Μια ανάρτηση-βόμβα στα social media προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αποκαλύπτοντας τα σχέδια κύκλων της αμερικανικής και ισραηλινής διανόησης για το μέλλον της Τουρκίας. Ο Μάικλ Ρούμπιν, ένας πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου (ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «πράκτορας της CIA με ισραηλινό διαβατήριο») , προειδοποίησε ότι η τουρκική βιομηχανία drones (Bayraktar, κ.λπ.) παράγει όπλα που μπορούν να «υπονομεύσουν την ισραηλινή άμυνα» . Ως εκ τούτου, πρότεινε ευθέως προληπτικά πλήγματα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά της Τουρκίας , χαρακτηρίζοντας την απειλή ως «υπαρξιακή». Η δήλωση αυτή, που έγινε σε λογαριασμό που παρακολουθεί θέματα άμυνας, αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της ρητορικής και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα, απρόβλεπτη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανάρτηση-πρόκληση: «Υπαρξιακή απειλή» και «προληπτική επίθεση»
Ο λογαριασμός TRHaber Savunma στο X ανέφερε ότι ο Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος έχει ισραηλινή υπηκοότητα και θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως «πράκτορας της CIA», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα εργοστάσια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της Τουρκίας παράγουν όπλα που μπορούν να υπονομεύσουν την ισραηλινή άμυνα. Οι υπαρξιακές απειλές, από τη φύση τους, απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα. Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πρέπει να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις στην Τουρκία» .
Η δήλωση αυτή δεν είναι μια αόριστη απειλή. Είναι μια συγκεκριμένη στρατιωτική σύσταση για επίθεση σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, από έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει σε θέσεις-κλειδιά στην αμερικανική άμυνα (υπηρέτησε στο Πεντάγωνο ως αξιωματούχος για το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία και τα κράτη του Κόλπου) .
İsrail pasaportlu CIA ajanı Michael Rubin:
▪️Türkiye'nin insansız hava aracı fabrikaları İsrail savunmasını alt edebilecek silahlar üretiyor.
▪️Varoluşsal tehditler doğaları gereği çaresiz önlem gerektirirler. İsrail Hava Kuvvetleri, Türkiye'ye önleyici saldırılar… pic.twitter.com/PHdp90ACjG
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) April 19, 2026
Ποιος είναι ο Μάικλ Ρούμπιν;
Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι ένας αμερικανός νεοσυντηρητικός αναλυτής, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου (επί κυβέρνησης Μπους), και ανώτερος σύμβουλος στο American Enterprise Institute (AEI) . Είναι γνωστός για τις εξαιρετικά επιθετικές και φιλο-ισραηλινές θέσεις του, και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της χρήσης βίας κατά αντιπάλων του Ισραήλ.
Δεν είναι επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά οι απόψεις του έχουν επιρροή σε συγκεκριμένους κύκλους της Ουάσιγκτον. Η πρότασή του για προληπτικά πλήγματα κατά της Τουρκίας είναι, ωστόσο, τόσο ακραία που θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο.
Η τουρκική απάντηση: Οργή και προειδοποιήσεις
Η Τουρκία δεν έχει ακόμα επίσημα αντιδράσει, αλλά η ανάρτηση έχει ήδη προκαλέσει θύελλα στα τουρκικά social media. Τουρκικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη με ισχυρό στρατό και ότι οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός της θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Η Τουρκία διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, και η βιομηχανία drones (Bayraktar, TAI) είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Μια ισραηλινή επίθεση θα θεωρούνταν πράξη πολέμου.
Η σύνδεση με την Κύπρο, το Αιγαίο, και τον ενεργειακό ανταγωνισμό
Η δήλωση Ρούμπιν δεν έγινε στο κενό. Εντάσσεται σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με αφορμή:
-
Τον ρόλο της Τουρκίας στον Λίβανο (υποστήριξη προς τη Χεζμπολάχ, αντίθεση στο Ισραήλ).
-
Τον ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπου το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις.
-
Την τουρκική βιομηχανία drones, η οποία έχει ήδη αλλάξει τις ισορροπίες σε πολλές συγκρούσεις (Λιβύη, Ουκρανία, Καραμπάχ).
Το Ισραήλ βλέπει την Τουρκία ως έναν αυξανόμενο περιφερειακό αντίπαλο. Η πρόταση Ρούμπιν είναι η πιο ακραία έκφραση αυτής της αντίληψης.
Ο κίνδυνος: Πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί;
Η πρόταση ενός πρώην αξιωματούχου δεν είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις, ειδικά όταν γίνονται από άτομα με διασυνδέσεις, μπορούν να:
-
Επηρεάσουν τη δημόσια συζήτηση στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
-
Θεωρηθούν από την Τουρκία ως ένδειξη των πραγματικών προθέσεων του Ισραήλ.
-
Πυροδοτήσουν μια νέα κρίση, σε μια ήδη τεταμένη περίοδο (με τον πόλεμο στο Ιράν, την ενεργειακή κρίση, και τις ελληνοτουρκικές εντάσεις).
Η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί απειλές κατά της εθνικής της κυριαρχίας. Μια «προληπτική επίθεση» θα σήμαινε άμεσο πόλεμο μεταξύ δύο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων.
Συμπέρασμα: Μια επικίνδυνη προειδοποίηση που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Η δήλωση του Μάικλ Ρούμπιν είναι μια επικίνδυνη προειδοποίηση. Δείχνει ότι σε ορισμένους κύκλους της Δύσης, η Τουρκία αντιμετωπίζεται πλέον ως «υπαρξιακή απειλή» για το Ισραήλ, και ότι η στρατιωτική επιλογή είναι στο τραπέζι.
Η Τουρκία, η Ελλάδα, και η Κύπρος πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις. Η ισραηλινή απειλή κατά της Τουρκίας, αν και προς το παρόν παραμένει στη σφαίρα της ρητορικής, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα, ακόμα πιο καταστροφική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ερώτημα είναι: πόσο σοβαρά θα την πάρουν οι τουρκικές αρχές;






