωί της Τετάρτης τη σφοδρότερη επίθεσή του μέχρι τώρα κατά της Βηρυτού.
Σύμφωνα με αναφορές, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν μαζικούς βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές της λιβανικής πρωτεύουσας και των νοτίων προαστίων της. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου χαρακτήρισε την επίθεση «σφαγή», ενώ το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βηρυτό είναι μια βάναυση σφαγή αμάχων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιβάνου, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται πάνω από τη Βηρυτό, ενώ εικόνες από διασώστες να μεταφέρουν αιμόφυρτους ανθρώπους κυκλοφορούν σε όλα τα μέσα. Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτή την επίθεση ως την πιο βαριά που έχει δεχθεί η λιβανική πρωτεύουσα από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Παράλληλα, σε μία κίνηση υψηλής έντασης, οι διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ έχουν διακοπεί πλήρως, κάτι που θεωρείται άμεση αντίδραση του Ιράν στην κλιμάκωση κατά του Λιβάνου.
Η δήλωση του Τραμπ ότι ο Λίβανος δεν καλύπτεται από την εκεχειρία φαίνεται ότι έδωσε το «πράσινο φως» στο Ισραήλ να συνεχίσει και να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ, χωρίς περιορισμούς. Αυτό δημιουργεί τεράστιο ρήγμα στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μόλις χθες με μεγάλη δυσκολία.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Αν η εκεχειρία καταρρεύσει πλήρως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ενέργεια και οικονομία.
Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.
Μία λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση που κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει.






