Γραφει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζαγλανίκης.
Το απόγευμα της Παρασκευής 31-10-2025, λίγο πριν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κλείσουν στην Αμερική, είδαμε κάτι, που είχαμε να το δούμε από την εποχή του COVID. Συγκεκριμένα στην αγορά των REPOS υπήρξε για πρώτη φορά μετά την εποχή του COVID δανεισμός περίπου 30 δις δολαρίων΄από την Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής (FED). Και τι σημασία έχει αυτό θα μου πείτε; Έχει σημασία γιατί αυτή η αγορά αποτελεί την τελευταία επιλογή που έχουν οι μεγάλες τράπεζες αν δεν μπορούνε να βρούνε λεφτά για την επόμενη μέρα. Συνήθως στην αγορά των REPOS κάποιες τράπεζες που έχουν χρηματικό πλεόνασμα δανείζουν τις τράπεζες που έχουν ανάγκη χρημάτων. Όταν όμως καμία τράπεζα δεν θέλει να βάλει τα χρήματα της στην αγορά των REPOS, είτε γιατί δεν έχει περισσευούμενα χρήματα, είτε γιατί δεν εμπιστεύεται τις άλλες τράπεζες ότι θα της τα επιστρέψουν, τότε αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα, και πρέπει να επέμβει η κεντρική τράπεζα (FED), ώστε να βάλει αυτή τα χρήματα που λείπουν. Και αν κάποια από τις μεγάλες αυτές τράπεζες δεν μπορεί να βρεί χρήματα για την επόμενη μέρα, τότε απλώς καταρρέει, όπως έγινε με την Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.
Όπως μπορείτε να δείτε από το επισυναπτόμενο διάγραμμα, μια παρόμοια κατάσταση με την τωρινή ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, όπου εκείνη την ημέρα η FED αναγκάστηκε να βάλει περίπου 40 δις δολάρια στην αγορά των REPOS (σε σχέση με τα 30 που έβαλε αυτή την Παρασκευή). Η κατάσταση έφτασε στο χειρότερο σημείο την 16η Μαρτίου 2020, όπου η FED αναγκάστηκε να βάλει στην αγορά αυτή περίπου 100 δις. Και κατά “περίεργη σύμπτωση” ακριβώς τις ίδιες μέρες, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησαν τα παγκόσμια lockdown λόγω της υποτιθέμενης “πανδημίας” του COVID. Με αυτά τα lockdown η παγκόσμια οικονομία προσωρινά πάγωσε, και σε συνδυασμό με την εκτύπωση νέου χρήματος από το πουθενά, η κατάσταση αυτή με τα REPOS σιγά σιγά αποκλιμακώθηκε όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.
Πολλοί αναλυτές μάλιστα τότε έγραφαν, ότι οι παγκόσμιες ελίτ σταμάτησαν την παγκόσμια οικονομία με τα lockdowns για να μην καταρρεύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απότομη άνοδος της Παρασκευής στην αγορά των REPOS; Μπορεί και τίποτα. Μπορεί όμως να είναι και το “καναρίνι στο ορυχείο”, που μας προειδοποιεί ότι κάτι πολύ μεγάλο μπορεί να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Και το ερώτημα είναι αυτή τη φορά τι θα κάνουν οι ελίτ; μια νέα “πανδημία”; έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; ή μια παγκόσμια ξαφνική χρηματοπιστωτική κρίση; Θα το δούμε πιστεύω μέσα στους επόμενους μήνες.
Παρακάτω παραθέτω κάποια βίντεο στο youtube που περιγράφουν το πρόβλημα.






