ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΟΥΡΚΙΑ “Νεο-οθωμανική” εκπαίδευση στα Βαλκάνια

ΔΙΕΘΝΗ. - 22 Δεκ 2012 - 19:29
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στα βαλκάνια . Τα τελευταία χρόνια η τουρκική εκπαίδευση εισχωρεί σε χώρες όπως η Ρουμανία , τα Σκόπια , η Βουλγαρία, η Βοσνία πραγματοποιώντας την πολιτιστική διείσδυση των Τούρκων σε μιά περιοχή που οι Τούρκοι
επιχειρούν να επανέλθουν μετά απο 100 και πλέον χρόνια .

Το διευρυνόμενο δίκτυο σχολείων της Άγκυρας στα Βαλκάνια εμβαθύνει την τουρκική πολιτιστική διείσδυση σε μια περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να εισχωρήσουν πολιτιστικά και οικονομικά και όχι μόνο.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα σχολεία που έχουν κατασκευαστεί από τον επίσημο Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) ως ΜΚΟ ως εργαλεία για την προώθηση των συμφερόντων της και των ευρύτερων επιδιώξεων της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το μεγαλύτερο τουρκικό σχολείο στα Βαλκάνια άνοιξε πρόσφατα στο χωριό Γκόρνια Μπανίτσα στον δήμο Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ. Το σχολείο, που χτίστηκε από κοινού από τον TIKA, την Ένωση Δήμων της Τουρκίας μου και τον δήμο του Γκόστιβαρ, και θα εξυπηρετεί 1.400 μαθητές τουρκικής, αλβανικής και σκοπιανής καταγωγής, σύμφωνα με τον TIKA.

Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι δήλωσε στους SETimes ότι το σχολείο θα βοηθήσει στην παγίωση των «θετικών σχέσεων» μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε την ανοχή και τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των εθνικοτήτων και [αυτό το σχολείο] αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο συνύπαρξης και ανοχής στην ΠΓΔΜ”, είπε.

“Αυτό το σχολείο είναι σημαντική επένδυση. Όσο καιρό είμαι δήμαρχος, το Γκόστιβαρ έχει επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις του με δήμους της Τουρκίας” κατέληξε ο ίδιος.

Το δίκτυο σχολείων της Τουρκίας στα Βαλκάνια αποτελεί σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό και αυτή την στιγμή με την ανεύρεση των απαραίτητων χρημάτων υλοποιείται σταδιακά.

Η Μπόσνα Σέμα, μια τουρκική εκπαιδευτική οργάνωση, έχει ανοίξει 14 σχολεία σε τέσσερις πόλεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το 1996. Τα σχολεία του ομίλου παρέχουν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δυναμική της εκπαίδευσης και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση στο μέλλον”, δήλωσε ο Μουμπέρα Σαράσεβιτς, γενικός γραμματέας των σχολείων της Μπόσνα Σέμα, στους SETimes.

“Όταν ξεκινήσαμε με αυτή την ιστορία το 1996, είχαμε μόνον δύο τάξεις από μαθητές. Σήμερα, έχουμε πάνω από 3.500 μαθητές και σπουδαστές στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, και πάνω από 500 εργαζομένους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την επέκταση των σχολείων μας, καθώς και να κατασκευάσουμε κι άλλα σχολεία” κατέληξε ο ίδιος.

Στη Ρουμανία τουρκικά σχολεία αυτή την στιγμή υπάρχουν 10 ιδιωτικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία σε διάφορες ρουμανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, της Κωνστάντζα, της Τιμισοάρα, του Ιάσιου και της Τσλούι-Ναπότσα. Υπάρχει επίσης ένα τουρκικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λούμινα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 2010.

Το πρώτο τουρκο-ρουμανικό δημόσιο σχολείο, το Εθνικό Κολέγιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Μετζιντία, ιδρύθηκε το 1995. Παρέχει εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για τα μέλη της μειονότητας των Τούρκων και Τατάρων που ζουν στην περιοχή Ντομπρογκέα, και λειτουργεί με βάση το διακυβερνητικό πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας. Το κολέγιο παρέχει επίσης στους Ρουμάνους σπουδαστές την ευκαιρία να μάθουν την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό, όπως πρόσθεσε η πρεσβεία.

“Αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση ως θεμελιώδες εργαλείο για την προώθηση της κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των νέων γενεών των δύο χωρών. Τα τουρκικά σχολεία στη Ρουμανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς αυτό”, ανέφερε στη δήλωσή της η τουρκική πρεσβεία.

Το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της Σερβίας με τους Τούρκους εταίρους είναι η εν εξελίξει ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου στο Νόβι Παζάρ, το οποίο θα έχει χωρητικότητα για περίπου 1.000 μαθητές.

Ο Φαρούκ Σούλιεβιτς, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων στον δήμο Νόβι Παζάρ, είπε στους SETimes ότι το έργο θα βοηθήσει στην κάλυψη των κενών στις τοπικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Ο Σούλιεβιτς πρόσθεσε ότι το έργο ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται με τη στήριξη του TIKA, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr